Declarație surprinzătoare din partea ministrului Investițiilor al Arabiei Saudite, în plin asalt al trupelor israeliene în Gaza: discuțiile cu Israelul în vederea normalizării relațiilor vor continua!


Declarație surprinzătoare din partea ministrului Investițiilor al Arabiei Saudite, în plin asalt al trupelor israeliene în Gaza: discuțiile cu Israelul în vederea normalizării relațiilor vor continua!

Ministrul saudit al investițiilor, Khalid Al-Falih, a declarat că discuțiile în vederea normalizării relațiilor cu Israelul rămân pe masă, deși acestea au fost întotdeauna „condiționate de o cale de rezolvare pașnică a problemei palestiniene". 

„Asta a fost pe masă și rămâne pe masă. Evident, regresul din ultima lună a clarificat de ce Arabia Saudită a fost atât de categorică în privința faptului că rezolvarea conflictului palestinian trebuie să facă parte dintr-o normalizare mai amplă în Orientul Mijlociu", a declarat Al-Falih în cadrul „Bloomberg New Economy Forum” din Singapore.

Întrebat dacă Arabia Saudită ar folosi instrumente economice precum prețul petrolului pentru a obține o încetare a focului, Al-Falih a râs și a spus: „Acest lucru nu este pe masă astăzi. Arabia Saudită încearcă să găsească pacea prin discuții pașnice"

El a mai spus Arabia Saudită va găzdui în zilele următoare summituri ale națiunilor arabe și islamice pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian.

"Vom vedea, săptămâna aceasta, în următoarele zile, Arabia Saudită va convoca un summit arab de urgență la Riad. Veți avea vești în câteva zile despre asta", a mai spus Khalid Al-Falih.

Oficialul saudit a mai precizat că este regretabil că Forumul pentru o nouă economie se reunește anul acesta într-un moment de criză accentuată și că Arabia Saudită este îndurerată la nivel uman de pierderile de vieți omenești din Gaza și de pierderile din Israel din 7 octombrie.

„Poporului palestinian i s-au luat drepturile de bază, iar dreptul la statalitate și la o existență pașnică nu a fost respectat. Este timpul să folosim această situație îngrozitoare pentru a aduce asta în prim plan și pentru a găsi o rezolvare", a declarat Al-Falih.

În evoluțiile recente, Israelul a declarat că trupele sale luptă în interiorul orașului Gaza, în timp ce se avansează către centrul urban dinspre nord și sud. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul ia în calcul să mențină controlul de securitate asupra Gaza pentru o "perioadă nedeterminată", sugerând astfel un rol pe termen mai lung în teritoriul asediat.

Ceea ce face acest război diferit de conflictele israeliano-arabe și israeliano-palestiniene anterioare este numărul mare de morți de ambele părți și expunerea vulnerabilităților Israelului, în ciuda regândirii frecvente a doctrinelor de securitate după războiul din octombrie 1973. În plus, războiul a subminat, aparent, perspectiva normalizării relațiilor dintre Riad și Tel Aviv în viitorul apropiat, un proiect promovat de Statele Unite. Din acest motiv, prezenta poziționare a Arabiei Saudite este atât de importantă.

Ștefan Popescu, analist de politică externă a explicat, recent, la B1TV dinamica relațiilor din Orientul Mijlociu: „țările arabe erau împotriva Hamasului, interesate bineînțeles de normalizarea relațiilor cu Israelul pentru că au la bază principiul de politică externă – și Arabia Saudită, și Emiratele, și Bahrainul, și Iordania, și Egiptul – «inamicul inamicului meu este prietenul meu»”. «Inamicul inamicului» meu, adică Iranului, este Israelul, singura putere militară credibilă care să țină în șah Iranul, având și în jur de 100 de ogive nucleare, nu mai vorbim de capacitățile absolut admirabile din punct de vedere convențional”.

Într-adevăr, după recentele declarații scandaloase ale Ministrul israelian al Patrimoniului, Amichai Eliyahu, care abera că o soluție, în războiul contra Hamas, ar fi aruncarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza, s-a vorbit din nou despre arsenalul nuclear al Israelului. (Eliyahu a fost suspendat din funcție pe termen nelimitat după declarațiile respective.)

Considerată una dintre cele nouă țări înarmate nuclear, Israelul ar deține între 80 și 90 de focoase nucleare pe bază de plutoniu. Satul evreu refuză însă să recunoască existența programului său nuclear militar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.