Sunt probleme la Podul de la Brăila cu o lună înainte de marea inaugurare anunțată de constructorul italian WeBuild și reprezentanți ai ministrului Transporturilor: pe mai multe porțiuni din asfaltul abia turnat au apărut fisuri, aparent din cauza unei macarale de mari dimensiuni folosite la lucrările de finisare.
Potrivit lui Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, constructorul va decoperta și va reface zonele compromise.
„Nu se fac decopertări decât pe porțiuni mici, de 10 - 20 metri pătrați, în locurile unde a stat macaraua de zeci de tone folosită pentru ridicarea unor componente”, a declarat Francisk Chiriac pentru publicația Obiectiv Vocea Brăilei. Potrivit acestuia, lucrările au intrat într-un stadiu avansat inclusiv pe drumurile de legătură. „Se toarnă stratul de uzură în sensul giratoriu de la intersecția cu Calea Galați, se lucrează și la podul peste calea ferată”, a mai spus Chiriac.
Cea mai înaltă și cea mai scumpă contrucție din România, podul suspendat de la Brăila, ar trebui dată în folosință pe 27 iunie, după cum se împăuna Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, care preciza că termenul a fost estimat de constructor. Podul trebuia să fie gata anul trecut, în decembrie, însă termenul nu a fost respectat, pentru că lucrările pe șantier au fost cu mult întârziate.
Înainte ca asfaltul să crape, secretarul de stat în Ministrul Transportului Ionel Scrioșteanu a traversat podul cu mașina, spunând că i-au fost necesare doar 2 minute pentru a ajunge dintr-o parte în alta.
„2 minute – atât durează traversarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila-Galați-Tulcea-cu mașina. La ultima vizită pe șantierul Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați - Tulcea, am traversat podul cu mașina de la un capăt la altul pentru prima dată. Traversarea a durat 2 minute, circulând cu o viteză de până la 50 km/h”, a scris Scrioșteanu pe Facebook.
„Presăm și ajutăm antreprenorul, în așa fel încât 27 iunie să fie data la care vom circula oficial pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați - Tulcea. In total, se aștern 14.000 tone asfalt doar pe pod”, a mai scris oficialul.
Cu excepția lui Francisk Chiriac, nicio altă autoritate nu a comentat incidentul semnalat la uriașa și costisitoarea construcție.
Podul peste Dunăre de la Brăila este un pod rutier suspendat aflat în construcție între municipiul Brăila (județul Brăila) și satul Smârdan (județul Tulcea) din România.
Antreprenorul lucrării "Pod Suspendat peste Dunăre" este Asocierea Webuild SPA - IHI Infrastructure Systems CO LTD, valoarea contractului fiind de 2,375 miliarde de lei cu TVA.
Lungimea podului este de 1.974 metri, din care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.
La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii. Lungimea drumului principal Brăila - Jijila este de 19,095 kilometri, iar lungimea drumului de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin este de 4,328 kilometri.
Va fi, de asemenea, cea mai înaltă construcţie din România şi cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani. Va fi ultimul pod peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune.
Un montaj realizat din mai multe filmări cu drona surprinde felul în care au evoluat lucrările în anii care au trecut de la inaugurarea șantiereului:
De asemenea, Asociația Pro Infrastructură a publicat un video care surprinde stadiul lucrărilor la începutul lunii aprilie