Dronele kamikaze iraniene folosite în ultimele atacuri asupra orașelor ucrainene conțin numeroase componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali și în care Ucraina le solicită acestora rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea lansa atacuri asupra unităților de producție din Rusia, Iran și Siria.
În documentul de 47 de pagini transmis de guvernul ucrainean guvernelor din grupul G7 în august, se afirmă că în ultimele trei luni au avut loc peste 600 de raiduri asupra orașelor cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală, scrie publicația The Guardian.
Potrivit documentului, obținut de The Guardian, 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale au fost găsite în drona Shahed-131 și 57 în modelul Shahed-136, care are o autonomie de zbor de 2.000 km și o viteză de croazieră de 180 km/h.
Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt menționate ca fiind producătorii originali ai componentelor identificate.
„Printre producători se numără companii cu sediul în țările din coaliția de sancțiuni: Statele Unite, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia", se afirmă în comunicat.
Potrivit documentului, Iranul și-a diversificat deja producția prin utilizarea unei fabrici siriene care livrează în portul rusesc Novorossiysk, dar producția de drone ar urma să se mute în Rusia, în regiunea centrală tătară Alabuga,
Ucrainenii mai afirmă că guvernul iranian încearcă să se „disocieze de furnizarea de arme către Rusia" și că „nu poate face față cererii rusești și intensității utilizării (dronelor) în Ucraina".
Printre acțiunile sugerate de Ucraina aliaților occidentali – pe care aceștia însă cel mai probabil nu le pune în practică - se numără „atacuri cu rachete asupra fabricilor în care sunt asamblate UAV-urile din Iran, Siria, precum și asupra unui potențial loc de producție din Federația Rusă".
Documentul continuă: „Cele de mai sus pot fi efectuate de către forțele de apărare ucrainene dacă partenerii furnizează mijloacele de distrugere necesare".
Nu există nicio sugestie privind vreo abatere din partea companiilor occidentale ale căror piese au fost identificate. "Producția iraniană de UAV-uri s-a adaptat și utilizează în principal componente comerciale disponibile, a căror aprovizionare este slab sau deloc controlată", se arată în document.
Raportul ucrainean afirmă că informațiile vamale arată că "aproape toate importurile în Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica".
Bart Groothuis, un eurodeputat care face parte din subcomisia de apărare și securitate a Parlamentului European, a declarat că nu a existat o coordonare suficientă între serviciile de informații ale UE pentru a face față utilizării abuzive a componentelor occidentale. "Cred că multe agenții de informații europene nici măcar nu se uită la sancțiuni", a spus el.
Potrivit The Guardian, o pompă de combustibil fabricată în Polonia de compania germană Ti Automotive GmbH, a cărei companie mamă este multinaționala britanică TI Fluid Systems, a fost descoperită într-o dronă Shahed-136. Documentul ucrainean mai indică și prezența unui microcontroler cu memorie flash încorporată și a unui regulator de cădere de foarte joasă tensiune cu inhibitor fabricat de firma elvețiană STMicroelectronics.
De asemenea, într-un Shahed-136, a fost descoperit un circuit integrat al unui driver de rețea tampon și un tranzistor fabricat de International Rectifier, o filială a firmei germane Infineon Technologies AG.
În modelul Shahed-131, experții ucraineni au identificat un circuit integrat de gestionare a energiei cu 14 canale, personalizabil, și un microprocesor fabricat de compania olandeză NXP Semiconductor, precum și un tranzistor de putere și un circuit integrat de la International Rectifier.
Un purtător de cuvânt al STMicroelectronics a afirmat: „Lucrăm cu peste 200.000 de clienți și mii de parteneri din întreaga lume. Nu autorizăm și nu tolerăm utilizarea produselor noastre în afara scopului pentru care au fost concepute.
Un purtător de cuvânt al NXP Semiconductor a precizat că societatea caută noi modalități de a evita utilizarea abuzivă a tehnologiei sale.
„Nu tolerăm utilizarea produselor noastre în armele rusești sau iraniene, sau orice altă aplicație pentru care produsele noastre nu au fost proiectate sau licențiate. Continuăm să respectăm legile privind controlul exporturilor și sancțiunile din țările în care ne desfășurăm activitatea și nu susținem nicio activitate comercială în sau cu Rusia, Belarus și alte țări aflate sub embargo, inclusiv Iranul. Echipa noastră este în contact permanent cu autoritățile de reglementare din întreaga lume în legătură cu această problemă, în timp ce explorăm măsuri suplimentare pentru a contribui la neutralizarea deturnării ilegale de cipuri”, a precizat sursa citată.