Migranții pe biciclete. Războiul hibrid pe care Moscova îl poartă agresiv cu o țară membră NATO. ISW arată că Rusia urmărește să destabilizeze țările alianței pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina


Migranții pe biciclete. Războiul hibrid pe care Moscova îl poartă agresiv cu o țară membră NATO. ISW arată că Rusia urmărește să destabilizeze țările alianței pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina

Tacticile de război hibrid ale Moscovei la granița dintre Finlanda și Rusia fac probabil parte dintr-un obiectiv mai larg de destabilizare a țărilor NATO din apropierea granițelor Rusiei, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW, think tank american specializat în analize de război), în raportul său din 20 noiembrie.

Tensiunile actuale dintre Rusia și Finlanda sunt în mare parte rezultatul faptului că Rusia a creat o criză artificială a migranților la granița Finlandei, arată ISW.

Finlanda a început să închidă punctele de trecere a frontierei la 17 noiembrie și a anunțat intenția de a construi garduri de-a lungul graniței cu Rusia la 19 noiembrie. Măsura a fost luată după ce autoritățile finlandeze au raportat o creștere semnificativă de solicitanți de azil la granița sa estică, în jurul datei de 12 noiembrie.

Guvernul de la Heslinki a acuzat Rusia că orchestrează o criză a migranților, solicitanții de azil care sosesc în număr mare la granița Finlandei fiind refugiați și migranți care traversează Rusia, nestingheriți și fără acte de călătorie legale, venind din țări precum Irak, Siria, Turcia sau Somalia.

ISW apreciază că situația seamănă enorm cu criza migranților din 2021 de la granița cu Polonia, despre care se crede că a fost, de asemenea, creată de Rusia în complicitate cu Belarus, unul din principalii aliați ai Moscovei.

În noiembrie 2021, mii de migranți din Irak, Siria, Afganistan și alte țări au ajuns la granița dintre Polonia și Belarus, declanșând o criză umanitară. Mulți au îndurat temperaturi scăzute în tabere improvizate în pădurile din Belarusia și au suferit violențe din partea polițiștilor de frontieră polonezi.

Oficialii UE au declarat că Rusia și Belarus au planificat criza, folosind migranții ca pioni într-o mișcare politică împotriva UE și a țărilor NATO.

„Kremlinul a exploatat criza fabricată în 2021 pentru a acuza în mod fals NATO de agresiune împotriva Belarusului", mai arată ISW.

Potrivit ISW, actualul conflict de la granița dintre Rusia și Finlanda reprezintă probabil eforturile Moscovei de a destabiliza țările NATO din regiune și de a "distrage atenția de la războiul din Ucraina".

Finlanda a aderat la NATO la 4 aprilie 2023, renunțând după multe decenii la neutralitate, pe fondul războiului din Ucraina. Ministerul rus de Externe a emis un răspuns în aceeași zi, afirmând că Rusia va fi "forțată să ia măsuri punitive" împotriva Finlandei. 

„ISW a evaluat, de asemenea, în mod constant că unul dintre obiectivele lui Putin în lansarea invaziei la scară largă a Ucrainei în 2022 a fost de a rupe NATO - un obiectiv pe care continuă să îl urmărească", se arată în analiza think tankului american.

Rusia neagă că ar fi trimis migranții peste graniță și acuză la rândul ei Finlanda de politici anti-rusești, deși o serie de imagini (publicate și de PODUL pe canalul său de Telegram) și nu numai indică faptul că migranții beneficiază de suportul autorităților ruse primind chiar și biciclete pentru a se deplasa. 

Într-o declarație, ministerul rus de Externe califică decizia Finlandei de închide mai multe puncte de trecere a frontierei drept „pripită” și atrage atenția că încălcă drepturile și interesele a zeci de mii de oameni de ambele părți ale graniței comune.

Mai mult, pe Twitter circulă un fragment video cu propagandistul rus Tigran Keosaya, soțul mult mai cunoscutei propagandiste Margarita Simonian, directoarea RT; care solicită ca armata rusă să intre în Finlanda cu tancurile având în vedere că rușilor nu le este permis accesul nici cu mașina, nici cu bicicleta

Finlanda are o graniță de 1.340 km cu Rusia, care servește și drept graniță externă a UE și a Spațiului Schengen.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mulțumit săptămâna trecută autorităților finlandeze că protejează frontiera externă a UE. „Instrumentalizarea migranților de către Rusia este rușinoasă”, a adăugat ea, citată de Reuters.

Migranți mergând cu bicicletele prin Rusia spre granița cu Finlanda:
 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.