Yuval Noah Harari se declară stupefiat de indiferența activiștilor și politicienilor de stânga față de atrocitățile Hamas / El semnează, alături de alte 90 de personalități din Israel, un apel de condamnare a „insensibilității morale extreme”, arătând că nu este prima dată când stânga „se găsește aliniată cu mișcări și regimuri foarte brutale”


Yuval Noah Harari se declară stupefiat de indiferența activiștilor și politicienilor de stânga față de atrocitățile Hamas / El semnează, alături de alte 90 de personalități din Israel, un apel de condamnare a „insensibilității morale extreme”, arătând că nu este prima dată când stânga „se găsește aliniată cu mișcări și regimuri foarte brutale”

Renumitul istoric israelian Yuval Noah Harari, autorul best-sellerului internațional Sapiens, a ales să semneze, alături de alți 90 academicieni și activiști pentru pace din țara sa, o declarație prin care este vehement criticată „indiferența" unor progresiști americani și europeni față de atrocitățile comise de teroriștii Hamas, acuzându-i de „insensibilitate morală extremă" și de trădare a politicii de stânga.

Harari, 47 de ani,  - care a devenit recent și unul dintre cei mai vocali activiști politici din  Israel opunându-se vehement coaliției populiste de dreapta a lui Benjamin Netanyahu și planului acesteia de a slăbi controlul judiciar - a precizat, pentru The Guardian, că a simțit nevoia să ia atitudine și să intervină după discuții cu activiști pentru pace din țara sa natală care erau „complet devastați" și „se simțeau abandonați și trădați de presupuși lor aliați" în eforturile de pace, după ce academicieni, artiști și intelectuali au semnat scrisori care nu condamnau actele de teororism ale Hamas.

Mătușa și unchiul lui Harari se aflau într-unul dintre chibuțurile vizate de atacurile Hamas, soldate cu peste 1.400 de omoruri și peste 220 de ostatici. Au supraviețuit doar pentru că au reușit să se ascundă fără să fie văzuți de teroriștii care mergeau din casă în casă, omorând pe toată lumea. 

Referindu-se la reacția unor părți ale stângii din SUA și Europa, Harari a declarat că a fost „șocant să aud unele dintre reacțiile care nu numai că nu au condamnat Hamas, dar au pus toată responsabilitatea pe seama Israelului” și „să văd lipsa de solidaritate în ceea ce privește atacurile oribile asupra civililor israelieni".

În scrisoarea publică, printre semnatarii căreia se numără și celebrul romancier israelian David Grossman, se preciza: „Nu ne-am imaginat niciodată că indivizi de stânga, susținători ai egalității, libertății, justiției și bunăstării, vor da dovadă de o insensibilitate morală atât de extremă și de nesăbuință politică."

Și concluziona că „nu există nicio contradicție între opoziția fermă față de subjugarea și ocuparea palestinienilor de către Israel și condamnarea fără echivoc a actelor brutale de violență împotriva civililor nevinovați. De fapt, orice om de stânga consecvent trebuie să susțină ambele poziții simultan".

Harari a invocat și declarația celor 30 de grupuri studențești de la Harvard, emisă a doua zi după atacurile Hamas, în care se afirmă că „regimul israelian este pe deplin responsabil pentru toate violențele în desfășurare", opinând că o asfel de afirmație sugerează că „indivizii care au ucis copii nu sunt nici măcar 1% responsabili pentru faptele lor, responsabilitatea revenind Israelului în proporție de  100%”.

Istoricul s-a referit și la declarațiaa Socialiștilor Democrați din America emisă chiar în ziua atacurilor (7 oct), care susținea: „Evenimentele de astăzi sunt un rezultat direct al regimului de apartheid al Israelului."

Dând exemplul istoric al unor socialiști americani și europeni care l-au susținut pe Stalin, Harari a precizat: „Nu este prima dată când stânga radicală, în căutarea unei viziuni rigide a dreptății, se găsește aliniată cu unele mișcări și regimuri foarte brutale”. 

Această abordare se bazează poate pe „convingerea sau fantezia unei justiții absolute  [în care] o parte este vinovată pentru tot, inclusiv pentru crimele celeilalte părți".

El a evidențiat o scrisoare semnată de actorii Tilda Swinton și Steve Coogan și de regizorul Mike Leigh, în care se cerea „încetarea cruzimii fără precedent care se exercită asupra Fâșiei Gaza", fără a condamna în mod specific atacul Hamas, deși semnatarii apelului condamna „orice act de violență împotriva civililor și orice încălcare a dreptului internațional, indiferent cine le comite".

„Nu există niciun cuvânt despre masacrul [din 7 octombrie]", a subliniat Harari, precizând că, pe de altă parte, „ideea că Israelul ar trebui să distrugă pur și simplu Gaza este inacceptabilă".

„Nu vedem o campanie de distrugere a Gazei", a spus el. „Situația populației palestiniene este îngrozitoare, dar cel puțin este clar că Israelul nu intenționează să ucidă cât mai mulți civili. Nu este ceea ce a făcut regimul Assad în Homs și Alep. Soluția va veni atunci când nu numai că Hamas va fi dezarmat, dar și poporul palestinian va aveap alternativă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.