VIDEO. Prigojin și teroriștii săi paramilitari au reintrat în grațiile lui Putin, în vreme ce atrocități inimaginabile ies la iveală din culisele grupului Wagner / De ce a ales tiranul de la Kremlin să-i împace pe Șoigu și Gherasimov cu bucătarul-terorist care ucide copii în Ucraina


VIDEO. Prigojin și teroriștii săi paramilitari au reintrat în grațiile lui Putin, în vreme ce atrocități inimaginabile ies la iveală din culisele grupului Wagner / De ce a ales tiranul de la Kremlin să-i împace pe Șoigu și Gherasimov cu bucătarul-terorist care ucide copii în Ucraina

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, pare să fi reintrat în grațiile președintelui rus Vladimir Putin, cel mai probabil ca urmare a lipsei de rezultate notabile ale armatei regulate a Rusiei, care nu a reușit să îndeplinească sarcinile trasate de liderul de la Kremlin, în cadrul ofensivei de iarnă din regiunea ucraineană Donbas, scrie, într-o nouă analiză, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW, think tank american specializat în cercetări și analize din domeniul militar).

Astfel, paramilitarii și pușcăriașii Wagner par să primească întăriri, muniție și recunoaștere politică - ceea ce arată o schimbare semnificativă de atitudine din partea Kremlinului care dăduse anterior semne că dorește să epuizeze trupele Wagner la Bahmut și să le elimine de pe front, pe fondul unui conflict deschis între Prigojin și doi dintre cei mai de încredere apropiați ai lui Putin, Serghei Șoigu, ministrul Apărării și cel mai bun prieten al tiranului de la Kremlin, și Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major. 

Mai mult, surse afiliate Wagner au dezvăluit, la 17 aprilie, că grupul de mercenari instruiește până la trei brigăzi de pușcași motorizați, compuse din personal mobilizat, pentru a întări flancurile Wagner în Bahmut. 

Prigojin însuși a confirmat, de asemenea, că forțele aeropurtate rusești (VDV) operează alături de Wagner și a indicat că organizația paramilitară primește în mod activ obuze de artilerie, ceea ce indică faptul că Prigojin și-a restabilit aprovizionarea cu muniție din depozitele Ministerul rus al Apărării, deci implici relația cu șefii de la Apărare (Șoigu și Gherasimov). 

De asemenea, Duma de Stat a Rusiei urmează să ia în considerare o serie de amendamente la legea rusă privind drepturile veteranilor pentru a acorda statutul de veteran membrilor companiilor militare private (PMC) și voluntarilor. 

Prigojin a pledat în mod constant ca personalul Wagner să fie recunoscut drept participant la „operațiunea militară specială" din Ucraina, adoptarea acestui proiect de lege fiind, de asemenea, un semnal că poziția lui Prigojin în interiorul cercului de putere de la Kremlin s-a îmbunătățit.

Gradul de încredere și favorizare a lui Putin față de Prigojin nu este clar în acest moment, dar este foarte posibil că Putin să fi decis să oprească eforturile Ministerului rus al Apărării de a se răzbuna pe militarii Wagner, prin refuzul sistematic de a le furniza acestora întăriri și muniție, ca urmare a conflictului avut cu Prigojin (acesta a criticat adesea strategia de război a ministerului Apărării, care a făcut ca forțele ucrainene să poată lansa o contraofensivă de succes în toamna trecută, eliberând o parte importantă a teritoriului ocupat de ruși în primăvara lui 2022). 

The New York Times, citând documente divulgate de Pentagon, a raportat că Putin a încercat personal să rezolve dușmănia dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării prin organizarea unei întâlniri între Șoigu și Prigojin la 22 februarie. 

Putin ar putea să reînceapă să conteze mai mult pe Prigojin după o altă dezamăgire din partea forțelor convenționale rusești, care nu au reușit să captureze liniile de front din regiunile ucrainene Lugansk și Donețk, înainte de data de 1 aprilie, dată pe care însuși Putin ar fi stabilit-o. 

