UDMR nu va participa la votul din plenul Parlamentului privind alegerea a patru noi membri în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE - renumită pentru salariile de lux ale șefilor, n.red.), a anunţat, miercuri, senatorul Lorant Antal.
„UDMR nu va participa nici astăzi la vot, considerăm că nu e nevoie să votăm şi noi şi să participăm la acel fenomen unde nu e nevoie de cunoştinţele, de specialiştii UDMR. A fost o comunicare clară, dar, pe acest subiect ANRE, PNL - PSD au decis să ia toate locurile, în speţă PNL a luat şi poziţia de vicepreşedinte şi un membru în Comitetul de reglementate", a explicat senatorul.
Potrivit lui Lorant Antal, această poziţie a UDMR "nu are legătură cu funcţionarea coaliţiei de guvernare".
„Vorbim punctual pe poziţia de vicepreşedinte în conducerea ANRE şi vorbim şi despre acea cutumă prin care UDMR a fost prezent. (...) Vorbim despre un specialist pe care mai ales presa a avut oportunitatea să comunice cu dumnealui în plină criză energetică şi care a avut o contribuţie extrem de importantă", a precizat parlamentarul UDMR.
Grupurile parlamentare ale UDMR s-au reunit, miercuri, în şedinţă. Sursa: agerepres.ro
Liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Csoma Botond, a precizat că acest incident nu va afecta relațiile din cadrul Coaliției, dar, potrivit unor informații obținute de Digi24, PNL și PSD negociază deja intens o nouă repartizare a ministerelor pentru viitorul Guvern Ciolacu, după un algoritm care implică ponderea celor trei partide în Parlament. În cadrul acestor negocieri, liberalii și-ar fi exprimat dorința de a prelua cel puțin unul dintre portofoliile deținute în prezent de UDMR - Dezvoltare, Mediu și Sport.
Deputații şi senatorii se reunesc, miercuri, în şedinţă de plen comună pentru a alege, prin vot, preşedintele, un vicepreşedinte şi doi membri în Comitetul de conducere al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
În cazul a doi dintre candidați există suspiciuni că nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate, potrivit unor experți consultați de G4Media.
Astfel, în cazul lui George Niculescu, actual secretar de stat la Ministerul Energiei, susținut de PNL pentru postul de președinte al ANRE, problema e legată de faptul că acesta deține acțiuni la acțiuni la mai multe companii din domeniul energetic: Electrica SA, Romgaz, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transgaz și Transelectrica. Informațiile apar în cea mai recentă declarație de interese, depusă de acesta în iulie 2022.
Or, membrilor conducerii ANRE le este interzis explicit să dețină acțiuni la companii din domeniu, potrivit ordonanței de urgență 33/2007. Mai multe detalii privind suspiciunile de incompatibilitate AICI