Doi parlamentari israelieni au găsit „soluția minune” pentru civilii din Gaza: „să-i ia Occidentul!” / Danny Danon (Likud) și Ram Ben-Barak (Yesh Atid, opoziție) arată, într-un editorial publicat de WSJ, că „Europa are deja o istorie îndelungată în asistarea refugiaților care fug de conflicte” și că e „imperios necesar să dea dovadă de compasiune”


Doi parlamentari israelieni au găsit „soluția minune” pentru civilii din Gaza: „să-i ia Occidentul!” / Danny Danon (Likud) și Ram Ben-Barak (Yesh Atid, opoziție) arată, într-un editorial publicat de WSJ, că „Europa are deja o istorie îndelungată în asistarea refugiaților care fug de conflicte” și că e „imperios necesar să dea dovadă de compasiune”

Doi parlamentari israelieni, unul din partidul de guvernământ Likud și celălalt din partidul de opoziție Yesh Atid, îndeamnă comunitatea internațională să preia refugiați palestinieni din Fâșia Gaza.

Într-un articol de opinie semnat împreună pentru The Wall Street Journal și intitulat sugestiv „Vestul ar trebui să primească refugiați din Gaza”, Danny Danon (Likud, partidul aflat la putere) și Ram Ben-Barak (Yesh Atid, formațiune de opoziție) cer ca „țările din întreaga lume să accepte un număr limitat de familii din Gaza care și-au exprimat dorința de a se reloca".

Ei invocă „istoria îndelungată a țărilor europene în ceea ce privește asistența acordată refugiaților care fug de conflicte" și sugerează că „dacă țările ar primi câte 10.000 de persoane fiecare, acest lucru ar contribui la atenuarea crizei" din Gaza.

„Comunitatea internațională are un imperativ moral - și o oportunitate - de a da dovadă de compasiune, de a-i ajuta pe locuitorii din Gaza să se îndrepte spre un viitor mai prosper și de a lucra împreună pentru a obține o mai mare pace și stabilitate în Orientul Mijlociu", scriu ei.

Danon (Likud) și Ben-Barak (Yesh Atid) sunt ambii membri ai Comisiei pentru afaceri externe și apărare. Danon face parte din partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu și a ocupat anterior funcția de ambasador al Israelului la Națiunile Unite și a fost șef al Likud Internațional. Ben-Barak este fost director adjunct al Mossad. 

Redăm integral mai jos opinia exprimată de cei doi în „The Wall Street Journal”:

„Atacul terorist neprovocat al Hamas din 7 octombrie a pus în pericol nu doar Israelul, ci și cele peste două milioane de persoane care trăiesc în Fâșia Gaza. Deși Hamas a câștigat alegerile din 2006 în Gaza și a preluat controlul de la Autoritatea Palestiniană în anul următor, gruparea a declarat că nu poartă nicio responsabilitate pentru oamenii care trăiesc acolo.

La 15 octombrie, agenți ai Hamas au furat alimente și medicamente din camioanele umanitare. Agenția de ajutor și lucrări a Națiunilor Unite a raportat furtul într-un tweet, pe care l-a șters însă ulterior. Dar surse ale ONU au confirmat furtul pentru Walla News din Israel, iar o conexiune militară a Israelului cu palestinienii a confirmat că, de asemenea, Hamas a intrat în posesia combustibilului și medicamentelor din pachetele umanitare.

Luna trecută, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a cerut un "armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut", solicitând ca toate părțile să permită furnizarea „continuă, suficientă și neîngrădită" de bunuri și servicii esențiale în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, în timp ce războiul continuă, rezoluțiile ONU nu fac nimic concret pentru a ajuta civilii din Gaza. 

Este imperios necesar ca comunitatea internațională să exploreze soluții potențiale pentru a ajuta civilii afectați.

O idee ar fi ca țările din întreaga lume să accepte un număr limitat de familii din Gaza care și-au exprimat dorința de a se muta.

Europa are o istorie îndelungată în asistarea refugiaților care fug de conflicte. Războaiele din fosta Iugoslavie au strămutat milioane de persoane, majoritatea din Bosnia și Herțegovina. Germania, Austria și Suedia au acceptat un număr mare de refugiați. Când a izbucnit războiul din Kosovo, sute de mii de albanezi kosovari au fugit în Albania vecină și în țara numită acum Macedonia de Nord. Germania, Marea Britanie și Statele Unite au acceptat, de asemenea, refugiați. Țările europene, inclusiv Germania, Suedia și Franța, au oferit refugiu sirienilor de când la izbucnirea războiul civil din 2011. Între 2015 și 2016, numai Germania a admis peste 1,2 milioane de refugiați și solicitanți de azil, dintre care aproximativ un sfert erau sirieni.

Privind la aceste exemple, țările din întreaga lume ar trebui să ofere un refugiu pentru rezidenții din Gaza dornici relocare. Țările pot face asta prin crearea unor programe de relocare bine structurate și coordonate la nivel internațional. Membrii comunității internaționale pot colabora pentru a oferi pachete unice de sprijin financiar pentru locuitorii din Gaza interesați să se mute, pentru a-i ajuta cu costurile de relocare și pentru a facilita acomodarea refugiaților în noile lor comunități.

Organizațiile mondiale cu experiență în reamplasarea refugiaților ar trebui să faciliteze relocarea rezidenților din Gaza care doresc să se mute în țări dispuse să îi accepte. Avem nevoie pur și simplu ca o mână de națiuni ale lumii să împartă responsabilitatea găzduirii rezidenților din Gaza. Chiar dacă țările ar primi în jur de 10.000 de persoane fiecare, acest lucru ar ajuta la atenuarea crizei.

Este un imperativ moral – dar și o oportunitate - de a da dovadă de compasiune, de a-i ajuta pe locuitorii din Gaza să se îndrepte spre un viitor mai prosper și de a lucra împreună pentru a obține o mai mare pace și stabilitate în Orientul Mijlociu”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.