Îmbunătățirea relațiilor lui Putin cu Wagner poate fi, de asemenea, un indiciu al ezitării liderului rus de a spori mobilizarea, semnalând o revenire la mobilizarea mascată (care nu este public declarată, dar ea se întâmplă inclusiv prin cooptarea acelor deținuți care aleg să meargă pe front în schimbul grațierii). 

Putin a crescut astfel cota anuală de recrutare de la 134.000 la 147.000 de militari pentru etapa din primăvara anului 2023 și e posibil să se confrunte cu o lipsă de instructori pentru pregătirea recruților, a personalului mobilizat rămas și a voluntarilor. Kremlinul poate spera astfel să folosească instructorii PMC Wagner pentru a-și pregăti forțele mobilizate. 

ISW a raportat anterior că Kremlinul a externalizat recrutarea de personal către grupuri naționaliste și că, în prezent, desfășoară ample campanii de recrutare de voluntari. Wagner recrutează, de asemenea, în întreaga Rusie și este posibil ca Moscova să considere în continuare Wagner ca fiind o sursă cu putere de luptă.

Interviul cu doi foști luptători ai Grupului Wagner care relatează că au ucis copii, adolescenți și alți civili ucraineni neînarmați, precum și prizonieri de război, evidențiază și mai mult modul în care Wagner a instituționalizat brutalitatea sistematică ca parte a modus operandi-ului său fundamental.

Podul a relatat pe pagina sa de Facebook despre interviul video postat, pe 17 aprilie, pe Youtube, de Gulagu.net - organizație care apără drepturile omului și evidențiază tortura din închisorile și armata rusă - cu doi foști condamnați care și-au încheiat contractele cu Wagner și s-au întors în Rusia. VIDEO la finalul textului!

Unul dintre ei, Azamat Uldarov, a mărturisit că Prigojin a ordonat unității sale să ucidă copii în timp ce prelua controlul asupra orașului Soledar, de lângă Bahmut, și că a îngropat 18 copii pe care i-a ucis în Krasnodar Krai și în oblasturile Saratov și Kirov. Uldarrov a precizat că Prigojin a fost cel care a ordonat luptătorilor Wagner să "elimine" pe toată lumea din Soledar, Uldarov afirmând că a primit ordinul specific de a ucide copii. 

Un alt luptător Wagner și comandant al unei unități de recunoaștere, Aleksei Savichev, i-a spus lui Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, cel care a stat de vorbă cu cei doi ucigași, că a tras în propriii oameni pentru nesupunere și că a asistat personal la execuția a 80 de luptători Wagner care refuzaseră să urmeze ordinele. 

Savichev a susținut că liderul Wagner a dat ordinul de a ucide toți civilii din Bahmut mai mari de 15 ani, unitatea sa omorând în jur de 23 de civili, dintre care cel puțin 10 erau adolescenți neînarmați. Savichev a mai dezvăluit și alte situații în care, în timpul ofensivei de la Bahmut și Soledar, a ucis copii în vârstă de doar cinci ani și alți civili. De asemenea, Savichev a afirmat că Prigojin are o predilecție pentru înregistrarea video a execuțiilor cu prizonierilor de război ucraineni.

Interviul Gulagu.net cu cei doi foști luptători Wagner oferă o perspectivă valoroasă asupra structurii forțelor Wagner și a prioritizării operaționale.

Atrocitățile extrem de grafice și detaliate descrise de Uldarov și Savichev confirmă o serie de rapoarte recente privind utilizarea sistematică a brutalității de către Wagner ca metodă de război. Prigojin și comandamentul grupului Wagner ar putea încuraja în mod activ implicarea  în atrocități în încercarea de a  crea o coeziune socială și o reputație aparte a unităților Wagner. Acest tip de violență stimulată și încurajată va avea probabil și un impact intern semnificativ în societatea rusă, mai ales după ce luptătorii Wagner își încheie contractele și revin în țară. 

Prigojin a răspuns că încă nu a avut „capacitatea tehnică de a viziona întregul videoclip.” „În ceea ce privește execuția copiilor, desigur, nimeni nu împușcă vreodată civili sau copii, absolut nimeni nu are nevoie de acest lucru. Noi am venit acolo pentru a-i salva de regimul sub care se aflau”, a mai spus într-un răspuns pe canalul său de Telegram.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.