Unul dintre indivizii condamnați pentru organizarea asasinării în 2006 a jurnalistei Anna Politkovskaia de la Novaya Gazeta a fost eliberat mai devreme din închisoare pentru a lupta în Ucraina, scriu mai multe publicații citându-l pe avocatul pușcăriașului.
Este vorba despre Serghei Khadzhikurbanov (foto jos), care ispășea o pedeapsă de 20 de ani și care ar fi fost detașat în Ucraina în calitate de comandant al unui grup de recunoaștere la sfârșitul anului trecut, ajungând în cele din urmă la rangul de comandant de batalion.
După șase luni de lupte în Ucraina invadată, el și-a prelungit contractul cu ministerul rus al Apărării, potrivit canalului Baza, care nu a dat mai multe detalii. La revenirea de pe front, Khadzhikurbanov va fi scutit de restul de pedeapsă.
În primul său proces, în 2007, Khadzhikurbanov a fost achitat de acuzația privind organizarea asasinării Annei Politkovskaia, dar ulterior a fost arestat din nou și acuzat de șantajarea lui Dmitri Pavliuchenkov, unul dintre ceilalți condamnați. Khadzhikurbanov a fost acuzat de complicitate la crimă, deși a refuzat să depună mărturie în propriul proces și și-a susținut nevinovăția până la sfârșit.
Politkovskaia avea 48 de ani la data morții și lucra pentru publicația Novaya Gazeta, fiind una dintre cele mai critice voci la adresa lui Vladimir Putin și a acoliților acestuia, dezvăluind multiple dedesubturi nebănuite, subtilități și complicități în ce privește războiaele din Cecenia și ascensiunea lui Putin la putere pe un morman de cadavre.
A fost ucisă la 7 octombrie 2006 la intrarea blocului în care locuia, în centrul Moscovei. Ucigașul a tras patru focuri de armă de la mică distanță, dintre care unul în cap.
În 2014, un tribunal din Moscova i-a condamnat pe Rustam Makhmudov și Lom-Ali Gaytukaev la închisoare pe viață pentru comiterea și, respectiv, pentru organizarea crimei. Khadzhikurbanov și frații Ibrahim și Dzhabrail Makhmudov au fost condamnați la 20, 12 și 14 ani de închisoare pentru rolul lor în asasinarea jurnalistei.
Moartea ei chiar pe 7 octombrie, ziua de naștere a lui Putin, a fost considerată deloc întâmplătoare în sensul că ar fi fost un cadou aniversar pentru tiranul de la Kremlin, fapt care a rămas însă la nivel de speculații, neexistând o justiție care să îndrăznească să deranjeze cu cercetarea până la asemenea nivel. De fapt, justiția s-a ferit să afle cine a ordonat, de fapt, asasinatul, gruparea condamnată fiind doar executanta acestuia.
În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că guvernul rus "nu a reușit să cerceteze în mod corespunzător cine a comandat crima". Identitatea celor care au comandat asasinatul nu a fost niciodată stabilită în mod concludent, deși atât dovezile, cât și circumstanțele conduc spre Cecenia și liderii acesteia.
Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaya Gazeta (publicație distinsă cu premiul Nobel pentru Pace), și copiii Annei Politkovskaia, Vera și Ilya, s-au declarat consternați de eliberarea lui Khadzhikurbanov.
„Pentru noi, această 'grațiere' nu este o dovadă de ispășire și pocăință din partea ucigașului. Este un fapt monstruos de nedreptate. ... Este un ultraj adus memoriei unei persoane ucise pentru convingerile și felul profesionist în care și-a făcut meseria ", au declarat aceștia.
Muratov a precizat că „victimele din acest caz - copiii Annei Politkovskaia și editorii" - nu au fost anunțate în prealabil despre grațiere. De asemenea, ei au acuzat autoritățile ruse că folosesc legea "conform propriei înțelegeri perverse", acordând sentințe lungi de închisoare oponenților politici, în timp ce îi eliberează pe criminali.
Avocatul lui Khadzhikurbanov a declarat că este "fericit" pentru clientul său, întrucât acesta nu a fost niciodată implicat în uciderea Annei Politkovskaia.
Muratov a declarat pentru AP că, deși Khadzhikurbanov "nu a fost autorul direct al uciderii Annei Politkovskaia", de fapt, nu a avut loc nicio anchetă care să stabilească cine a ordonat asasinatul.
„Persoana care a ordonat-o este liberă, iar complicele la crimă a fost grațiat. Asta este tot ce se poate spune despre protecția și grija față de libertatea de exprimare în Rusia", a spus el.