Cel mai modern tanc rusesc, un T-90, capturat de forțele ucrainene la Harkiv, a ajuns în Statele Unite. Ce vor să facă americanii cu el?


Cel mai modern tanc rusesc, un T-90, capturat de forțele ucrainene la Harkiv, a ajuns în Statele Unite. Ce vor să facă americanii cu el?

Cel puțin un exemplar al T-90, cel mai modern și important tanc al Rusiei, folosit și în invazia din Ucraina, a ajuns în Statele Unite, fiind fotografiat recent în timp ce era transportat la o baza militară din statul Louisiana, pentru a fi analizat de experți militari. 

Ucrainenii l-ar fi capturat în septembrie 2022, în timpul contraofensivei fulgerătoare de la Harkiv, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei care s-a aflat sub ocupație rusă din primele zile ale invaziei până în toamna anului trecut.

Context. În timpul Războiului Rece, Pentagonul se străduia să obțină echipament militar sovietic pentru a-i studia caracteristicile, pentru a dezvolta tactici bazate pe acestea și pentru a îmbunătăți pregătirea trupelor sale. 

De exemplu, în anii 1960, programele secrete "Have Doughnut" și "Have Drill" au permis Forțelor Aeriene ale SUA să obțină avioane de luptă MiG-17 și MiG-21, care au fost ulterior alocate Escadrilei 477 de testare și evaluare [poreclită "Vulturii roșii"]. Acestora li s-au alăturat MiG-23 în 1980.

După destrămarea Uniunii Sovietice, departamentul de informații al Armatei SUA (Defence IntelIigence Agency – DIA) a continuat să fie interesat de studierea armamentului sovietic, în special de sistemele de apărare aeriană. În 1994, o baterie S-300PMU a fost achiziționată din Belarus [pentru 6 milioane de dolari] și trimisă la Redstone Arsenal [Alabama]. Mai recent, un sistem complet Pantsir S1 a fost transferat din Libia în SUA.

Războiul din Ucraina reprezintă o oportunitate pentru DIA de a achiziționa echipamente rusești sensibile, cum ar fi echipamente de război electronic și de telecomunicații, dintre care câteva au fost confiscate de armata ucraineană [inclusiv componente ale sistemului de război "radioelectronic" Krasukha-2 și un "Leer-3", folosit pentru a monitoriza rețelele de telefonie mobilă]. Și probabil că au fost predate experților americani... Sau vor fi predate.

Așa stând lucrurile, potrivit unor fotografii realizate în statul Louisiana și publicate, zilele trecute, de un utilizator Reddit și difuzate prin intermediul rețelelor de socializare, armata americană a obținut cel puțin un tanc rusesc T-90 care a fost capturat și chiar folosit la un moment dat de armata ucraineană.

 

Potrivit bloggul militar Oryx, care documentează pierderile părților beligerante [cu fotografii], armata ucraineană a capturat cel puțin 16 T-90 rusești, dintre care 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S și 2 T-90M. 

Cel în cauză [a se vedea fotografia de mai sus] aparținea Brigăzii 27 de pușcași motorizați ruși, fiind capturat în apropiere de Harkiv în septembrie 2022. Cel puțin, asta se deduce din unele dintre marcajele de pe el.

T-90A a fost remarcat pe un transportor produs de compania americană Globe Trailers, fiind fotografiat în Roanoke, un oraș situat la aproximativ 100 km de Fort Polk, unde se află un centru de pregătire comună (baza militară Joint Readiness Training Centre - JRTC) al armatei americane, a cărui misiune este de a asigura pregătirea operațională a unităților de infanterie ușoară în condiții apropiate de realitate. Aceasta este, cel mai pobabil, destinația tancului rusesc, au opinat site-urile militare (oryx și opex360.com)

Achiziționarea unui T-90 a fost destul de complicată până acum, având în vedere că acesta nu a prea fost livrat la export de când a intrat în serviciu în anii 1990. Serviciile secrete americane au avut probabil ocazia să le studieze pe cele achiziționate de Irak în 2016 [dar într-o versiune probabil diferită de cea folosită de forțele rusești]. 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.