VIDEO. Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe români să prețuiască mai mult alianțele din care fac parte pentru că „primesc tehnologie, primesc siguranță” / „Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în Uniunea Europeană. Noi doar voiam să fim independenţi”


VIDEO. Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe români să prețuiască mai mult alianțele din care fac parte pentru că „primesc tehnologie, primesc siguranță”  / „Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în Uniunea Europeană. Noi doar voiam să fim independenţi”

Dincolo de mulțumirile pe care le-a adresat în repetate rânduri României pentru ajutorul acordat Ucrainei, pe parcursul vizitei sale oficiale de marți de la București - care a inclus întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, șefii celor două camere ale Parlamentului și premierul PSD de la Palatul Victoria - liderul de la Kyiv, Volodimir Zelenski, a subliniat, în interviul acordat mai multor jurnaliști români, cât de importantă este apartenența unui stat la structuri internaționale militare și economice care să-i ofere protecție, tehnologie și bunăstare. 

A fost poate cea mai convingătoare pledoarie pro-NATO și UE care a apărut în spațiul public în ultimii ani. Venind din partea unui lider de țară aflată în război este și mai elocventă pentru că subliniază cât de vulnerabil este un stat care nu beneficiază de o astfel de umbrelă de protecție. Redăm mai jos câteva pasaje din răspunsurile lui Zelenski, precizând că a fost întrebat și despre decizia îndelung așteptată privind inexistența așa-zisei limbi moldovenești. 

Răspunsurile președintelui Zelenski:

„Oamenii pot vota orice. Oamenii sunt liberi, sunt liberi să voteze orice om şi ce partid își doresc. Asta e frumuseţea democraţiei. E puţin ciudat. Când îţi doreşti să fii în Uniunea Europeană, să ai valori comune cu Uniunea Europeană, să fii parte din NATO şi să spui da, suntem NATO, suntem aliaţi şi să vezi că unii oameni susţin narativa Rusiei. Pentru că nu poţi media lucrurile astea. Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina. Acestea sunt alegerile. E normal ca unii oameni să aleagă într-un fel şi alţii în alt fel, dar nu poţi să fii sincer, nu poţi cu sinceritate să fii în Uniunea Europeană, să fii în NATO, să ai rachete Patriot, să ai avioane F-16, F-35 pe care nu le-ai produs tu. Ce ai făcut tu pentru această protecţie?”.

„Eu cunosc preţul pentru această protecţie. Preţul este vieţi omeneşti pierdute. Aceşti oameni care văd lucrurile aşa nu înţeleg cât de mare este preţul şi nu pot să aprecieze ceea ce au, care este preţul lucrurilor pe care deja le-au primit. Oamenii nu-şi dau seama ce înseamnă NATO, ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă Alianţa. Nu înţeleg că primesc tehnologie, primesc siguranţă. Noi nu suntem în Uniunea Europeană, nu suntem în NATO, noi înţelegem preţul. Preţul este acest război. Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în Uniunea Europeană. Noi doar voiam să fim independenţi. Către astfel de oameni care susţin Rusia şi care cred că înţeleg, nu sunt sinceri. Altfel ar trebui să fie împotriva NATO şi împotriva Uniunii Europene, împotriva tuturor lucrurilor împotriva cărora stă şi Rusia. Iar asta este important de înţeles”.

„Ce aş putea să le spun acestor oameni? Vă doresc pace. Nu vă pot dori război pentru că atunci aţi înţelege ce greşeli faceţi, despre ce vorbiţi. Nici măcar nu înţelegeţi despre ce vorbiţi. Ce înseamnă să pierzi un copil? Nu doresc nimănui asta. Nu doresc asta nimănui, nimănui dintre cei care susţin Ucraina sau Rusia. Nu doresc război nimănui pentru că în război singura misiune este să rămâi în viaţă. Alegerea este una simplă, alegi viaţa. Nu e o alegere între oameni, între candidaţi. Fiţi inteligenţi, fiţi deştepţi, susţineţi viaţa şi asta-i tot”.

Despre inexistența limbii moldovenești

„Sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru. Pentru mine asta nu este o problemă presantă. Înțeleg că unii oameni ar spune că Moldova este România. Guvernul nostru se va întâlni, într-o săptămână sau două, și va lua o decizie.

Personal, înclin spre ideea de a întări parteneriatul nostru, dintre România și Ucraina. Îmi pare rău că nu mă pot gândi la problemele astea mici, pentru că suntem o țară aflată în război. Asta nu e o problemă presantă acum, îmi pare rău. Dar trebuie să se ia o decizie şi guvernul ucrainean va face asta și sunt sigur că toată lumea va fi fericită”.

„Chiar credeți că avem o problemă cu vorbitorii de rusă din Donbas? Nu aveam nimic cu ei şi rușii au omorât oameni în Donbas. Dar ei spun că oamenii din Ucraina care vorbeau rusă erau opresați.

Toate aceste întrebări referitoare la minorități, la limbă, au o mare putere în a crea fake-news. Guvernul trebuie să decidă. Nu dați șansa Rusiei să vă destabilizeze pentru că avem nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluții, pentru că suntem de aceeași parte a baricadei”.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.