Când polițiștii sunt mai hoți ca hoții. Fostul chestor anticorupție Cătălin Ioniță nu poate justifica o parte importantă din averea sa. A fost anchetat de DNA pentru trafic de influență și este, de asemenea, plagiator dovedit


Când polițiștii sunt mai hoți ca hoții. Fostul chestor anticorupție Cătălin Ioniță nu poate justifica o parte importantă din averea sa. A fost anchetat de DNA pentru trafic de influență și este, de asemenea, plagiator dovedit

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de circa 1.150.000 lei între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către fostul director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din ministerul de Interne, Cătălin Alexandru Ioniţă, în perioada exercitării funcţiei publice.

„Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Cătălin Ioniţă împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice", se arată într-un comunicat al ANI transmis, miercuri, AGERPRES.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative.

Cătălin Ioniță a fost șef al Poliției Române, dar și Director General al DGA până în 2020, când a fost eliberat din funcție pentru că nu mai deținea autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei.

După ce a fost eliberat din funcția de director DGA, în 2020, fostul șef al Poliției a ieșit la pensie, la 44 de ani, potrivit G4Media.

Presa a scris în repetate rânduri despre acest chestor controversat, acum tânăr pensionar special.

Numit în ianuarie 2018 la conducerea Politiei Române, Cătălin Ioniță a demisionat șase luni mai târziu, din ”motive personale”. La o zi după demisie – pe data de 27 iunie – a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat că este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată, fapte comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018.

Procurorii DNA îl acuzau că a pretins, de la o femeie care se afla în proces de revendicare a unei suprafețe mari de terne, cedarea cu titlu gratuit a 4 hectare din cele 18 hectare pe care respectiva doamnă încerca să le recupereze, ca să intervină pe lângă funcţionari publici. În 2019, procurorii DNA au clasat dosarul, pe motiv că fapta nu există.

În ianuarie 2019, jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat, în Press One, pe chestorul Ioniță că a plagiat „TOATĂ teza de doctorat”.

În 2021, CNATDCU i-a retras, în mod oficial, titlul de doctor (în științe)

În martie 2019, despre Ioniță apăreau informații că vrea să-și ridice un bloc cu patru etaje, în Capitală.

Ioniță avea o cotă de 25% din terenul de 217 metri pătrați, situat în apropiere de Pasajul Muncii din București. O cotă similară îi aparținea soției sale, iar restul de 50% mamei sale. Potrivit news.ro, Ioniță a donat mamei sale partea din teren, imediat după ce a revenit la conducerea DGA. Contactat de jurnaliști, chestorul Ioniță răspundea că este vorba despre viața sa privată și că ar trebui acordată atenție carierei sale și lucrurilor pe care le-a făcut pentru minister, scria, la vremea respectivă, Digifm.ro.

În decembrie 2022, jurnaliștii de la Național relatau că fostul șef DGA ar fi finalizat blocul, dar că ar avea 7 etaje, în loc de 4.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.