Analistul George Friedman, specializat în previziuni geopolitice: „Serbia se pregătește de război! Se va extinde dincolo de Balcani”


Analistul George Friedman, specializat în previziuni geopolitice: „Serbia se pregătește de război! Se va extinde dincolo de Balcani”

George Friedman, analist, geostrateg, fondator al think tank-ului Geopolitical Futures, lansează public o informație puțin spus înspăimântătoare, subliniind că a fost confirmată de cel puțin două persoane în care are încredere: „Serbia se pregătește de război!”. 

Redăm mai jos integral analiza „Lumea în flăcări”, publicată pe platforma Geopolitical Futures:

În urmă cu câteva săptămâni, am scris un articol intitulat „Lumea începe să se reordoneze". Cu siguranță se apropie o nouă ordine, dar, spre deosebire de reordonarea care a avut loc după căderea Uniunii Sovietice în 1991, această reorganizare va apărea în urma unor războaie și a unor potențiale războaie. Războiul din Ucraina face ravagii de aproape doi ani. Există indicii că s-ar putea ajunge la un acord de pace, dar conflictul continuă. Războiul dintre Hamas și Israel este în desfășurare de aproximativ o lună și este poate cel mai aprig și necruțător război văzut într-un loc unde războiul necruțător a devenit o artă.

Și lucrurile nu se opresc aici. Am auzit de la două persoane în care am mare încredere că Serbia se pregătește de război. Serbia și Kosovo au purtat un război sângeros în 1998-1999, în care SUA și NATO au sprijinit Kosovo și au derulat o campanie de bombardamente împotriva Serbiei. Sper ca aceste surse să se înșele, dar cred că totuși se va întâmpla asta și se va extinde dincolo de Balcani.

Chinezii au făcut intruziuni în apele Filipinelor. Japonezii au declarat public că vor lucra pentru a consolida apărarea filipineză și vor ajuta prin trimiterea de nave de război în cazul în care China va ataca. Japonia a anunțat, de asemenea, că își intensifică cooperarea cu Malaysia. În plus, China și India au purtat un război de frontieră. Japonia a anunțat India că este pregătită să ofere un sprijin nespecificat.

China a fost supusă unui stres economic substanțial. Nu cred că are forța navală pe care cred alții că ar avea-o, dar este încă o putere majoră. Astfel, decizia japoneză de a provoca China, chiar și cu sprijinul SUA, reprezintă un nou rol pentru Japonia în Pacificul de Vest, un rol cu care China s-ar putea să nu-l tolereze. Încetinirea economiei Chinei afectează, de asemenea, stabilitatea guvernamentală.

Turcia pare să-și bage nasul (politic) în toată Asia Centrală, care este o zonă extrem de importantă pentru Rusia. Se creează astfel o situație potențial explozivă.

Tensiunile din Asia de Sud-Est, Balcani și Europa de Est, Orientul Mijlociu și Asia Centrală nu sunt legate în mod semnificativ. Nu este ca în cel de-al Doilea Război Mondial, unde națiunile erau legate între ele, cum ar fi Germania și Italia sau SUA și Marea Britanie. În acel caz, răspândirea războiului a fost susținută de interese comune. În actualul sistem global, nu pare să existe nicio legătură între diferitele războaie în curs și cele potențiale.

Acest înseamnă că nu va izbucni un incendiu care să cuprinsă tot globul. Dar este greu de înțeles de ce pare să existe o proliferare a conflictelor în curs și potențiale fără un fundament comun. S-ar putea să însemne că nu se întâmplă cu adevărat nimic major, iar ideea că neînțelegerile se transformă în războaie este nefondată. Dar, ca întotdeauna, există întrebări la care nu pot răspunde. De ce japonezii își agită săbiile concomitent cu războiul dintre palestinienii și israelienii iar statele balcanice trepidează? Nu este vorba doar de faptul că există un set de realități și posibilități de război, ci și de faptul că acestea se întâmplă în același timp.

Poate că nu se poate răspunde la această întrebare, dar este probabil ca SUA să facă parte din acest. Mulți consideră, în mod rezonabil, că SUA ar trebui să se implice mai mult în războaie, chiar dacă acestea nu ne interesează în mod direct. Dar SUA este hegemonul global, cea mai mare economie a lumii și cea mai mare putere militară. Acești factori leagă SUA de majoritatea țărilor din lume, fie prin conexiuni economice, fie prin alianțe militare. Avantajul este că SUA au de ales. Dar, la fel ca Marea Britanie și Roma înaintea ei, SUA trebuie să se implice selectiv. SUA au zdrobit Japonia în al Doilea Război Mondial, au câștigat un război în Balcani, au ajutat la crearea Israelului și au ajutat la modelarea Ucrainei. Când ne uităm la această listă de războaie și posibile războaie, SUA sunt profund implicate în multe feluri. Astfel, țara pe care am lăsat-o în afara listei este Statele Unite, care, în mod tragic, poate fi atrasă în războaie care nu-I lasă prea mult răgaz de reflecție. Este o temă pe care istoricii trebuie să o în seamă. Acum, ar trebui să ne preocupe dacă prietenii mei de încredere au idee despre ce vorbesc. Cele mai mult dintre zvonurile despre război nu se adeveresc niciodată”.

Foto deschidere: Aleksandar Vučić, președintele Serbiei

George Friedman, 74 de ani, este strateg geopolitic recunoscut la nivel mondiale pentru previziunile sale exacte în domeniul afacerilor internaționale.

Dr. Friedman este, de asemenea, autor de bestselleruri New York Times. Cea mai recentă carte a sa, „THE STORM BEFORE THE CALM: America's Discord, the Coming Crisis of the 2020s, and the Triumph Beyond”, publicată la 25 februarie 2020, descrie modul în care "Statele Unite ajung periodic la un punct de criză în care par a fi în război cu ele însele, dar după o perioadă se reinventează, într-o formă atât fidelă principiilor fondatoare, cât și radical diferită de ceea ce a fost". Deceniul 2020-2030 este o astfel de perioadă, care va aduce o bulversare și o remodelare dramatică a guvernului, politicii externe, economiei și culturii americane. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.