Putin a acceptat invitația lui Erdogan de a merge în vizită la Ankara. Îl va aresta tiranul din Turcia pe tiranul de la Moscova?


Putin a acceptat invitația lui Erdogan de a merge în vizită la Ankara. Îl va aresta tiranul din Turcia pe tiranul de la Moscova?

Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat lui Recep Tayyip Erdogan de a efectua o vizită în Turcia, scrie agerpres, preluând agenții de presă internaționale.

„Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia", a declarat, într-o conferinţă de presă, Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Planurile pentru această călătorie sunt în stadiu de realizare, a adăugat consilierul prezidenţial, deşi o dată exactă nu a fost încă stabilită.

După o scurtă perioadă de tensiune în relaţiile bilaterale după ce un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă rusesc în timpul războiului din Siria în 2015, legăturile diplomatice dintre cele doua state s-au ameliorat, relațiile dintre Putin şi Erdogan fiind cel puțin amicale în momentul de față.

În ciuda apartenenței țării la NATO, Ankara și-a intensificat legăturile economice cu Moscova de la începutul războiului diin Ucraina, mărind importurile de petrol rusesc ieftin, supus embargoului de către alte țări europene.

Și, în timp ce furnizează Ucrainei asistență umanitară și dronele sale de atac Bayraktar de producție internă, Turcia s-a poziționat ca parte neutră în conflict, fiind gazda unei serii de discuții între cele două părți.

De asemenea, Erdogan și-a pus în valoare rolul de intermediar în acordul recent reînnoit privind cerealele din Marea Neagră, care a permis ca livrările din porturile ucrainene blocate să ajungă pe piața mondială. Într-un discurs susținut în ajunul alegerilor, Edogan a trâmbițat despre succesul acordului, descriindu-l pe Putin drept  "prieten drag".

„Occidentul nu are o abordare foarte echilibrată - ai nevoie de o abordare echilibrată față de o țară precum Rusia", mai spunea liderul de la Ankara. 

Realegerea lui Erdogan în funcția de președinte al Turciei a fost prilej de mare sărbătoare la Kremlin care a făcut tot ce a putut să ajute. Rusia a amânat inclusiv o plată de 600 de milioane de dolari pentru gazele naturale rusești, deși, în contextul războiului, uriașa sumă îi era, cu siguranță, necesară. Ulterior, după ce rezultatele scrutinului din 28 mai l-au indicat pe Erdogan drept câștigătir, Putin a fost printre primii care l-a felicitat numindu-l „prieten drag”.

În aprilie, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin sub acuzaţia de deportare ilegală de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război în conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, semnat de 123 de ţări.

Astfel, participarea liderului rus la summitul anual al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în această vară la Johannesburg este considerată puţin probabilă. Africa de Sud recunoaşte jurisdicţia CPI şi ar fi obligată să îl aresteze pe Putin de îndată ce preşedintele rus ar pune piciorul pe teritoriul său.

Turcia nu este însă semnatară a Statului de la Roma, actul fondator al CPI, iar observatorii apreciază că, mai mult ca sigur, Ankara nu va pune în practică mandatul de arestare împotriva lui Putin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.