Jurnaliștii de la publicația independentă People of Baikal au descoperit în regiunea siberiană Irkutsk, aproape de capitala regiunii, zeci de morminte „proaspăte” ale mercenarilor Wagner despre care nicio autoritate nu a informat până în prezent.
Este vorba despre o secțiune defrișată recent, după cum arată urmele de la fața locului, a cimitirului Aleksandrovsky, aflat la aproximativ 11 kilometri de capitala regională Irkutsk. VIDEO mai jos.
Fiecare mormânt a fost acoperit cu ramuri verzi de molid și două coroane: una în culorile tricolorului rusesc, cealaltă în culorile emblemei Wager, cu mesajul: „Sânge. Onoare. Patrie. Curaj. PMC Wagner".
Deși nu există cifre oficiale cu privire la numărul de paramilitarilor Wagner - care îi includ pe cei recrutați din închisorile rusești - uciși în Ucraina, se crede că mii dintre aceștia au murit pe front, în special în zona orașului Bahmut, unde, de luni de zile, se duc lupte grele, cu importante pierderi de vieți, între forțele ucrainene și teroriștii Wagner.
PODUL a relatat AICI despre mărturiile recente a doi foști deținuți recrutați de Wagner care au spus că Evgheni Prigojin, finanțatorul grupării paramilitare, le-a dat personal ordin să ucidă chiar și copii ucraineni la Soledar și Bahmut.
The Moscow Times, publicație independentă și critică la adresa actualului regim de la Kremlin, scrie că existența mai multor cimitire speciale Wagner a ieșit la iveală de la începutul războiului din Ucraina.
La Irkutsk erau, de asemenea, în curs de săpare mai multe morminte când cimitirul a fost vizitat de către jurnaliști ai publicației People of Baikal.
Deoarece pământul din Irkutsk este încă înghețat bocnă, înghețul putând ajunge chiar și până la 3 metri adâncime, groparii fac focuri, în mai multe etape, pentru a dezgheța solul, acoperind gropile cu foi de tablă pentru a reține căldura în interior.
Din acest motiv, așa cum se poate remarca în imaginile de mai jos, mai multe gropi fumegă puternic.
Printre mercenarii îngropați la Irkutsk se numără indivizi condamnați pentru diverse infracțiuni mărunte, dar și 17 condamnați pentru crime oribile, mai scriu jurnaliștii de la People of Baikal, arătând că decedații au vârste cuprinse între 20 și 62 de ani.
Jurnaliștii au aflat pentru prima dată despre acest loc de înmormântare în martie, ca urmare a unei postări în rețelele de socializare a rudelor unui criminal condamnat din Republica Buriatia, care s-a înrolat în Wagner și a fost ucis în Ucraina.
Wagner se oferise să îl îngroape în cimitirul din Irkutsk, dar rudele au refuzat.
Mai multe rude ale luptătorilor Wagner îngropați la cimitirul Aleksandrovsky au aflat că aceștia au murit abia când „People of Baikal” le-a contactat pentru un punct de vedere.
Vitaly Votanovsky, care a documentat decesele soldaților ruși în Ucraina prin monitorizarea cimitirelor - inclusiv a celor folosite de Wagner - din regiunea Krasnodar din sudul țării, a declarat pentru The Moscow Times că autoritățile ruse, de regulă, nu informează membrii familiilor despre moartea rudelor pe front.
„În cimitirul Bakinskaya [din Krasnodar], am descoperit că doar doi dintre cei 600 de soldați îngropați acolo erau înregistrați ca fiind uciși (pe front). Toți ceilalți au fost îngropați fără ca cineva să știe unde și de ce au murit", a precizat Votanovsky.
Cimitirul Bakinskaya, unde sunt înhumați sute de luptători Wagner, a fost vizitat la începutul acestei luni de Evgheni Prigojin, care s-a angajat să îl transforme într-un "memorial pentru generațiile viitoare". Foto jos
Ruda unui soldat înmormântat în cimitirul din Irkutsk a luat legătura cu reprezentanți ai Wagner după ce a aflat despre moartea acestuia de la jurnaliștii de la People of Baikal.
Potrivit rudei, reprezentanții Wagner au replicat că au încercat să contacteze familia, dar nu au primit niciun răspuns, decizând să îl îngroape apoi pe cont propriu.
Votanovsky, care a fugit din Rusia la începutul acestei luni după ce a primit amenințări cu moartea, a declarat că se așteaptă ca în lunile următoare să iasă la iveală tot mai multe cimitire precum cel din Irkutsk.
„Guvernul are tot interesul de a-și ascunde pierderile militare. Așa că, bineînțeles, vor apărea curând din ce în ce mai multe asftel de locații", a declarat el pentru The Moscow Times.
Ultimul bilanț oficial al morților din războiul din Ucraina furnizat de armata rusă a fost în septembrie 2022, când ministrul Apărării, Serghei Șoigu, spunea că 5.937 de soldați au fost uciși pe front.
Cu toate acestea, cercetătorii independenți care monitorizează postările din rețelele de socializare, investigațiile de presă și noile morminte din Rusia arată că adevăratul număr de morți din Ucraina se ridică probabil la peste 41.000 de persoane.
Documente americane scurse recente de la Pentagon indicau, de asemenea, un număr oarecum apropiat – în jur 43.000 de soldați ruși uciși în Ucraina.
„Mai toți membrii familiilor pe care i-am întâlnit în diverse cimitire, la mormintele soldaților uciși, au o percepție negativă în privința războiului cu Ucraina. Ei ar putea schimba fundamental felul în care este perceput războiul în Rusia", a mai spus Votanovsky.