VIDEO. Siegfried Mureșan despre putinismul lui Viktor Orban și consecințele autoritarismului liderului de la Budapesta: „Declarațiile premierului maghiar sunt periculoase pentru UE” / „Ungaria nu a primit nici un singur cent din propriul PNRR”/ „Investitorii nu mai au încredere în economia Ungariei”


VIDEO. Siegfried Mureșan despre putinismul lui Viktor Orban și consecințele autoritarismului liderului de la Budapesta: „Declarațiile premierului maghiar sunt periculoase pentru UE” / „Ungaria nu a primit nici un singur cent din propriul PNRR”/ „Investitorii nu mai au încredere în economia Ungariei”

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PNL), negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024 și vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, a comentat atitudinea putinistă a premierului de la Budapesta, considerând că o serie de afirmații publice făcute de Viktor Orban și atitudinea prietenoasă față de Vladimir Putin, pe care politicianul român îl consideră „criminal de război”, sunt periculoase pentru unitatea Uniunii Europene. 

„Uniunea Europeană a început ca o uniune de șase state membre. E ușor să te înțelegi așa. Astăzi suntem 27 de state membre, e mai greu să te înțelegi în 27, decât să te înțelegi în 6. Realitatea arată că de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, am reușit de exemplu, în unanimitate să adoptăm 11 valuri de sancțiuni împotriva Federației Ruse, dar adesea, în special Ungaria a avut tot felul de solicitări și ne-a ținut pe loc. Dar până la urmă am reușit să-i convingem și să acționăm”, a precizat Siegfrid Mureșan într-o intervenție la Digi24. Video la finalul textului.

Întrebat cum percepe atitudinea lui Viktor Orban față de acțiunile lui Vladimir Putin, în condițiile în care premierul maghiar afirmă public că nu îl consideră pe Putin un criminal de război, Mureșan a răspuns: 

„Eu îl consider pe Vladimir Putin un criminal de război, și văd declarațiile și acțiunile premierului maghiar ca fiind periculoase pentru unitatea Uniunii Europene și contraproductive în primul rând pentru oamenii din Ungaria. Ungaria este unul dintre statele membre ale UE cel mai puternic dependente din Uniunea Europeană. Noi, România, știm foarte exact – tot transportul dinspre estul spre vestul continentului, și dinspre vest spre est trece prin Ungaria. Ungaria are foarte mult de câștigat de pe urma apartenenței la UE, inclusiv fonduri europene. Și vedem că, pentru faptul că Viktor Orban încalcă statul de drept, nu respectă puterea judecătoarească, independența justiției, a presei are blocate fondurile europene. Ungaria nu a primit nici un singur cent din propriul PNRR, și are blocate aproximativ două treimi din fondurile UE, și vedem că aceste lucruri afectează economia Ungariei, și vedem că investitorii nu mai au încredere în economia Ungariei, iar Ungaria are dificultăți tot mai mari să plaseze titluri de stat pe piețele internaționale, dificultăți tot mai mari să se împrumute. Ca atare, această izolare a Ungariei în Uniunea Europeană face rău în primul rând poporului maghiar, și sper ca oamenii din Ungaria să se trezească. Declarațiile lui Viktor Orban le consider antieuropene și de condamnat”. (sursa: Digi24)

CITEȘTE ȘI: Prorușilor le place luxul. Fabulosul domeniu arhiducal al lui Viktor Orban, care a câștigat alegerile pozând în modest și cinstit

Urmăriți mai jos intervenția de la Digi24 a lui Siegfried Mureșan, în cadrul căreia europarlamentarul român a precizat că activele înghețate ale oligarhilor ruși nu pot fi utilizate de UE în reconstrucția Ucrainei, atâta vreme cât blocul comunitar nu are acces legal la acești bani: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.