Estimările Vestului: Rusia a pierdut cel puțin 60.000 de soldați în înfruntările pentru Bahmut


Estimările Vestului: Rusia a pierdut cel puțin 60.000 de soldați în înfruntările pentru Bahmut

Rusia a pierdut peste 60.000 de combatanți, până la 1 iunie, în asaltul său asupra orașului ucrainean Bahmut, potrivit unui oficial occidental citat de postul britanic de televiziune Sky News.

„Din estimările noastre, capturarea Bahmutului a costat probabil Rusia cel puțin 60.000 de victime în acel sector Bahmut-Popasna pe parcursul bătăliei care a durat aproape un an", a declarat oficialul pentru Sky News. 

Oficialul s-a referit la această cifră ca la o „estimare rezervată ", adăugând că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Bătălia de la Bahmut a fost cea mai sângeroasă înfruntare din întreaga invazie rusească în Ucraina. Estimările privind pierderile de ambele părți se ridică la zeci de mii de oameni. 

Implicarea grupului de mercenari Wagner al Rusiei a făcut ca lupta pentru Bahmut să fie deosebit de brutală.

La sfârșitul lunii mai, orașul ar fi fost ocupat de trupele rusești după 10 luni de lupte intense.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat la 31 mai că periferia sud-vestică a Bahmut și intrarea în oraș rămân sub controlul forțelor ucrainene.

Oficialul occidental a adăugat că numărul total al victimelor rusești depășește, până în prezent, 200.000 și există semne că Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în următoarele săptămâni. 

În ceea ce privește defalcarea estimată a numărului de morți și răniți, sursa citată a precizat: „Cred că am putea spune că cel puțin o treime au fost uciși". 

Estimările oficialului se potrivesc cu precizările făcute recent de Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner care spunea, la sfârșitul lunii mai, că 20.000 dintre luptătorii săi au fost uciși în înfruntările de la Bahmut. PODUL a scris AICI despre precizările lui Prigojin.

Oficialul citat de Sky a reiterat ceea ce au spus deja mai mulți observatori, apreciind că Bahmut este „nesemnificativ din punct de vedere strategic" în ceea ce privește conflictul mai larg.

„În Bahmut, evaluăm acum că elementele ucrainene s-au retras din principala zonă construită a orașului.

„Vedem că forțele Wagner sunt în proces de retragere, cel puțin pentru moment. Înlocuirea acestor elemente de forță reprezintă un angajament semnificativ al forțelor regulate deja suprasolicitate ale Rusiei."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.