Corina Crețu o atacă dur pe Gabriela Firea în contextul scandalului azilelor monstruoase, afirmând că este imposibil să nu fi avut habar. Dovada că Primăria lui Pandele știa despre situația îngrozitoare a bătrânilor


Corina Crețu o atacă dur pe Gabriela Firea în contextul scandalului azilelor monstruoase, afirmând că este imposibil să nu fi avut habar. Dovada că Primăria lui Pandele știa despre situația îngrozitoare a bătrânilor

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, cataloghează dosarul bătrânilor maltrataţi drept „zguduitor” şi este de părere că faptele petrecute în acele aziluri nu puteau fi făcute fără un „sprijin” politic, „poate transpartinic”. În plus, în ceea ce o privește pe Gabriela Firea, cu care a avut în trecut relații amicale, Corina Crețu exclude categoric o necunoaștere a situației din cămine, așa cum susține actuala senatoare PSD care este și ministru al Familiei și Tineretului.

„Toate aceste lucruri, cumva, s-au desfăşurat sub ochii unor oameni care poate ar fi putut schimba lucrurile şi mă întreb cum pot dormi liniştiţi acei oameni”, a comentat Corina Crețu pentru Prima News, potivit news.ro.

„Este zguduitor ce se întâmplă şi cred că indiferent de culoarea politică la care se ajunge, sau la ambele culori politice, pentru că, până la urmă, e vorba de PSD şi PNL care conduc toate judeţele din România, indiferent de culorile politice, dacă am ajuns să ne omorâm şi bătrânii cu sânge rece, fără să se întâmple nimic, eu cred că încrederea în instituţii şi în politicieni va scădea dramatic, pentru că este un caz care nu poate să nu zguduie orice suflet”, a mai precizat Corina Creţu.

În acest context, aceasta a mărturisit că ştie „cazuri de oameni cărora le e frică să vorbească în România”, făcând referire la faptul că „toată lumea ştie că acolo nimic nu se întâmplă fără să ştie domnul Pandele”.

„Cu Gabi Firea, am fost prieteni, am fost şi ziaristă, dar nu poţi să spui chiar că nu ştii nimic. Mai ales că eşti în funcţie, adică trebuie să-ţi asumi. Nu unul trebuie să-şi asume dacă ne convine politic, dacă nu ne convine politic folosim altă măsură. Să clarifice dacă a avut vreun rol. Să vedem ce spun instanţele, eu nu pot să mă substitui instanţelor dar cred totuşi că nu se puteau face aceste lucruri fără o protecţie, cred, poate, transpartinică. Nu ştim. Aici chiar mi se pare, cumva, că toate tunurile s-au pus pe Gabi Firea”, a mai afirmat europarlamentarul.

Ea e de părere că tot ceea ce s-a întâmplat „e o dovadă clară de lipsă de omenie, dincolo de chestiunile juridice”.

Corina Crețu este, în prezent, europarlamentar din partea PRO România, formațiune la care a ajuns după ce ani de zile a fost membru PSD.

CITEȘTE ȘI: Ce făcea apropiatul cuplului Pandele-Firea, Ștefan Godei, cu milioanele obținute din afacerea cu bătrâni torturați: le risipea pe droguri, lăutari și prostituate. Precizările DIICOT / Noi stenograme bulversante ies la iveală

Publicația defapt.ro scrie că primarul din Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, minte atunci când susține că el sau oamenii din subordinea sa (Direcția de Asistență Socială Voluntari) nu știau nimic despre situația bătrânilor, minciuna edilului fiind demascat de un document depus în instanță, în urmă cu niciun an de zile.

Într-o hotărâre a Judecătoriei Buftea din septembrie 2022 se scrie, negru pe alb, că „la dosar, a fost depus raportul de anchetă socială efectuat de Direcția de Asistență Socială Voluntari”, scrie defapt.ro

Unde a fost efectuată acea anchetă socială? Ne spune tot instanța (Judecătoria Buftea): la „căminul de bătrâni Casa Bunicii Anastasia, situat în Orașul Voluntari, (…) potrivit verificărilor Direcției de Asistență Socială Voluntari”.

Casa Bunicii Anastasia este unul din cele trei centre la care au avut loc descinderi ale DIICOT în cazul tratamentelor inumane aplicate bătrânilor. Potrivit investigațiilor de presă, Casa Bunicii Anastasia a fost înființată de Cristina Maria Dumitra (cercetată în acest caz sub control judiciar pentru că este însărcinată și care a fost un moment dat asociată cu Ștefan Godei).

