VIDEO. Ce făcea apropiatul cuplului Pandele-Firea, Ștefan Godei, cu milioanele obținute din afacerea cu bătrâni torturați: le risipea pe droguri, lăutari și prostituate. Precizările DIICOT / Noi stenograme bulversante ies la iveală


VIDEO. Ce făcea apropiatul cuplului Pandele-Firea, Ștefan Godei, cu milioanele obținute din afacerea cu bătrâni torturați: le risipea pe droguri, lăutari și prostituate. Precizările DIICOT / Noi stenograme bulversante ies la iveală

Apropiatul familiei Firea-Pandele, Ștefan Godei, reținut în acest moment alături de fratele său în dosarul bătrânilor torturați, a reușit să câștige, într-un an și jumătate, peste 3,7 milioane de lei de pe urma celor două cămine în care persoanele vârstnice erau ținute în condiții inumane. Banii, obținuți de la statul român pentru serviciile de „îngrijire” pe care le-ar fi prestat, s-au dus însă în mare parte pe droguri, prostituate și lăutari, potrivit procurorilor DIICOT, citați de Digi24.ro. Într-o singură noapte, Godei a reușit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracții.

Procurorii DIICOT au stabilit că Ștefan Godei era liderul grupării organizate care a pus la cale și conducea afacerea cu azile de bătrâni. 

„Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieșit date potrivit cărora Godei Ștefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuiește pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuțiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei”, se menționează în referatul întocmit de procurori și citat de Digi24.

Alți bani mergeau în investiții imobiliare. 

„Totodată s-a stabilit că acesta și-a construit recent o casă de locuit pe str. (...), sector 1, București și deține un teren agricol de 1,5 ha în sat (...), com. (...), jud. Ialomița”, potrivit aceleiași surse. 

În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul altor primării, conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, suma totală de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 - 08.06.2023. Cele mai mari sume au provenit de la DGASPC Sector 3 (2.550.574 lei) și DGASPC Ilfov (1.178.233 lei).

Ștefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, alături de fratele său, Daniel Godei, care avea rol de coordonator în cadrul grupului. Godei gestiona căminele „Sfântul Gabriel cel Viteaz” (Voluntari) și „Armonia” (Afumați), ambele înființate în baza Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. Administratorul încasa cel puțin 30.000 de euro lunar de la statul român din care cheltuia cel mult 5000 cu îngrijirea bătrânilor. 

El a fost inițial asociat cu consiliera și cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea, Ligia Enache (Gheorghe), în ong-ul înființat în 2020, Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, pentru desfășurarea așa-ziselor activități de îngrijire a bătrânilor. 

Ligia Enache/Gheorghe a solicitat vineri suspendarea contractului său de muncă în cadrul ministerului condus de Firea, pe durata desfăşurării anchetei privind centrele de bătrâni din Voluntari. Ea are calitatea de martor în dosar pentru că a fost vicepreședintă în cadrul Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, coordonată de Ștefan Godei. Prejudiciul stabilit de procurori în acest caz a fost estimat la 5,2 milioane lei.

Inițial, procurorii DIICOT au cerut arestarea a 24 de persoane în dosarul azilelor de bătrâni, în care aproape 100 de bătrâni au fost supuși la tratamente inumane ori degradante. Conform anchetatorilor, exploatarea bătrânilor sau a celor aflați în incapacitatea de a se îngriji singuri, a fost realizată prin muncă forțată, constrângere „și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire”. 

Judecătorii au decis să-i aresteze preventiv pentru 30 de zile pe frații Ștefan Godei și Dan Godei, administrator, respectiv coordonatorul unui cămin de bătrâni, pe Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, și pe Ovidiu Dumitra, fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov. Ultimul este soțul Cristinei Dumitra, cea care a administrat afacerea căminelor de bătrâni.

În fiecare zi apar însă noi stenograme care surprind modul în care se derulau activitățile zilnice în căminele respective, cum erau matratați bătrâni, umiliți și batjocoriți de către personalul care ar fi trebuit să-i îngrijească. Detalii mai jos.

CITEȘTE ȘI: Căminele groazei. Firea și Pandele acuză Norvegia, Varșovia și „copiii din parc” de implicare într-o campanie mondială împotriva lor, menită să le distrugă imaginea / „Copiii mei sunt amenințați și speriați de alți copii” / „Apropo de Ligia, săraca locuiește într-un apartament de trei camere cu un hol unde nu încap două persoane”

Buletin de București: Într-o altă înregistrare surprinsă de procurori, unul dintre angajați povestește că atunci când a gătit ciorbă beneficiarilor, a adăugat un borcan întreg de ardei iute tocat și, ulteior, a povestit amuzat cum victimele aveau un disconfort fiziologic accentuat atunci când mergeau la toaletă:

„Mamă, pe toți îi auzeai, când se duceau la baie, Auu! Auu! Auu!”(urmat de râs consistent pe tema subiectului), replica „Alinei” fiind că nu toți au toleranță la ardei iute deoarece sunt beneficiari care au probleme de sănătate cum ar fi hemoroizii: „Uite, au hemoroizi, nu merge la toți! Moare dracu ăla când se…”.

