VIDEO. Premieră istorică în SUA: preşedintele Camerei Reprezentanţilor a fost demis! Tabăra republicană care se opune susținerii Ucrainei în războiul contra Rusiei a repurtat victorii îngrijorătoare


VIDEO. Premieră istorică în SUA: preşedintele Camerei Reprezentanţilor a fost demis! Tabăra republicană care se opune susținerii Ucrainei în războiul contra Rusiei a repurtat victorii îngrijorătoare

Premieră în istoria Congresului american: liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, congessmanul Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi, victima unor certuri fratricide în cadrul partidului său, notează AFP.

După o dezbatere tensionată între conservatori, 216 aleşi au votat pentru demiterea lui, printre care opt republicani, contra 210.

Potrivit BBC, adepții liniei dure din partidul său au votat împotriva sa după ce McCarthy a încheiat un acord cu democrații din Senat pentru acordarea unei finanțări importante Ucrainei.

Imediat după acest rezultat fără precedent, Kevin McCarthy, zâmbitor, a fost înconjurat de membri ai partidului său, care l-au îmbrăţişat şi i-au strâns mâna.

O aparență însă menită să dea impresia că situația e sub control în partid, în vreme că gestul președintele interimar al Camerei Deputaților, Patrick McHenry, care a trântit cu toată forța ciocanul instituțional, trădează tensiunile și nemulțumirile republicanilor. VIDEO la finalul textului

Potrivit AFP, votul deschide o perioadă de puternice turbulenţe în Camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor, ceea ce se anunţă foarte complicat. El a intervenit după ce reprezentant al dreptei dure americane, Matt Gaetz, a depus o moţiune de demitere a "speakerului", totuşi, membru al partidului său.

Acest ales din Florida l-a acuzat pe Kevin McCarthy mai ales că a negociat cu aleşii democraţi un buget provizoriu pentru finanţarea administraţiei federale, căruia mulţi conservatori i s-au opus. El a susţinut că liderul republican că a încheiat un "acord secret" cu preşedintele Joe Biden privind un posibil pachet pentru Ucraina.

Or, aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm deblocării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că aceşti bani ar trebui folosiţi în schimb pentru a combate criza migratorie la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Şi nu a contat că imensa majoritate a grupului parlamentar al lui Kevin McCarthy l-a susţinut public: trumpiştii dispun astfel de posibilitatea de a se pronunţa în Cameră asupra unui număr mare de dosare, având în vedere majoritatea republicană pe muchie din această instituţie.

McCarthy a vrut o vreme să creadă că îşi va salva capul, sperând că vor prevala calculele politice şi va putea obţine sprijin din partea democraţilor, în schimbul unor concesii.

„Depinde de Partidul Republican să pună capăt războiului civil republican din Cameră", a subliniat şeful democrat Hakeem Jeffries într-o scrisoare, după o lungă reuniune marţi cu grupul său parlamentar. 

Sursa: BBC, Agerpres/AFP

Într-un comentariu de acum două zile CNN arăta că republicanii care se opun finanțării Ucrainei de către Statele Unite în războiul de apărare contra agresiunii Rusiei obținuseră deja primul lor succes major când (ex) președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a ales să nu includă pe ordinea de zi o lege prin care era acordat Kievului un ajutor de 6 miliarde de dolari.

„Rezultatul acestei mișcări fost un week-end bun pentru liderul rus Vladimir Putin și s-a soldat cu motive serioase de îngrijorare pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski. (…) Biden a sugerat că a avut o „înțelegere" cu McCarthy privind mutarea asistenței pentru Ucraina într-o măsură legislativă separată, dar biroul președintelui republican al Parlamentului a refuzat să confirme un astfel de acord.

Situația dramatică din Statele Unite a coincis, din păcate, cu un alt eveniment din acest weekend de natură să provoace îngrijorare în Ucraina. În Slovacia vecină, partidul populist al fostului prim-ministru pro-rus Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare. Fico și-a bazat campania pe o retorică anti-americană, pe promisiunea de a nu mai trimite arme în Ucraina și pe angajamentul de a zădărnici ambițiile de aderare la NATO ale Kievului.

Loviturilor primite de Ucraina din partea SUA și Slovacia li se adaugă și recenta dispută pe tema cerealelor cu Polonia - unul dintre importanți și cei mai fideli aliați ai Kievului - care a ajuns în punctul de a avertiza că ar putea chiar opri livrările de arme către țara vecină aflată în conflict.

Fiecare dintre aceste situații indică un pericol tot mai mare pentru Ucraina - faptul că furnizarea armelor și ajutorului de care are nevoie Kievul pentru a-și susține apărarea împotriva agresiunii rusești pare să depindă într-o măsură din ce în ce mai mare de luptele politice și alegerile legislative din Occident unde agresiunea din Ucraina (și sprijinirea acesteia) este folosită drept temă electorală decisivă. 

Orice semn de slăbiciune în privința Ucrainei din partea liderilor și legislativelor occidentale va fi un imbold în plus pentru Putin de a încerca transformarea invaziei într-un război de uzură, în speranța că publicul occidental va obosi și că lideri populiști controversați precum fostul președinte Donald Trump ar putea câștiga puterea anul viitor și ar putea renunța la a mai susține Kievul”. (CNN)





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.