VIDEO. Nicușor Dan: Proprietarul din Parcul IOR a fost amendat cu 35 de milioane de euro / Conferința de presă a primarului general a fost trolată de Robert Negoiță, venit să se plângă că nu e băgat în seamă: „Nu reușesc să vă găsesc. Nu răspundeți la telefon, la mesaj, la nimic”


VIDEO. Nicușor Dan: Proprietarul din Parcul IOR a fost amendat cu 35 de milioane de euro / Conferința de presă a primarului general a fost trolată de Robert Negoiță, venit să se plângă că nu e băgat în seamă: „Nu reușesc să vă găsesc. Nu răspundeți la telefon, la mesaj, la nimic”

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat, marți, într-o conferință de presă în aer liber, că proprietarul a 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, din sectorul 3 al capitalei, a primit o amendă colosală pentru că a diminuat spațiul vedere. Este vorba despre 35 de milioane de euro, sancțiune aplicată de Poliția Locală, a mai precizat edilul. 

„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală proprietarului din parcul IOR, dna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Felicit Poliția Locală a municipiului București pentru acest gest. În sfârșit, Poliția Locală a municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, a spus primarul general. 

Proprietarii pot contesta în instanță decizia.

Nicușor Dan: „Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp”.

„Cred că sunt șase luni de când ne preocupă situația Parcului IOR și acționăm pe două planuri: un plan, dreptul de proprietate. Cel de-al doilea plan, amenda pe care am dat-o azi, pe care nu am dat-o să o dăm să facem un spectacol TV, am dat-o ca să fie plătită de proprietarul care a făcut aceste fapte și pentru asta analiza juridică a fost foarte-foarte amănunțită. În ceea ce privește partea de proprietate, există de asemenea, o analiză foarte amănunțită și marea problemă este că într-un litigiu în care municipiul a fost parte, s-a stabilit opozabil și față de primarul municipiului București și față de Municipiul București și Sectorul 3, că aici nu este parc. Și atunci, din considerentul ăsta, o acțiune pe care noi să o facem pe partea de proprietate, are destul de puține șanse de reușită.

Nu vreau să comentez acțiunea Prefectului. Dar vreau să vă informez că cu la fel de mare tamtam prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru Parcul Bordei și instanța le-a respins ca tardive fiindcă instituția prefectului cunoște de 20 de ani dispoziția de retrocedare. Nu vreau să comentez acțiunea prefectului, eu mi-aș dori să aibă succes. Suntem în contact cu ONG-urile și sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reușească să anuleze dispoziția de retrocedare”.


Prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, a atacat recent în instanță dispoziția de retrocedare a celor circa 12 ha din Parcul IOR, precizând că a găsit mai multe elemente vădite de nelegalitate, iar retrocedarea a fost abuzivă, scrie hotnews.ro/

Cererea de chemare în judecată a fost depusă luni, Primăria Capitalei fiind chemată în judecată, instituția fiind emitentul dispozițiilor de retrocedare.

„În opinia mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al municipiului București, în anul 2005. Din punctul meu de vedere acest teren de 12 ha trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă”, a declarat prefectul Rareș Hopincă.

Prefectul Hopincă a reacționat, marți, la declarațiile lui Nicușor Dan, cu o postare pe Facebook:

Sper că demersul anunțat astăzi de primarul general este unul serios și legal, nu o acțiune de campanie electorală.

În ultimii 2 ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc și mai multe acțiuni criminale, prin care au fost afectați iremediabil arborii din zonă. În acest sens, s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală, de către instituțiile abilitate, care investighează infracțiunile menționate.

Faptul ca primarul general anunță o acțiune după 2 ani, si după zeci de incendii și distrugeri, este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului. 

Timpul ne va demonstra dacă această acțiune este o nouă perdea de fum pentru bucureșteni, din partea primarului general, similară cu “demolarea” Cathedral Plaza, care nu s-a mai întâmplat, sau cu apa caldă care trebuia furnizată de “a doua zi” după alegerile din 2020.

Și, înainte de toate, sper că această acțiune nu se va întoarce împotriva bugetului Municipiului București, din cauza lipsei de fundamentare juridică”. 

Foto: Suprafața retrocedată din Parcul IOR

În parcul IOR, în timp ce Nicușor Dan susținea conferința de presă a apărut și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, strigând că vrea să se întâlnească cu primarul general ca să discute diverse probleme și proiecte, dar că acesta nu este de găsit. 

„Dom primar general, am documentele aici, când vă găsesc să stăm de vorbă? Sunt la dispoziția dvs, de asta sunt aici. Dați un termen, o oră. (...) Nu reușesc să vă găsesc. Nu răspundeți la telefon, la mesaj, la nimic. Va înmânez asta: 1,6 tone pe oră amprentă de carbon din cauză că blocați proiectele de fluidizare a traficului. Vi-l înmânez. Când? Când? Dați-mi un termen, o oră. Vreau să ne vedem să discutăm.”, a spus Robert Negoiță. 

„Vă doresc o zi bună”, i-a răspuns Nicușor Dan. VIDEO la finalul textului.

Robert Negoiță: „Domnule primar general și eu vă doresc o zi foarte bună, haideți să avem o zi bună. Când vă găsesc?".

Nicușor Dan: „Am venit să vorbim de o amendă pe care puteați să o dați dumneavoastră și pe care am dat-o noi.”

„Dați-mi o oră, vreau să ne vedem. Avem nevoie să comunicăm, domn’ primar general! (...) Nu sunt problemele mele, sunt problemele Bucureștiului. Nu vă găsesc la un telefon, la un mesaj. Unde fugiți....e inadmisibil...sunt problemele Bucureștiului...", a insistat Robert Negoiță, fugind după Nicușor Dan prin parc. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.