Dincolo de alimentație, victimele erau cazate și în condiții improprii, în imobile care nici măcar nu erau racordate la rețeaua de canalizare. În situațiile în care fosa septică refula, acestea erau puse să care cu găleata dejecțiile, relevă discuțiile dintre angajați.

„ANGAJATĂ 1: Da. Am auzit și am văzut ce e pe jos. Mizerie.

ANGAJATĂ 2: Nu ți-au spus ăștia? (neinteligibil) au cărat ăștia la găleți. Cred că peste 200 de găleți. M-am dus azi-noapte și m-am uitat la acolo la hazna și s-a mai lăsat în jos. Dar dacă mai bagi mașina se umple iar. Iar vă vine c…. peste voi acolo.

ANGAJATĂ 1: Da. Și nici pă etajul 1?

ANGAJATĂ 2: Nici. Nimic. Ce să faci la etajul 1, să speli, ce să faceți acolo?

ANGAJATĂ 1: Nuu. Ca să dau.. adică dacă și fac ăștia băi, dușuri…

ANGAJATĂ 2: Nu mai faceți nimic. Stop astăzi. Până mâine dimineață că cică a căutat vidanjă și nu a găsit cu toate că-i sâmbătă și duminică.

ANGAJATĂ 1: Da, bine, păsă, că mi-ai zis.

ANGAJATĂ 2: Iese apa peste voi acolo.” Mai multe stenograme AICI.

CITEȘTE ȘI: 24 de persoane au fost reținute în dosarul bătrânilor torturați. Prietena Gabrielei Firea, Ligia Enache, pare intangibilă, deși implicarea ei a fost dezvăluită de presa de investigații / Ce alte sinecuri babane i-a mai oferit ministra din Voluntari amicei sale de-o viață: Plafar și BTT / Jurnalistul care a dezvăluit cum sunt maltratați bătrânii a fost amenințat de un apropiat al cuplului Pandele

Ce au reținut procurorii DIICOT cu privire la frații Godei:

  • În calitatea sa de lider al grupului infracțional organizat, Ștefan Godei este cel care elaborează strategia și este cel care ia cele mai importante decizii, privind extinderea activității infracționale prin deschiderea unor noi centre de îngrijire similare.
  • Făcea demersuri să obțină în condiții avantajoase spații de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, prin concesionarea a trei incinte cu o capacitate totală de 150 de locuri sau prin racolarea și aducerea în stare de aservire a unui număr cât mai mare de persoane aflate în situații vulnerabile prin intermediul lui Țicu Andrei Răzvan și Popa Mihaela Bianca sau prin obținerea fără drept (prin declararea în fals a îndeplinirii condițiilor) a unor loturi de beneficiari instituționalizați de la licitațiile organizate la nivelul DGASPC-urilor de pe raza mun. București.
  • Godei Ștefan Cristian cunoaște, fiind informat de membrii grupului infracțional aflați pe pozițiile inferioare, coordonează și încuviințează principalele activități infracționale derulate de ceilalți membri, cercetările efectuate stabilind în mod cert faptul că acesta se află la vârful ierarhiei grupării, rol recunoscut și respectat de ceilalți membri ai grupării infracționale.
  • Godei Ștefan-Cristian este cel care inițiază cele mai importante acțiuni, ia deciziile cruciale și transmite celorlalți membri ai grupului infracțional instrucțiuni cu privire la ceea ce au de făcut și în alte ocazii își dă girul cu privire la acțiunile altor membri.

 

Frații Godei aveau „linie directă” cu autoritățile de control

De asemenea, Godei Ștefan Cristian este cel care ține legătura cu autoritățile locale/județene în ceea ce privește activitatea asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și a celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Gabriel cel Viteaz și Armonia.

El este singurul din cadrul grupului care îi trasează sarcini lui Pleșa Gheorghe (asistent social care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor), dar și singurul care relaționează cu Țicu Andrei-Răzvan șef de serviciu în cadrul DGASPC Ilfov sau cu alți angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială precum Popa Mihaela Bianca, ori din cadrul AJPIS Ilfov (instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități).

