VIDEO. Stoltenberg la Kiev: „mă aflu astăzi aici cu un mesaj simplu: NATO este alături de Ucraina” / De nervi și frustrare, Moscova a recunoscut adevăratul motiv al invaziei din Ucraina


VIDEO. Stoltenberg la Kiev: „mă aflu astăzi aici cu un mesaj simplu: NATO este alături de Ucraina” / De nervi și frustrare, Moscova a recunoscut adevăratul motiv al invaziei din Ucraina

„Îi urez bun venit la Kiev secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Esta prima sa vizită de la începutul invaziei de amploare și o interpretăm ca pe un semn că Alianța este pregătită să înceapă un nou capitol în relațiile cu Ucraina - un capitol de decizii ambițioase”, i-a transmis președintel Ucrainei, Volodimir Zelenski, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat, joi, într-o vizită „surpriză” (pentru opinia publică) la Kiev. 

„Domnule președinte, mă aflu astăzi aici cu un mesaj simplu: NATO este alături de Ucraina", i-a răspuns Jens Stoltenberg. „NATO este alături de dumneavoastră astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie."

„Este o onoare să mă întorc la Kiev și să mă întâlnesc cu președintele Zelenski. Locul de drept al #Ucrainei este în #NATO, iar în timp, sprijinul nostru va contribui la a face acest lucru să se întâmple. Suntem alături de voi astăzi și pe termen lung”, a mai precizat Stoltenberg pe contul său de Twitter. 

Reacția Kremlinului a venit imediat, prin precizările lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al teroriștilor de la Moscova, care a afirmat că unul dintre obiectivele campaniei militare a Rusiei în Ucraina este de a împiedica aderarea ţării la NATO.

„În caz contrar, aceasta ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Vizita lui Stoltenberg este, în fapt, o manifestare de solidaritate și suport al Alianţei Nord-Atlantice pentru Ucraina în timp ce aceasta se pregăteşte de lansarea unei contraofensive.

Stoltenberg a depus o coroană de flori în onoarea soldaţilor ucraineni căzuţi pe câmpul de luptă în estul ţării şi a trecut în revistă captura de vehicule blindate ruseşti amplasată în Piaţa Sf.Mihail din centrul Kievului, conform Reuters.

Stoltenberg şi-a început această vizită neanunţată într-un moment crucial al invaziei ruse lansate acum aproape 14 luni, care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de persoane, a distrus oraşe şi a devastat economia ucraineană.

După ce a rezistat unei ofensive ruse de iarnă şi de primăvară, care nu a făcut decât mici progrese în est, Ucraina speră acum să recupereze terenurile din sud şi est printr-o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni.

NATO a subliniat în numeroase ocazii că, la nivel de organizaţie, nu se află în război cu Rusia, în pofida asistenţei concrete şi a sprijinului material neletal pe care îl oferă, inclusiv combustibil, provizii medicale, sisteme mobile de sateliţi şi poduri de pontoane.

Statele sale membre au trimis însă arme, dar nu şi trupe de luptă. Kievul a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi mai multe arme.

Până acum, Stoltenberg nu a călătorit în Ucraina, deşi lideri ai statelor membre ale Alianţei au vizitat Kievul în mai multe rânduri. Vizita sa de joi se întâmplă cu zi înainte ca oficialii NATO să discute despre noi livrări militare pentru Ucraina, în cadrul reuniunii de vineri de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Danemarca și Olanda au anunțat joi că vor dona împreună 14 tancuri Leopard 2.

Miercuri, Washingtonul a anunțat un nou ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari, inclusiv muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), rachete avansate și mine antitanc.

Ucraina a solicitat oficial să adere la Alianţă în septembrie trecut, după ce Rusia a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parţial, şi aspiră să obţină o foaie de parcurs de la liderii aliaţi la summitul Organizaţiei de la Vilnius, preconizat pentru luna iulie. (surse: Twitter, Reuters, Agerpres)



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.