Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunțat că va purta, alături de echipa sa, steaua galbenă – simbol al discriminării și morții, ecuson nazist pe care toți evreii care locuiau în Reich au fost obligați să-l poarte începând cu 1 septembrie 1941, inclusiv cei din România - până când Consiliul de Securitate va condamna Hamas pentru agresiunea sa împotriva Israelului.
„De acum încolo, eu și echipa mea vom purta stele galbene. Vom purta aceste stele până când veți condamna atrocitățile comise de Hamas și veți cere eliberarea imediată a ostaticilor noștri", a precizat Erdan
„Unii dintre voi au uitat de ce a fost fondat acest organism. Eu vă voi reaminti. Din această zi, de fiecare dată când mă veți privi, vă veți aminti ce înseamnă să taci în fața răului. La fel ca bunicii mei și bunicii a milioane de evrei, de acum încolo, eu și echipa mea vom purta stele galbene", a mai spus adăugat el.
Republica Cehă a anunțat că are în vedre să se retragă din ONU din cauza conflictului dintre Israel și gruparea Hamas, ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochová, apreciind că țara ar trebui să facă asta pentru din cauza unei rezoluții a Adunării Generale care cere un "armistițiu" între Israel și Hamas, dar nu condamnă atacul grupului.
„În opinia mea, Republica Cehă nu are ce căuta într-o organizație care susține teroriștii și nu respectă dreptul fundamental la autoapărare", a precizat Cernochová (foto jos).
Rezoluția condamnă violențele îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni și solicită un armistițiu umanitar și eliberarea imediată a civililor captivi deținuți ilegal.
Canada a propus un amendament la textul rezoluției, astfel încât aceasta să conțină o condamnare fără echivoc a "atacurilor teroriste" ale Hamas și să ceară eliberarea imediată a ostaticilor, însă propunerea sa a fost respinsă.
PODUL a scris AICI despre rezoluție privind războiul dintre Israel și Hamas, adoptată vinerea trecută în cadrul Adunării Generale a ONU.
120 din cele 193 de state membre au votat pentru, 14 împotrivă și 45 s-au abținut. Rezoluția a fost introdusă de un grup de 22 de state arabe, conduse de Iordania, și solicită o „încetare a focului” în Fâșia Gaza, care ar trebui să ducă la „încheierea ostilităților”. De asemenea, semnatarii documentului solicită furnizarea de apă, alimente, combustibil și electricitate „în cantități suficiente”, precum și acces „nestingherit” la ajutorul umanitar, pretextând știrile care sugerează că Israelul și-a extins operațiunile terestre și și-a intensificat campania de bombardare.
Textul exprimă, de asemenea, „îngrijorări cu privire la escaladarea recentă a violenței de la atacul din 7 octombrie” – dar fără a menționa numele Hamas. Mai multe detalii AICI