VIDEO. S-a activat propaganda „Voluntari”. Angajatele lui Pandele de la Metropola TV le adresează cuvinte jignitoare jurnaliștilor care au dezvăluit ororile din căminele-lagăr și au demontat „inocența” soților „evlavioși” din Voluntari / Tomitanul sare și el în apărarea lui Pandele și Firea, ba chiar și a lui Budăi!


VIDEO. S-a activat propaganda „Voluntari”. Angajatele lui Pandele de la Metropola TV le adresează cuvinte jignitoare jurnaliștilor care au dezvăluit ororile din căminele-lagăr și au demontat „inocența” soților „evlavioși” din Voluntari / Tomitanul sare și el în apărarea lui Pandele și Firea, ba chiar și a lui Budăi!

Noi dezvăluiri tulburătoare apar zilnic în scandalul azilelor în care bătrânii erau ținuți și tratați inuman. 

În condițiile în care soții Gabriela Firea- Florentin Pandele se apără frenetic, dar tot mai puțin convingător pe la posturile de televiziune finanțate de patroni penali, susținând că habar nu aveau și că se încearcă intimidarea și terfelirea „imaginii” lor, cei doi jurnaliști de investigații (Ovidiu Vanghele – Centrul de Investigații Media – și Bianca Albu-Buletin de București), care au făcut public cazul „lagărelor” de bătrâni, încă din iarna acestui an, vin cu noi dovezi, mărturii, documente etc care indică faptul că, cel puțin Pandele și subordonații din Primăria Voluntari, știau despre cel puțin unul dintre căminele în care erau torturați bătrâni (este vorba despre centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz). 

„Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov.

Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conștientizate, de vecinii oripilați și deranjați tuturor autorităților care aveau competență în rezolvarea acestor probleme”, arată investigația jurnaliștilor Vanghele și Bianca Albu. Detalii AICI. 

Două așa-zis realizatoare de emisiuni la Metropola TV, post de televizune finanțat de Consiliul Local al orașului Voluntari, deci controlat de clanul Firea-Pandele, au simțit nevoia să presteze în apărarea celor care le hrănesc cu bani publici.

Este vorba de cunoscuta videochatistă cu sparanghel Oana Lovin care îl înjură pe Ovidiu Vanghele (vezi foto) și de Cora Muntean, care este și redactor-șef la siteul cristoiublog.ro, unde sunt publicate de regulă elucubrațiile „maestrului” Ion Cristoiu și ale altor conspiraționiși rusfofili. 

„Mue Ovidiu Vanghele! Erai mai simpatic atunci când îmi investigai scurtmetrajele romantice (filmele porno urcate pe siteurile pentru adulți, n.red) și țineai de șase la frauda electorală de la Sectorul 1, dar la cât erai de beat, ținea șasele de tine”, a scris Lovin pe una din paginile sale de Facebook, adăugând apoi într-un comentariu: „Vezi că nu știe să scrie, lasă-ne cu bețivul tău analfabet (Ovidiu Vanghele, n.re), care primește investigații la plic de la USR. Spitalele arse în timpul lui Vlad Voiculescu cauzând 60 de morți, nu le-a mai investigat?!?! Faptul că arăt oamenilor cine sunteți, să știe să se ferească de specimene subumane, este cel mai mare bine pe care puteam să-l aduc societății. Eu sunt simplu cetățean, nu sunt lipitoare de afișe ca voi, aveți decența și demnitatea de a vă face mizeriile politice în liniște, nu dând cu parul în capul cetățenilor de rând”.

Crezând că este vorba despre un război intern al PSD, șefa de la Cristoiublog, Cora Muntean, l-a atacat pe premierul gângav Marcel Ciolacu pentru că ar fi devenit o „colivăreasă” care „jelește” prea mult victimele din „azilele alea”, dar și pe „ipocriții” loviți „brusc” de „dragul și grija bătrânilor” pe care în trecut i-ar fi ridiculizat și batjocorit. 

Când s-a lămurit că Ciolacu doar amețește opinia publică, fără vreo măsură punitivă concretă, Cora Munteanu s-a dezsupărat și și-a șters postarea. O redăm noi mai jos ca să remarcați diferența dintre „presa” de Voluntari și Presă (prestată de Vanghele, Bianca Albu și toți jurnaliștii care își fac meseria de câine de pază al societății, nu de lătrău pe bani politici): 

„Cred că domnu Ciolacu a cam început să exagereze cu jelitul pentru victimele din azilele alea. Zici că nu-i premier, ci colivăreasă. Problema este că s-ar putea să se prindă zelevogue că deviază de la subiect și nu-l văd bine. Domn premier, vezi că la festivalul ăla se dr@ghează tinerii și adolescenții de nu mai știu ce-i de ei. Și, na, ei sunt viitorul patriei. Ei vă vor îngriji la azil, în caz că Doamne ferește.

