Departamentul de Stat al SUA respinge categoric că se fac presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri de pace cu Rusia. „Suntem fermi în angajamentul de sprijinire a partenerilor ucraineni"


Departamentul de Stat al SUA respinge categoric că se fac presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri de pace cu Rusia. „Suntem fermi în angajamentul de sprijinire a partenerilor ucraineni"

Departamentul de Stat al SUA a negat informațiile potrivit cărora SUA ar fi cerut Ucrainei să demareze negocieri de pace cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Vedant Patel, în cadrul unui briefing de informare din 7 noiembrie.

"Orice negociere... depinde de Ucraina", a declarat Patel reporterilor.

NBC News a transmis recent că oficiali din SUA și Europa au purtat discuții de culise cu guvernul ucrainean cu privire la posibile negocieri cu Rusia. Surse au declarat pentru NBC News că discuțiile au inclus potențiale concesii ucrainene.

„Nu avem cunoștință de nicio discuție cu Ucraina despre negocieri în afara structurii formulei de pace", a declarat Patel reporterilor, referindu-se la planul în 10 puncte al președintelui Volodimir Zelenski pentru încheierea războiului.

Formula de pace a lui Zelenski prevede retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriile ucrainene ocupate ilegal și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, arată publicația ucraineană The Kyiv Independent.

Într-un interviu acordat în 5 noiembrie pentru NBC News, Zelenski a negat, de asemenea, că războiul a ajuns într-un impas și a îndemnat aliații internaționali să continue să sprijine apărarea Ucrainei.

„Dacă Rusia ne va ucide pe toți, vor ataca țările NATO, iar voi vă veți trimite fiii și fiicele în luptă. Și va fi - îmi pare rău, dar prețul va fi mai mare", a spus liderul de la Kiev.

Sprijinul occidental pentru Ucraina a oscilat în ultimele luni. Părerile divergente privind suportul financiar au provocat tulburări în Camera Reprezentanților din SUA, în timp ce unii lideri ai UE și-au retras sprijinul militar sau au recunoscut că sunt „obosiți" de război. 

Zelenski a recunoscut că oboseala este reală, dar nu a spus că Ucraina este pregătită să cedeze teritorii în schimbul unor promisiuni de pace.

„Nu suntem pregătiți să ne cedăm libertatea acestui terorist nenorocit, Putin", a declarat el pentru NBC News. 

„Nu știu cine publică (zvonurile privind presiunile pe care le-ar face SUA și Europa, n.red). Nu știu de ce se vehiculează așa ceva. Dar am un sentiment foarte neplăcut că și noi, ucrainenii, în mass-media ne concentrăm pe acest subiect. Sunt surprins”, a mai spus Zelenski. 

„Toată lumea cunoaște atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societății ucrainene. Astăzi, nimeni nu face presiuni asupra mea. S-a întâmplat la începutul războiului și înainte de război. Astăzi, nimeni nu face presiuni asupra liderilor UE și Statelor Unite", a mai spus el.

„Dar ca noi să ne așezăm acum la masă și să discutăm cu Rusia și să-i dăm ceva - asta nu se va întâmpla", a conchis Zelenski.

De asemenea, Patel a mai spus în cadrul briefingului de marți, 7 noiembrie, că SUA nu se așteaptă ca Rusia să participe la discuții de pace semnificative. 

"[Kremlinul] nu este interesat să negocieze sau să pună capăt acestui război, iar noi suntem fermi în angajamentul de sprijinire a partenerilor ucraineni", a mai spus oficialul american. 

Vedant Patel 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.