Rănit grav în Ucraina, unul dintre cei mai importanți pușcași marini ai Flotei rusești de la Marea Neagră a murit la Moscova


Rănit grav în Ucraina, unul dintre cei mai importanți pușcași marini ai Flotei rusești de la Marea Neagră a murit la Moscova

A murit „subit”, într-un spital din Moscova, cel mai important pușcaș marin al Flotei rusești de la Marea Neagră. Avea 44 de ani și fusese rănit cu mult timp în urmă pe frontul din Ucraina. 

Este vorba despre colonelul Yan Sukhanov, un pușcaș marin de rang înalt din cadrul Flotei ruse de la Marea Neagră, care ar fi fost rănit la Mariupol. El ar fi suferit ulterior complicații, dezvoltând afecțiuni care s-au dovedit mortale, a precizat Mihail Razvozhaev, guvernatorul instalat de Kremlin la Sevastopol, Crimeea, într-o postare pe canalul său de Telegram.

„Din 24 februarie 2022, el s-a aflat în zona de operațiuni speciale din Ucraina. Sub conducerea sa, Brigada 810 a luat parte la luptele pentru Mariupol și a preluat controlul asupra Azovstal", a mai scris Razvozhaev.

Nu este clar când a fost rănit Sukhanov în Mariupol, orașul-martir al războiului rusesc din Ucraina, aflat în prezent sub ocupația invadatorilor. Orașul portuar a fost sub asediul trupelor ruse încă de la debutul invaziei (24 februarie 2022), dar confruntările au devenit deosebit de intense în mai 2022, când forțele rusești au încercat să zdrobească rezistența ucraineană refugiată în imensa uzină siderurgică Azovstal. Luptele s-au încheiat în a doua jumătate a lunii mai, ultimii luptători ucraineni predându-se forțelor ruse (o mare parte din ei au revenit în Ucraina ca urmare a schimburilor de prizonieri). Orașul a fost în mare parte distrus de bombardamentele rușilor. 

Aproximativ 100.000 de locuitori au părăsit Mariupolul de la debutul războiului rusesc, potrivit adjunctului primarului orașului.

Mariupol a fost apărat de Batalionul Azov și Forțele teritoriale de apărare ale Ucrainei⁠.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.