Pentru ipocriții care ar putea interpreta ce spun, ăia pe care brusc i-au lovit dragul și grija de bătrânii pe care neîncetat i-au ridiculizat și batjocorit: Marș!”.

 

De altfel, pagina de Facebook a Corei Muntean colcăie de pupincurisme deșănțate la adresa unor personaje dubuioase, slăvindu-le grețos inclusiv pe Dana Budeanu și Ligia Enache - creatoarea de modă preferată a Gabrielei Firea și prietena cea mai bună a senatoarei-ministru PSD al cărei nume apare în scandalul „lagărelor  - într-o postare în care pretinde că a fost, în calitate de jurnalist, la o inagurare de magazin de haine. „Jurnalistei” șefe de la blogul lui Ion Cristoiu i-au plăcut atât de tare creațiile și inteligența Danei Budeanu (acuzată în trecut de plagiat grosolan în cazul volumului „Manual de Stil”, apărut la editura Nemira, copiat cuvânt cu cuvânt după cartea Ninei Garcia- Little Black Book of Style) încât a scris o postare de o slugărnicie cel puțin penibilă:

„A deschis Dana un nou magazin. Pe la prânz, am zis să merg și eu, deși nu la ora aia trebuia să merg. Bine, eu am chestii de-astea de spioană, să merg în recunoaștere. Dana șmotruia cot la cot cu fetele din echipă. Eu, să par interesantă, am zis că m-am dus să dau o mână de ajutor. Dana m-a dat afară și mi-a zis să mă întorc când m-a chemat, adică la 17. M-am și dus.

-Să știi că o să scriu că m-ai dat afară, i-am spus.

-Foarte frumos, dar să scrii și că ai venit îmbrăcată în halul ăsta.

Uite că nu scriu, pun poză, să mă vadă toată lumea.

Cum să nu o iubești, când, în loc să te eclipseze, ea dăruiește din strălucirea ei? Dacă mai punem și că e smart rău, rezultă minunea care este Dana. 

Cu îmbrăcatul mă scot în ianuarie, la deschiderea oficială. Deja am pus ochii pe câteva rochii fabuloase de la ea. Dumbrava Roșie 18, acolo le găsiți. 

Ligia, cât oi fi și oi trăi îți mulțumesc, că datorită ție am cunoscut-o. Apoi, am descoperit-o. Iar povestea din seara asta a fost balsam pentru suflet. 

Sunteți minunate și vă mulțumesc că vă știu alături!”.

 

Ligiei Enache, prietena cea mai bună a lui Firea, i-a plăcut atât de mult postarea Corei Muntean încât i-a dat share, împănând și ea postarea cu câteva rânduri proprii, inspirate parcă de compunerilor unor elevi de-a IV-a.

 

 

Dar „jurnalistele” plătite din bani publici de Pandele nu sunt singurele apărătoare ale familiei cuvioase din Voluntari.

Și Înalt Prea Sfințit Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cunoscut în spațiul public drept mare admirator al lui Vladimir Putin, a simțit să sară în ajutorul cuplului Firea-Pandele căruia nu-i găsește vreo vină în scandalul azilelor cu bătrâni matratați. 

”Monștrii sunt aceia care și-au bătut joc de bătrâni, nu cei care apar la televizor. Depinde despre cine este vorba. Vreau să mă abțin și să nu comentez despre declarațiile lui Bănescu. Mi-a fost student, l-am cunoscut altfel, dar s-a schimbat mult, e greu de înțeles.

Biserica este parte implicată în cazurile sociale și s-au făcut și în timpul restricțiilor multe jertfe, mulți oameni au fost ajutați. Noi avem, spre exemplu, sute de oameni asistați. Mergem și la azile de bătrâni de stat și suntem foarte aproape de ei acolo, ne așteaptă. În zilele de sărbătoare nu lipsesc de la orfelinate. Avem și copii și mame, avem grijă ca de copiii noștri. Și statul ajută.

