Portret de trădător: rușii au prezentat activitatea unui cetățean american care a spionat pentru ei în Ucraina


Portret de trădător: rușii au prezentat activitatea unui cetățean american care a spionat pentru ei în Ucraina

Serviciile secrete ruse au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, extragerea unui cetățean american din Ucraina, care a spionat timp de doi ani pentru Rusia. Americanul a apărut sâmbătă la o conferință de presă la Moscova, prezentându-se drept Daniel Martindale (foto sus). Are 33 de ani și a locuit în Polonia, unde a fost misionar, înainte de a se muta în Ucraina. 

Martindale a relatat pentru presa rusă că "își dorea de mult timp să meargă în Rusia", iar după începerea războiului a realizat "că acesta era momentul pe care îl aștepta", numai că în februarie 2022 a ajuns în Ucraina. Acolo a trecut prin Kramatorsk și printre alte zone până a ajuns într-un loc, pe care nu l-a numit, de unde a transmis rușilor coordonatele instalațiilor militare ale forțelor ucrainene. 

Potrivit unor voluntari germani pe care Martindale i-a cunoscut în Polonia și cu care a ținut legătura, el a fost întâlnit în Selidovo și lângă Ugledar, în regiunea Donețk, unde "a ajutat la descărcarea și distribuirea ajutoarelor umanitare și a avut multe conversații cu administrația militară". 

Interlocutorii de la publicația t-online au remarcat că existau suspiciuni cu privire la american. În special, părea ciudat faptul că Martindale a dispărut în mod repetat pentru perioade scurte de timp, inclusiv în timpul sosirii voluntarilor americani în regiune. 

Martindale a relatat că a fost tratat cu suspiciune în Ucraina pentru că a rostit cuvântul "palyanitsa" cu accent rusesc, în condițiile în care ucrainenii folosesc numele pâinii tradiționale ucrainene ca un "cuvânt de control" pentru a înțelege dacă persoana din fața lor este ucraineană sau rusă. 

"Înainte să îmi dau seama ce este, obișnuiam să îl pronunț așa cum îl pronunță rușii", a explicat spionul rușilor. 

Luni, publicația rusă independenta Agentstvo a dezvăluit legăturile lui Martindale cu Rusia, legături despre care acesta nu a vorbit sâmbătă, în fața jurnaliștilor. Analizând conturile sale de social media, jurnaliștii independenți au descoperit că Martindale a vizitat sau chiar a locuit în Rusia cel puțin din 2016 până în 2019. În 2016 și-a postat prima sa fotografie pe rețeaua Vkontakte, poza fiind făcută în regiunea rusă Primorsky Krai din Orientul Îndepărtat. 

Apoi, în 2017, Martindale a postat fotografii din Khabarovsk pe serviciul 2gis.ru, iar în septembrie 2018 el posta din Vladivostok, unde a participat la maratonul orașului. Anul următor, în februarie, a postat o fotografie cu un permis de acces în căminul Universității Federale din Orientul Îndepărtat, unde ar fi fost student al Centrului pentru limba și cultura rusă. În iulie 2019 a scris că a trecut cu succes un test de limbă rusă. În septembrie a postat imaginea unui certificat de promovare a unui act de invitat la Institutul Pușkin, chiar la Moscova (detalii AICI). 

Săptămâna trecută, așa-zisul Comandament al Apărării din așa-zisa "Republică Populară Donețk" raporta că armata rusă și serviciile speciale au desfășurat "o operațiune de evacuare a unei surse operaționale valoroase - un cetățean american care a jucat un rol-cheie în pregătirea asaltului asupra satului Bogoyavlenka din direcția Ugledarsk". 

În raportul publicat pe Telegram se spune că respectivul cetățean american s-a aflat pe teritoriul Ucrainei timp de 2 ani, perioadă în care a furnizat Rusiei "informații valoroase care i-au permis să lanseze lovituri de precizie" împotriva forțelor ucrainene. Problema acordării azilului politic și a dobândirii cetățeniei ruse este în curs de soluționare, se mai spune în raport (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.