Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a sosit, marți, la Kiev, într-o vizită neanunțată, pentru a reafirma sprijinul Berlinului pentru Ucraina în lupta sa împotriva trupelor ruse.
Pistorius a sosit cu trenul în zorii zilei și urma să aibă discuții cu omologul său ucrainean, precum și cu președintele Volodimir Zelenski.
Aceasta este a doua vizită a lui Pristorius în capitala ucraineană de când ocupă funcția de ministru al Apărării, aceasta din urmă având loc după o intensificare a atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei și venind la doar o zi după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a făcut și el, luni, o călătorie neanunțată în Ucraina.
Boris Pistorius
Berlinul este al doilea mare furnizor de asistență militară pentru Kiev, după SUA. Cancelarul Olaf Scholz a promis luna trecută că Germania își va menține ajutorul acordat Kievului, insistând că "vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar".
La mijlocul lunii noiembrie, Pistorius a vorbit chiar despre dublarea, la opt miliarde de euro, a ajutorului militar prevăzut inițial de ţara sa pentru Ucraina în 2024.
„Aceasta constituie un semnal puternic pentru Ucraina, care arată că nu o dezamăgim", a declarat Boris Pistorius la postul public de televiziune ARD, întrebat în legătură cu informaţiile din presa germana publicate duminică privind dublarea pachetului bugetar.
„Este un semnal important exact în momentul în care Ucraina trebuie să-şi continue lupta, în timp ce o parte din atenţia internaţională se focalizează asupra Israelului" şi a situaţiei din Gaza, a adăugat ministrul. Detalii AICI
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Pentagonul va trimite Ucrainei arme suplimentare în valoare de 100 de milioane de dolari din stocurile existente în SUA, inclusiv artilerie și muniții pentru sistemele de apărare aeriană.
Lloyd Austin
Vizita lui Austin la Kiev reprezintă un effort de nivel înalt în încercarea de a menține fluxul de bani și arme către Ucraina din partea aliaților. După ce a călătorit la Kiev cu trenul din Polonia, Austin s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski cu ministrul Apărării, Rustem Umerov, și cu șeful Statului Major, generalul Valerii Zalujnîi
Pachetul include un alt sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate sau Himars.
Austin a declarat că efortul Ucrainei de a învinge forțele rusești "contează pentru restul lumii" și că sprijinul SUA va continua "pe termen lung".
Tot marți, la Kiev, s-a aflat și președinta R.Moldova, Maia Sandu, care a fost fotografiată alături de cuplul prezidențial Zelenski aducând un omagiu eroilor ucraineni uciși în timpul Revoluției Demnității (se împlinesc 10 ani de la debutul Maidanului de la Kiev).
Sandu urmează să aibă discuții, privind aderarea la UE, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, anunță un comunicat al președinției Republicii Moldova.
„Discuțiile se vor axa pe următorii pași în aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, sporirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reforme și dezvoltare în țările noastre”, precizează un comunicat al președinției R.Moldova.