  • Astfel, Godei Ștefan Cristian a beneficiat în desfășurarea activității infracționale de exploatare a beneficiarilor, de sprijinul unor angajați din cadrul AJPIS Ilfov și DASPC Ilfov și Sectorul 3 în ceea ce privește acreditarea asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz” și licențierea celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Gabriel cel Viteaz” și „Armonia”.
  • Toate controalele sau verificările efectuate nu au avut un caracter inopinat, Godei Ștefan Cristian fiind anunțat în prealabil cu privire la data la care urmau să aibă loc, oferindu-i posibilitatea acestuia să pregătească centrele și beneficiarii, astfel încât organele de control să nu constate eventuale nereguli.
  • Mai mult, chiar dacă cu ocazia verificărilor AJPIS Ilfov au fost identificate nereguli acestea nu au fost consemnate în documente, Godei Ștefan Cristian este asistat și ajutat în vederea intrării într-o stare de legalitate aparentă prin întocmirea în fals de către Godei Ștefan Cristian și membrii grupului infracțional, respectiv Pleșa Gheorghe și Cărăulașu Ioana Andreea, de documente care să ateste respectare scriptică a condițiilor cerute de lege și norme.
  • Sprijinul de care Godei Ștefan Cristian se bucură din partea autorităților locale (AJPIS Ilfov și DGASPC Ilfov) este întărit de relația de prietenie pe care acesta o are cu Pleșa Gheorghe și Țicu Andrei Răzvan, care au conexiuni la nivelul organelor de control din cadrul celor două instituții.
  • Godei Ștefan Cristian a implicat în activitatea infracțională pe asistenta socială Cărăulașu Ioana-Andreea și pe Pleșa Gheorghe (care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor), solicitându-le acestora să facă toate demersurile necesare, prin întocmirea de documente false, astfel încât să creeze o stare de legalitate aparentă, care să permită licențierea și funcționarea cele două centre de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități.

Godei Ștefan Cristian a folosit la realizarea activității infracționale în centre, pentru maximizarea profitului, personal fără calificarea necesară, fără a respecta prevederile legislației muncii, având cel puțin cinci persoane care lucrează fără contract de muncă.

Daniel Godei cunoștea situația fiecărui beneficiar din „azilele groazei”

Godei Daniel este fratele liderului grupului infracțional, Godei Ștefan Răzvan, și se ocupă în principal de activitățile infracționale desfășurate în cadrul centrului de îngrijire Armonia.

Acesta cunoaște în detaliu toată activitatea infracțională ce se desfășoară în cadrul celor două centre fiind conștient și participând uneori la exercitarea de abuzurilor și tratamentelor inumane la care sunt supuși beneficiarii.

  • Godei Daniel este membru fondator al asociaței Sf. Gabriel cel Viteaz și joacă un rol crucial în cadrul grupului infracțional, fiind persoana în care liderul grupului, are cea mai mare încredere, fapt datorat și relației de rudenie apropiate.
  • Relevant este faptul că Godei Daniel cunoaște situația medicală a fiecărui beneficiar și cu toate acestea nu a întreprins măsurile necesare de acordare a unor condiții de cazare decente, beneficiarii trăind în condiții degradante și inumane.
  • Cu titlu de exemplu menționăm că acesta ia cunoștință de existența ploșnițelor în camerele beneficiarilor însă acesta în loc să ia măsuri pentru rezolvarea problemei, improvizează soluții cât mai ieftine din punct de vedere financiar, fără a avea în vedere starea de sănătate a beneficiarilor, efectuând deratizări fără firme specializate, ci cu ajutorul angajaților proprii fără a respecta norme privind siguranța beneficiarilor.
  • Mai mult decât atât, instigă angajații centrului să folosească soluții toxice de deratizare inclusiv pe beneficiari și hainele acestora fără a ține cont de eventualele repercusiuni asupra sănătății beneficiarilor.

Frații Godei au obținut peste 3,7 milioane de lei de la stat

Godei Ștefan Cristian este alături de fratele său Godei Daniel, principalul beneficiar al sumelor de bani rezultate din exploatarea persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate, scopul patrimonial fiind mobilul care a stat la baza constituirii grupului infracțional organizat, iar mecanismul infracțional gândit și operaționalizat de acesta și fratele său alături de numita Cărăulașu Ioana Andreea, a fost cel al exploatării persoanelor profitând de starea acestora de vulnerabilitate.

Membrii grupului infracțional organizat condus Godei Ștefan Cristian au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul primăriilor unor localități din jud. Ilfov prin încasări efectuate de aceste instituții în conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, un total de 3.763.869,19 lei în perioada 25.11.2021-08.06.2023.

Încasările în mod defalcat:

  • 2.550.574,41 RON în perioada 25.11.2021-25.05.2023 de la D.G.A.S.P.C. Sector 3
  • 1.178.233,92 RON în perioada 27.12.2021- 18.05.2023 de la D.G.A.S.P.C. Ilfov
  • 35.060,86 RON în perioada 13.04.2022-17.05.2023 de la D.G.A.S.P.C. Sector 6.

 

CITEȘTE ȘI: Primarul Pandele, criză de nervi la Digi24: „Am fost decimați!” / „Firea Gabriela, sora Gabrielei, asistenta și primarul din Voluntari într-o emisiune condusă de domnul Prelipceanu pe care l-am sunat de 20 de ori”

Într-o intervenție la RTV, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, l-a amenințat pe revoluționarul Marian Ceaușescu cu moartea în contextul dezvăluirilor despre căminele în care erau torturați bătrâni. Nu este prea clară asocierea dintre Ceaușescu și aceste dezvăluiri de presă și de ce Pandele a avut la adresa revoluționarului o asemenea ieșirea reprobabilă. Marian Ceaușescu ne-a declarat în exclusivitate că va depune plângere penală. VIDEO mai jos:


 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.