Franța a emis mandate internaționale de arestare pe numele lui Bashar al-Assad și al fratelui acestuia, Maher. Liderul sirian este acuzat de complicitate la crime împotriva umanității și suspect de crime de război


Franța a emis mandate internaționale de arestare pe numele lui Bashar al-Assad și al fratelui acestuia, Maher. Liderul sirian este acuzat de complicitate la crime împotriva umanității și suspect de crime de război

Franța a emis un mandat internațional de arestare pe numele odiosului lider sirian Bashar al-Assad, acuzat de complicitate la crime împotriva umanității în legătură cu atacurile chimice din 2013, au declarat miercuri surse judiciare și părți civile din acest caz pentru AFP.

Sursa judiciară a precizat că Assad este suspectat și de complicitate la crime de război pentru atacurile, imputate de opoziție regimului sirian, care au ucis peste 1.400 de persoane în apropiere de Damasc în august 2013.

Mandate internaționale de arestare au fost emise și pentru fratelui lui Assad, Maher, șeful de facto al unei unități militare de elită siriene, și pe numele a doi generali din forțele armate.

O unitate din cadrul tribunalului de la Paris care se ocupă de crime împotriva umanității investighează atacurile chimice din 2021, arată AFP.

Ancheta a urmat unei plângeri juridice depuse de ONG-ul Centrul sirian pentru mass-media și libertate de exprimare (SCM), de asociația de avocați Open Society Justice Initiative (OSJI) și de Arhiva siriană, un organism care documentează încălcările drepturilor omului în Siria.

„Este un pas uriașă", a declarat președintele SCM, Mazen Darwish, despre mandatul de arestare a lui Assad.

„O entitate juridică independentă recunoaște că atacul chimic nu ar fi putut avea loc fără știrea președintelui sirian, că acesta are o responsabilitate și ar trebui să fie tras la răspundere", a mai declarat el pentru AFP.

Acuzațiile împotriva lui Assad și a acoliților acestuia au fost susținute de depoziții ale martorilor aflați la fața locului și de o analiză profundă a lanțului de comandă al armatei siriene, a spus Darwish.

În 2013, activiștii au postat pe YouTube videoclipuri filmate de amatori despre care se spune că surprind efectele atacului, inclusiv imagini cu zeci de cadavre, multe dintre ele copii, întinse pe jos.

Alte imagini arătau copii inconștienți, oameni care făceau spume la gură și medici care aparent le dădeau oxigen pentru a-i ajuta să respire.

Scenele au provocat repulsie și condamnare în întreaga lume.

Un raport al Națiunilor Unite a declarat ulterior că există dovezi clare ale utilizării gazului sarin.

În 2013, Siria a acceptat să se alăture organizației pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), organismul global de supraveghere și să renunțe la toate armele chimice.

De atunci însă, OIAC a acuzat Damascul pentru o serie de atacuri chimice în timpul războiului civil.

Guvernul sirian a negat acuzațiile, care au generat, de asemenea, plângeri juridice în Germania și în alte țări europene.

Războiul civil din Siria a izbucnit în 2011, după ce reprimarea de către Assad a demonstrațiilor pașnice a escaladat într-un conflict devastator care a atras puteri străine și jihadiști globali.

Războiul a ucis peste o jumătate de milion de persoane și a strămutat jumătate din populația pe care o avea Siria înainte de debutul războiului.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.