Sigur că noi susținem toate aceste așezăminte de stat, cele despre care s-a discutat zilele acestea sunt cu totul surprinzătoare. Niște oameni care nu au credință, nu au umanism, nu își pot respecta și iubi semenii. E cea mai jalnică surpriză pe care am putut-o cunoaște, dar nu putem pe seama unora care nu au știu despre aceasta să îi jignim sau să le atribuim niște fapte pe care nu le-au făcut.”, a spus arhiepiscopul Tomisului într-o intervenție la Euronews (România).

„Un om nu poate să facă totul. Sunt niște subalterni care au responsabilități. Pandele este un om care face foarte mult bine. Vină indirectă poate să aibă, directă nu, este un om care ajută foarte mult. Îl știu de când eram la București și l-am cunoscut. E un om deosebit, la fel ca și soția lui.

Este punctul meu de vedere, în lumina învățăturii și practicii bisericii eu nu mă abat de la disciplina bisericii. Biserica s-a implicat și implică foarte mult, nu ne e indiferentă suferința niciunui om. Cât putem îi ajutăm și îi susținem prin toate demersurile pe care le facem.

Marius Budăi nu cred că trebuie să își dea demisia. El trebuia să fie acolo, trebuie să luăm lucrurile după responsabilitatea directă, nu indirectă.”, a mai declarat ÎPS Teodosie, pentru Euronews România. VIdeo mai jos!



 

Încolțit de toate aceste evidențe care arată indubitabil că instituția pe care o conduce este complice la torturarea bătrânilor din azilele vizate de ancheta DIICOT, primarul din Voluntari a ajuns în situație de a oferi o explicație grotescă menită să-l exonereze de răspundere.

Astfel, primarul din Voluntari a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că nu știa despre documentul apărut în presă, care arată că Direcția de Asistență Socială ar fi efectuat un control la unul dintre Azilele groazei încă din septembrie 2022 și susține că funcționarii ar fi fost instruiți să nu-i comunice nimicm, susținând că semnătura de pe înscrisuri nu îi aparține.

„Nu este semnătura mea. Uitați-vă sus, între N și D este semnat cu bară. Semnătura mea nu arată așa, este semnat cu bară”, a spus Pandele, care sugerează că și el ar fi anchetat de procurori în dosarul lagărelor de bătrâni, despre care au scris Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

„De aici trag următoarea concluzie: respectiva anchetă era mai demult și probabil fiind unul dintre subiecții dosarului, atât eu, cât și alte persoane, s-a dorit ca primarul orașului Voluntari să nu aibă cunoștință de această anchetă, de acest lucru”, a declarat Pandele la Realitatea TV, notează G4Media.

„Am aflat acum aproximativ două ore. Un post TV a prezentat ce prezentați acum și, imediat cum am văzut la postul de televiziune în care se spunea că Pandele știa de lucrul acesta, am sunat-o pe secretara generală a orașului, pe Directoarea de la Asistență Socială și pe comandantul poliției locale. Am dat dispoziție să-mi prezinte în regim de urgență, să-mi prezinte înscrisuri vis-a-vis de ceea ce a apărut la televizor. Eu repet încă o dată. Nu am fost informat”, a spus Pandele luni seara la Realitatea TV.

Primarul din Voluntari a mai afirmat că nu știa până acum nici că primăria pe care o conduce a fost dată în judecată de vecini ai unuia dintre lagărele de bătrâni. Jurnaliștii CMI și BdB au scris că în ianuarie 2022 primăria a primit sesizare la care a dat și număr de înregistrare din partea unor vecini ai „Sf Gheorghe cel viteaz” despre urlete, rele tratamente aplicate bătrânilor și dese intervenții ale poliției și SMURD.

„Există hotărâre ca să se pună la dispoziție documente și, în momentul în care am întrebat pe colegii mei de ce nu am fost informat, mi s-a spus următorul lucru, acum vine bomba: domnule primar, nu puteam să vă informăm. Și am spus: cum adică nu puteați să mă informați? Sunt primarul orașului. Am fost informați în scris de instituții abilitate ale statului ca să nu divulgăm acest lucru. I-am întrebat de trei ori, la telefon, cum adică. Ni s-a spus, domnule primar, am fost informați în scris, că este secret și să nu vă informăm”, a mai spus Pandele.

