Război în Israel și Gaza. Hezbollah întețește atacurile la granița de nord. Israelul evacuează zeci de localități. Gaza, în pragul unui dezastru umanitar. ONU, acuzată de „invizibilitate” în toată această tragedie


Război în Israel și Gaza. Hezbollah întețește atacurile la granița de nord. Israelul evacuează zeci de localități. Gaza, în pragul unui dezastru umanitar. ONU, acuzată de „invizibilitate” în toată această tragedie

Israelul a reluat, duminică, alimentarea cu apă în sudul Fâşiei Gaza, după o întrerupere de şapte zile ordonată ca represalii la atacul Hamas asupra teritoriului israelian, transmite AFP. 

„Decizia de a distribui apă în sudul Fâşiei Gaza, aprobată de premierul (Beniamin) Netanyahu şi de preşedintele american Joe Biden, va împinge populaţia civilă spre sudul Fâşiei”, a arătat ministrul israelian al energiei, Israel Katz. 

Pe de altă parte, potrivit Reuters, rezervele de apă ale orașului Gaza sunt pe terminate, iar adăposturile ONU din oraș ar fi rămas deja complet fără apă.

De asemenea, agențiile de știri arată că spitalele din Gaza, care se confruntă cu un val uriaș de pacienți ca urmare a bombardamentelor israeliene, ar urma să rămână în mai puțin de 24 de ore fără combustibil. Rezervele de alimente și de medicamente sunt și ele în curs de epuizare.

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o „greșeală gravă", a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică, într-un moment în care trupele israeliene se pregătesc pentru o probabilă ofensivă terestră împotriva Hamas.

De asemenea, secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza. „O idee sortită eşecului", a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas.

Beniamin Netanyahu a precizat, într-una din ultimele sale declarații publice, că armata israeliană va spulbera Hamas, după atacurile mortale ale teroriștilor asupra Israelului, de sâmbătă 7 octombrie, soldate cu peste 1400 de morți. 

Elemente terifiante ale acestor atacuri continuă să iasă la iveală, Zaka, o organizație care se ocupă de returnare trupurilor neînsuflețite către familiile îndoialiate (în diferite colțuri ale lumii), arătând, prin mai mulți participanți direcți la operațiunea din Israel, că brutalitatea cu care au fost ucise unele din victime este șocantă. Trupuri decapitate și chiar semne de tortură. Nu s-au grăbit să-i ucidă. Au legat familii întregi și le-au troturat înainte de moarte, a arătat Yossi Landau, șeful de la Zaka pentru regiune sudică, cu peste 33 de ani de muncă în domeniu. 

„Am crezut că am terminat, dar ne-am întors acum în această dimineață, după ce am stat o săptămână pe aici, și descoperit un alt cadavru  - fără cap - știți, cam este cel mai rău din ce am văzut...”, a spus Landau pentru Sky News, adăugând că nu a mai văzut niciodată așa ceva și că brutalitatea pură a Hamas a șocat întreaga sa echipă.

Ultimele informații pe scurt

Există dovezi clare că Hamas și susținătorii acesteia îi blochează pe civili să plece. Liderul teroriștilor, Ismail Hannieh, ar fi lansat chiar apeluri amenințătoare la adresa civililor care intenționează să plece din Gaza lăsând astfel gruparea fără principalul său scut de apărare. 

Forțele Armate ale Israelului (IDF) au precizat, duminică seară, că l-au ucis pe comandantul districtului sudic al aripei naționale de securitate a Hamas;
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 2.670 de palestinieni au fost uciși din 7 octombrie și peste 9.600 au fost răniți, în timp ce 1.400 de persoane au fost ucise în Israel și 3.500 au fost rănite în atacurile Hamas, potrivit biroului premierului israelian (date actualizate până luni dimineață).
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că peste 600.000 de palestinieni au ajuns în sud și că evacuările continuă;
Peste 1.000 de persoane ar fi prinse sub dărâmături ca urmare a prăbușirii clădirilor țintite de loviturile israeliene, potrivit echipei de apărare civilă palestiniană.

Israelul a afirmat că gruparea militantă libaneză Hezbollah - care, la fel ca și Hamas, este susținută de Iran – este pe punctul de a agrava lucrurile la granița de nord de unde lansează atacuri asupra orașelor israeliene. Luni dimineață, Israelul a anunțat evacuarea a 28 de localități din zona graniței cu Libanul.

Israelienii care locuiesc la puțin peste 2 km de Liban li s-a spus să plece în alte zone ale țării, potrivit Ministerului israelian al Apărării. au avertizat 

Hezbollah a atacat, duminică, posturi ale armatei israeliene și un sat de frontieră, Shtula, iar Israelul a ripostat cu lovituri, au precizat și forțele de menținere a păcii ale ONU.

De ce este implicat Hezbollah? Gruparea susținută de Iran este puternic înarmată și deține o anumită influență în statul libanez.

A luptat ani de zile în războaie de gherilă împotriva forțelor de ocupație israeliene în sudul Libanului, până la retragerea acestora în 2000, urmată de un război de cinci săptămâni în 2006.

În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că grupul avea 100.000 de luptători.

O sursă a declarat că SUA și Israelul discută posibilitatea ca Joe Biden să viziteze Israelul în curând.

Punctul de trecere a frontierei Rafah, care leagă Egiptul de Gaza, se va deschide la ora locală 9.00 (7.00) pentru a permite palestinienilor cu cetățenie străină să treacă în Egipt. Ajutoarele umanitare vor trece, de asemenea, spre Gaza la aceeași oră locală;

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, revine în Israel, pentru a doua oară în cinci zile, după ce a finalizat un turneu în mare viteză în țările arabilor, în încercarea de a preveni ca situația din Israel și Gaza să se transforme într-un conflict mai amplu.

Potrivit presei occidentale, Hamas susține că un sfert din populația din Gaza a rămas fără adăpost după ce a fost strămutată din casele sale de bombardamentele israeliene.

În actualizarea sa zilnică, organizația militantă palestiniană a afirmat, de asemenea, că 357 de cetățeni au murit în ultimele 24 de ore, iar peste 1.000 au fost răniți.

Teroriștii au făcut apel la urgentarea livrărilor de ajutoare umanitare. 

Un expertă independentă care monitorizează prezența și implicare ONU în criza din Gaza a declarat că este îngrijorată că nu a existat "un răspuns adecvat" din partea Națiunilor Unite la situația umanitară din Gaza care se agravează de la o zi la alta. 

Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat că ceea ce a văzut este „alarmant”

Ea a declarat pentru Sky News că Israelul „bombardează continuu” Gaza și cetățenii săi "plătesc un preț foarte mare" pentru "atacurile odioase" ale Hamas.

„Un motiv serios de îngrijorare este faptul că nu există niciun răspuns - niciun răspuns adecvat - în opinia mea, din partea Națiunilor Unite", a spus ea.

Albanese a declarat că ONU are responsabilitatea de a asigura pacea și securitatea și protecția civililor.

„Sunt cu adevărat îngrijorată din cauza invizibilității Națiunilor Unite în toate acestea", a adăugat ea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.