Tocmai pentru a primi tutela asupra unui bătrân, Cristina-Maria Dumitra s-a adresat instanței iar judecătorii au cerut inclusiv o anchetă socială în acest caz. Cum Casa Bunicii Anastasia se află în Voluntari, Judecătoria Buftea a cerut ca Direcția de Asistență Socială Voluntari să facă ancheta socială, după cum arată hotărârea instanței.

Conform Centrului de Investigații Media, Cristina Maria Dumitra a înființat firma Casa Bunicii Anastasia pe numele tatălui ei. Vezi foto mai jos

Peste jumătate de an, în 20 aprilie 2022, Cristina Maria își muta în grabă toți beneficiarii în ceea ce devine „Casa Cora”.

Odată cu mutarea, deschide o firmă nou-nouță, după ce traduce în engleză numele celei anterioare: House Grandma Anastasia’s SRL. De data aceasta, pe numele proaspătului ei soț, Ovidiu Dumitra. Acesta din urmă, fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov, este în prezent arestat în dosarul întocmit de DIICOT în această speță.

La începutul lunii septembrie 2022, o echipă a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) ajungea la „Casa Cora” pentru o primă vizită de monitorizare inopinată. Centrul Cristinei Maria Dumitra este încă nou, oamenii erau acolo de doar câteva luni. Cu toate astea, neregulile găsite au fost majore: nici la prima vizită, nici la următoarele două, din octombrie și noiembrie, noua firmă care operează centrul nu avea mai mult de două angajate pe post de infirmier. În cămin erau însă peste 60 de beneficiari, mult peste capacitatea maximă a centrului, de 48 de persoane.

Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, a condus Direcția de Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada în care aveau loc abuzurile investigate acum de DIICOT, arată documentele consultate de reporterii Centrului de Investigații Media și Buletin de București. În februarie a.c., sora Gabrielei Firea s-a transferat la DGASPC Ilfov.

Reamintim că 24 de persoane sunt cercetate de către DIICOT în dosarul azilelor groazei. Patru dintre suspecții de torturarea bătrânilor au fost arestați preventiv și alți 11 se află în arest la domiciliu în cazul „azilurilor groazei”, potrivit deciziei Tribunalului București. De asemenea, s-a decis ca șase persoane să fie cercetate sub control judiciar, iar alte trei să rămână în libertate.

Judecătorii au decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, în cazul fraților Ștefan Godei și Dan Godei, administrator, respectiv coordonatorul unui cămin de bătrâni, pe Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, și pe Ovidiu Dumitra, fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov. Ultimul este soțul Cristinei Dumitra, cea care a administrat afacerea căminelor de bătrâni.

Medicii de la spitalele de urgență Floreasca și Gerota, care au evaluat și preluat bătrânii aduși de la cele trei azile din Ilfov, au declarat că nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de înfometare și neglijență.

„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și ținute în condiții de murdărie, precum pacienții aduși de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu suferințe ale oamenilor străzii”, a declarat, pentru Libertatea, sub protecția anonimatului, un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. 

Sursa medicală descrie pacienții ca fiind deshidratați, înfometați și murdari, niște persoane incapabile să se îngrijească singure care au fost lăsate să moară.

Un alt doctor, de data aceasta de la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota, a afirmat, pentru sursa citată, că doi pacienți ajunși la această unitate medicală au rămas internați, iar restul au fost transferați la Spitalul Militar. 

„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul.

CITEȘTE ȘI: Căminele groazei. Firea și Pandele acuză Norvegia, Varșovia și „copiii din parc” de implicare într-o campanie mondială împotriva lor, menită să le distrugă imaginea / „Copiii mei sunt amenințați și speriați de alți copii” / „Apropo de Ligia, săraca locuiește într-un apartament de trei camere cu un hol unde nu încap două persoane”

CITEȘTE ȘI: 24 de persoane au fost reținute în dosarul bătrânilor torturați. Prietena Gabrielei Firea, Ligia Enache, pare intangibilă, deși implicarea ei a fost dezvăluită de presa de investigații / Ce alte sinecuri babane i-a mai oferit ministra din Voluntari amicei sale de-o viață: Plafar și BTT / Jurnalistul care a dezvăluit cum sunt maltratați bătrânii a fost amenințat de un apropiat al cuplului Pandele

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.