Redăm mai jos și precizările lămuritoare făcute, pe pagina sa de Facebook, de avocatul Silviu Munteanu, cel care i-a reprezentat pe cetățenii din Voluntari în demersul lor de sesizare a autorităților, încă din 2021, privind neregulile remarcate la centrul deținut de Asociația Gabriel cel Viteaz (aceasta din urmă, încurajată de nepăsarea autorităților acționându-i în judecată pe reclamanți cărora le solicita daune de 3000 de euro): 

„Inițial, am hotărât împreună cu clienții mei (vecinii unuia dintre centrele din voluntari administrate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz) să nu comentăm public aspectele referitoare la activitatea căminului respectiv. Cu toate acestea, am hotărât că sunt necesare câteva precizări suplimentare față de ceea ce au descoperit Ovidiu Vanghele și Bianca Albu de la Centrul de Investigatii Media și Buletin de București. Trebuie reținut de către toată lumea că au fost făcute zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei Asociații începând cu luna octombrie 2021. De asemenea, trebuie știut că la acest moment există la Curtea de Apel București un dosar care are ca obiect obligarea ANPDPD (Agenția Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, n.red.) la revocarea licenței (provizorii la momentul introducerii cererii) Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz. 

Am făcut împreună cu colega mea Roberta Secuianu numeroase solicitări la Primăria Voluntari, la Direcția de Sănătate Publică Voluntari, la AJPIS și ANPDPD (instituțiile care au propus și emis autorizațiile acestei Asociații), la EUROPAVOL (companie care administrează canalizarea din Voluntari). Pentru toate aceste instituții a fost necesar să facem acțiuni în instanță pentru a fi obligate să răspundă la solicitările noastre sau să ia măsurile legale ce se impun. 

Dintre toate instituțiile cu atribuții de supraveghere/control a Asociației, ANPDPD este singura instituție care a întocmit un raport corect. 

Astfel, prin raportul întocmit în luna noiembrie se arată, printre altele, că în centrul din Voluntari există persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentația, că există persoane cu diabet care sunt hrănite cu biscuiți și ceai și, poate cel mai important, că decontările către DGASPC sunt formale. De asemenea, am formulat o acțiune împotriva proprietarului imobilului, a Euroapavol și a Asociației, pentru ca instanța să oblige proprietarul să se racordeze la rețeaua publică de canalizare, iar Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz să își înceteze activitatea. 

Cu toate acestea, în luna martie a acestui an, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva clienților mei pentru ca aceștia din urmă să fie obligați să plătească Asociației daune morale în cuantum de 3000 de EURO. Din punctul de vedere al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz vecinii au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate să ia măsuri...... 

Cu ocazia demersurilor efectuate am constatat numeroase probleme legislative ce necesită o remediere. Printre altele, cred că ar trebui remediate cu prioritate următoarele aspecte:

1. Acordarea licențelor provizorii să nu se mai realizeze prin declarație pe propria răspundere. Este inadmisibil ca un astfel de centru să fie autorizat pentru o perioadă de 1 an doar pentru că reprezentantul legal al entității care solicită licența declară pe propria răspundere că îndeplinește criteriile de funcționare.

2. Acordarea licenței provizorii să se realizeze doar cu efectuarea unui control prealabil și temeinic de către reprezentanții ANPDPD/AJPIS/DSP/UAT/etc.

3. Acordarea licenței provizorii să nu se realizeze decât dacă entitatea care solicită licența are personalul calificat necesar pentru a desfășura astfel de activități. 

4. După acordarea licenței provizorii și până la acordarea licenței definitive să fie realizate în mod obligatoriu un număr minim de controale inopinate. La controalele respective ar trebui să participe cel puțin un medic. 

5. În situația în care serviciul medical de urgență este chemat la aceste centre, aceștia să întocmească un raport din care să rezulte dacă există urme de agresiune asupra pacientului pentru care au fost chemați. De asemenea, dacă sunt constatate urme de agresiune este necesară sesizarea poliției și a instituției care emite licența de funcționare.

6. Decontarea cheltuielilor de către DGASPC să se realizeze pe baza unui raport întocmit de către Asociație și confirmat de către un reprezentant DGASPC. Sub acest aspect, un reprezentant DGASPC trebuie să se prezinte cel putin o data pe luna la centru pentru a discuta cu persoanele găzduite. 

7. În centrele autorizate să fie afișat în permanență un număr de telefon unic la care persoanele găzduite să poată face sesizări.

Poate măcar acum policitienii acestei țări (unii dintre ei, din punctul meu de vedere, niște derbedei parveniți) vor lua totuși niște măsuri concrete.

P.S: domnule Prim – Ministru Marcel Ciolacu, ar trebui să îl demiteți pe dl. Budăi și să dispuneți (re)încheierea protocolului dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Centrul de Resurse Juridice pe care dl. Budăi l-a denunțat unilateral!!!”

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.