Șeful mercenarilor teroriști Wagner a declarat că 20.000 dintre luptătorii săi au fost uciși în bătălia pentru orașul ucrainean Bahmut și a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o nouă revoluție dacă liderii nu îmbunătățesc modul în care gestionează războiul.
Evgheni Prigojin a declarat că 20% din cei 50.000 de condamnați recrutați de Wagner și un număr similar din trupele sale experimentate au fost uciși în luptele de luni de zile pentru Bahmut.
Prigojin a subliniat disparitatea socială accentuată de război, copiii celor săraci fiind trimiși înapoi de pe front în sicrie de zinc, în timp ce progeniturile elitei "își prăjeau fundurile" la soare.
„Această divizare se poate termina ca în 1917 cu o revoluție", a declarat el într-un interviu postat pe canalul său Telegram, preluat de The Guardian. „Mai întâi se vor ridica soldații, iar după aceea - se vor ridica cei dragi lor. Sunt deja zeci de mii - rude ale celor uciși. Și probabil că vor fi sute de mii - nu putem evita acest lucru".
Cunoscut drept "bucătarul lui Putin", întrucât oferea, în trecut, servicii de catering pentru elita de la Kremlin, Pridojin spune acum că „măcelarul lui Putin" ar fi o poreclă mai potrivită.
El pretinde că oamenii săi controlează acum întregul oraș Bahmut - o afirmație contestată de guvernul de la Kiev, care insistă că forțele sale încă mai au un punct de sprijin în orașul Donbas aflat în ruină - dar a avertizat că Wagner se va retrage la începutul lunii viitoare.
De altfel, Podul a publicat pe pagina sa de Facebook imagini de la ceremonia de înmânare a medaliei „mașina de tocat carne din Bahmut”, pe ruinele fumegând ale orașului, mercenarilor Wagner.
Interviul cu teroristul șef al Wagner a fost acordat după incursiunea dramatică, în regiunea Belgorod, a celor două grupuri de partizani ruși, Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Libertate pentru Rusia, care au trecut granița dinspre Ucraina cu o ușurință ce le-a dat fiori reci rușilor de rând. De altfel, mai mult localități au fost evacuate pe perioada acțiunilor celor două grupări de partizani. Șeful Wagner nu s-a referit însă direct la aceste evenimente.
Deși ministerul rus al Apărării a susținut că a reprimat atacurile partizanilor, ucigând 70 de rebeli, liderii celor două grupări au afirmat ulterior că au înregistrat doar două pierderi umane.
După retragerea din Belgorod, Denis Kapustin, un comandant al Corpului Voluntarilor Ruși, a declarat reporterilor din Ucraina că acțiunea lor a demonstrat fragilitatea apărării Rusiei.
„Putem vedea că atât comandamentul militar, cât și instituțiile politice din Federația Rusă nu sunt pregătite pentru o astfel de situație", a declarat Kapustin. „Ei au investit miliarde în consolidarea liniei de apărare, dar când vine vorba de acțiune, totul se destramă și nimic nu funcționează".
Kapustin a declarat că luptătorii rebeli s-au retras în cele din urmă după două zile, odată ce Rusia a reușit să desfășoare tancuri, dar au avertizat că vor lovi din nou peste graniță.
„Ne veți vedea din nou pe acea parte", a declarat Kapustin, care s-a prezentat cu indicativul său White Rex și este cunoscut pentru opiniile sale de extremă dreapta. „Nu pot dezvălui acțiunile noastre viitoare, nu pot dezvălui nici măcar direcția. Frontiera ... este destul de lungă. Cu toate acestea, va exista din nou un punct în care lucrurile se vor încinge".
Ucraina a respins implicarea în seria de evenimente de pe teritoriul Rusiei, însă observatorii militari au opinat că partizanii anti-Kremlin nu ar fi putut deplasa oameni și mașini prin Ucraina fără știrea și acordul serviciilor secrete militare.