Presa americană: Un colonel ucrainean a coordonat atacul asupra gazoductelor Nord-Stream 1 și 2 / Zelenski nu ar fi fost informat despre această operațiune, dar cel mai probabil Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, a știut. Ofițerul se află în arest la Kiev


Presa americană: Un colonel ucrainean a coordonat atacul asupra gazoductelor Nord-Stream 1 și 2 / Zelenski nu ar fi fost informat despre această operațiune, dar cel mai probabil Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, a știut. Ofițerul se află în arest la Kiev

Potrivit publicației americane The Washington Post, Roman Cervinski, un colonel ucrainean în vârstă de 48 de ani, care a servit în cadrul Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a coordonat atacul asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2. 

Publicația citează oficiali ucraineni și europeni, precum și persoane familiare cu detaliile operațiunii. Sursele afirmă că Cervinski a condus un grup de șase participanți la atac. Aceștia au închiriat o barcă cu pânze sub identități false și au folosit echipamente de scufundări de mare adâncime pentru a amplasa dispozitive explozive pe conductele de gaz, arată The Washington Post.

Potrivit publicației, Cervinski nu a acționat singur și nu el a planificat operațiunea, ci mai degrabă a ascultat ordinele unor ofițeri de rang înalt care, în cele din urmă, răspundeau în fața comandantului-șef al Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

Prin intermediul avocatului său, colonelul Cervinski a declarat că „toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără niciun temei".

The Washington Post scrie că rolul lui Chervinsky în operațiune este în prezent cea mai directă dovadă a implicării conducerii Forțelor Armate și a Serviciului de Securitate din Ucraina în atacul asupra Nord Stream, pe care oficialii occidentali l-au numit „un atac periculos asupra infrastructurii energetice a Europei".

Patru scurgeri mari de gaze au fost descoperite pe cele două conducte ale Nord Stream din largul insulei daneze Bornholm la sfârșitul lunii septembrie 2022. Institutele seismice au înregistrat două explozii subacvatice chiar înainte de apariția scurgerilor de gaze.

Conductele au fost în centrul tensiunilor geopolitice, deoarece Rusia a redus livrările de gaze către Europa, ca represalii suspectate la sancțiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

În funcție de sursă, responsabilitatea pentru explozii a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toți au negat acest lucru.

The Washington Posta mai opinează că implicarea lui Cervinski în sabotaj ar ilustra dinamica complexă și rivalitatea internă din cadrul conducerii Ucrainei, unde structurile de informații și militare se află adesea în coliziune cu conducerea politică.

The Washington Post, citând date ale serviciilor de informații americane, relatează că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu știa despre planurile de sabotare a conductei. „Toți cei implicați în planificare și execuție raportau direct [șefului apărării] Zalujnîi, așa că Zelenski nu ar fi știut despre asta", citează publicația informații obținute de CIA.

Cervinski este în prezent reținut într-un centru de detenție din Kiev sub acuzația că a abuzat de putere. Potrivit anchetei, colonelul a încercat realizarea unei operațiuni fără aprobarea Serviciului de Securitate și a Direcției principale de informații din Ucraina. Planul era să convingă un pilot rus să dezerteze în Ucraina. Cu toate acestea, operațiunea a eșuat, iar informații despre prezența personalului și a echipamentelor Forțelor Armate ucrainene pe aerodromul Kanatovo au fost divulgate. Acest lucru a determinat forțele rusești să lanseze un atac asupra aerodromului, omorându-l pe comandantul unității, rănind 17 militari, distrugând două avioane de vânătoare și deteriorând pista de aterizare.

Cervinski le-a declarat jurnaliștilor că Serviciul de Securitate, Forțele Aeriene și Forțele pentru Operațiuni Speciale din Ucraina au participat la planul de recrutare a pilotului rus.

Autoritățile ucrainene nu au comentat aceste dezvăluiri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.