În Gaza se află numeroase tuneluri folosite pentru contrabanda cu bunuri din Egipt și pentru a lansa atacuri în Israel.
Există însă a doua rețea subterană pe care Forțele de Apărare ale Israelului o numesc colocvial „metroul din Gaza", relatează CNN. Este vorba despre o rețea labirintică de tuneluri, după unele mărturii, de mai mulți kilometri sub pământ, folosită pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și muniție, pentru a găzdui centre de comandă și control ale Hamas, toate departe de ochiul scrutător al avioanelor și dronelor de supraveghere ale IDF (Israel Defense Forces – Forțele de Apărare ale Israelului).
În 2021, Hamas a susținut că a construit tuneluri cu o ramificație de 500 de kilometri sub Gaza, deși nu este clar dacă lungimea avansată de teroriști era exactă sau doar o împăunare. Dacă ar fi adevărat, tunelurile subterane ale Hamas ar avea o lungime doar cu puțin mai mică de jumătatea sistemului de rețele subterane ale metroului din New York.
„Este o rețea de tuneluri foarte complicată, foarte mare - imensă - pe o bucată de teritoriu destul de mică", a declarat Daphne Richemond-Barak, profesor la Universitatea Reichman din Israel și expert în războaie subterane.
Nu este clar cât de mult ar fi costat rețeaua de tuneluri pe Hamas, care guvernează fâșia de coastă sărăcită. Cifra este probabil semnificativă, atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și capitalul.
Din 2007, Gaza se află sub o blocadă terestră, maritimă și aeriană din partea Israelului, precum și sub o blocadă terestră din partea Egiptului, și se crede că nu ar putea deține genul dee utilaje masive folosite de obicei pentru a construi tuneluri subterane adânci.
Experții au opinat însă că lucrătorii au folosit cel mai probabil, la săpături, unelte de bază pentru a avansa în subteran și pentru a construi rețeaua ulterior întărită cu beton și conectată la energie electrică. Israelul a acuzat Hamas, de nenumărate ori, că a deturnat betonul destinat unor scopuri civile și umanitare către construcția de pasaje subterane.
Tunelurile au reprezentat, încă din epoca medievală, un instrument de război deloc neglijabil.
În prezent, ele conferă grupurilor militante sau teroriste precum Hamas un oarecare avantaj în războiul inegal, anulând unele dintre avantajele tehnologice ale unei armate mult mai avansate, precum IDF.
Ceea ce diferențiază tunelurile Hamas de cele ale Al Qaeda din munții Afganistanului sau de ale Viet Cong-ului din junglele Asiei de sud-est este faptul gruparea palestiniană și-a construit rețeaua subterană sub una dintre cele mai dens populate zone de pe planetă. Aproape 2 milioane de oameni trăiesc în cei 88 de kilometri pătrați care formează orașul Gaza.
„Întotdeauna este dificil să te ocupi de tuneluri, nu mă înțelegeți greșit, în orice context, chiar și atunci când acestea se află într-o zonă muntoasă, dar când sunt în zona urbană, atunci totul este mai complicat - aspectele tactice, aspectele strategice, aspectele operaționale și, bineînțeles, protecția pe care vrei să o asiguri populației civile", a declarat Richemond-Barak, cercetător senior la Lieber Institute for Law and Land Warfare și la Modern War Institute din West Point.
De la atacul terorist din 7 octombrie din Israel, în care au fost ucise cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili, IDF a afirmat în repetate rânduri că Hamas se ascunde în aceste pasaje „sub case și în interiorul clădirilor populate cu civili nevinovați din Gaza", transformându-i efectiv în scuturi umane. De atunci, loviturile aeriene militare israeliene au ucis cel puțin 2.670 de palestinieni, a precizat duminică Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.
Se așteaptă ca IDF să atace rețeaua în viitoarea sa incursiune terestră în Gaza, așa cum a făcut în ultimii ani pentru a elimina tunelurile Hamas. Israelul a mai lansat un asalt terestru în Gaza în 2014 pentru a încerca să elimine pasajele subterane.
Vineri, Israelul a avertizat aproximativ 1,1 milioane de persoane care locuiesc în Gaza să se mute spre sud înainte de probabila sa operațiune, potrivit Națiunilor Unite. Criticii au declarat că un astfel de ordin este imposibil de îndeplinit în scurt timp în mijlocul unei zone de război. Cel mai înalt oficial ONU pentru drepturile omului a declarat că apelul de evacuare "sfidează regulile de bază ale războiului și umanității".
Mutarea civililor din orașul Gaza ar ajuta la eliminarea tunelurilor în condiții mai sigure, dar astfel de operațiuni vor fi periculoase, a declarat Richemond-Barak.
IDF poate fie să facă tunelurile temporar inutilizabile, fie să le distrugă. Potrivit lui Richemond-Barak, bombardarea pasajelor subterane este, de obicei, cea mai eficientă modalitate de a le elimina, dar astfel de lovituri pot avea impact asupra civililor.
Ceea ce este clar este că doar tehnologia nu va fi suficientă pentru a opri amenințarea subterană.
Israelul a cheltuit miliarde de dolari pentru a încerca să securizeze granița cu un sistem inteligent care se mândrește cu senzori avansați și ziduri subterane, dar Hamas a reușit totuși să lanseze asaltul din 7 octombrie pe uscat, în aer și pe mare.
Richemond-Barak a declarat că este nevoie de o abordare holistică, care să utilizeze informații vizuale, monitorizarea frontierelor și chiar să ceară civililor să fie atenți la orice lucru suspect.
„Nu există o soluție infailibilă pentru a face față unei amenințări de tunel", a declarat Richemond-Barak. „Nu există un Iron Dome pentru tuneluri".