Victorie uriașă a lui Nicușor Dan în lupta cu rechinii imobiliari! Tribunalul București a anulat PUZ Parcul Tineretului


Victorie uriașă a lui Nicușor Dan în lupta cu rechinii imobiliari! Tribunalul București a anulat PUZ Parcul Tineretului

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Tribunalul București a decis, la începutul acestei săptămâni, să anuleze PUZ Parcul Tineretului, în baza unei acțiuni lansate, în 2018, de „Asociația Salvați Bucureștiul”, condusă de edil până la peluarea funcției de la PMB, împreună cu Fundația Eco Civica.

„Prin PUZ-ul aprobat în 2005 câteva zeci de hectare din parc au devenit construibile.

 Cele 5 blocuri din imagine sunt consecința acestui PUZ.

Cele două constructii neterminate pe care le vedeți în partea dreaptă a imaginii au fost începute în baza aceluiași PUZ și stopate în instanță de aceleași două asociații.

Alte investiții prevăzute de acest PUZ sunt în diferite stadii în instanță.

Așa s-a dezvoltat Bucureștiul în ultimii 20 de ani. Traficul și poluarea pe care le resimțim cu toții sunt consecințele”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook. 

 

Context. Lucrările pentru acest ansamblu rezidenţial au început în mai 2014, prin tăierea ilegală a zeci de arbori din parc, iar valoarea de piaţă a proiectului „Tineretului Park View”, calculată la preţul la care sunt vândute apartamentele, era, în urmă cu câțiva ani, de aproximativ 30 de milioane de euro.

În anii anteriori intervenției celor două organizații (Asociația Salvați Bucureștiul și Eco Civica), sute de copaci au fost defrișați ilegal de fosta proprietară a terenului cu pricina, Mărioara Micșunescu, o dezvoltatoare imobiliară dubioasă care, alături de familia sa, a achiziționat în anii în care s-a construit cu sălbăticie în București drepturile litigioase de la cei care revendicau în instanță diverse suprafețe de teren. În continuare, clanul Micșunescu este în atenția presei mai ales prin solicitările revoltătoare pe care le formulează în materie de PUZ-uri (unul dintre acestea fiind solicitat pentru terenul deținut în buza Deletei Văcărești.

Scurt Istoric. În octombrie 2012, Primaria Sectorului 4 era obligata, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, sa ii elibereze Marioarei Micsunescu autorizatia de construire pentru ansamblul rezidential, pe terenul pe care erau plantati peste 500 de copaci. Primaria Sectorului 4 arata atunci ca Micsunescu a solicitat eliberarea autorizatiei de construire pentru ansamblul rezidential conform Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) strada Pridvorului nr. 28, atacat in instanta de mai multe persoane fizice si asociatii de proprietari.

Potrivit autorizaţiei de construire pe care primarul Cristian Popescu-Piedone i-a emis-o Marioarei Micşunescu, cartierul din Parcul Tineretului ar trebui să înglobeze şase blocuri, cu câte trei etaje fiecare. În total, ar trebui să fie realizate aici 159 de apartamente cu una, două sau trei camere.

Marioara Micșunescu arăta, într-o scrisoare trimisă în iunie 2009 Primariei Sectorului 4, ca va pastra o suprafata de 5.000 de metri patrati ca spatiu verde, urmand sa construiasca, in conformitate cu parametri urbanistici aprobati, pe 45 la suta din restul spatiului ramas. 

Marioara Micsunescu, la origine proprietara unui teren de 20.107 metri patrati in Parcul Tineretului, a dobandit terenul de doua hectare dupa ce a incheiat, intre 2003 si 2005, mai multe contracte de cumparare a drepturilor litigioase cu persoane care revendicau aceste terenuri in baza Legii 18/ 1991.

Ea a fost acuzată că a defrișat fără aviz peste 200 de copaci din parcul Lumea Copiilor, iar constructorul a fost sancționat de Primăria Sectorului 4 și cu amenzi de 40.000 lei și cu 100.000 lei de Garda de Mediu.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 2015, cererea Marioarei Micşunescu de obligare a Primăriei Capitalei să emită avizul de defrişare pentru terenul său din Parcul Lumea Copiilor, parte a Parcului Tineretului. Decizia curţii este definitivă.

Marioara Micşunescu a intentat în 2013 acţiune împotriva Primăriei Capitalei, care a refuzat emiterea avizului de defrişare, solicitat de proprietară pentru a construi un ansamblu rezidenţial compus din şase imobile, cu două etaje şi mansardă. Pe terenul de două hectare din parc pe care voia să ridice ansamblul imobiliar erau plantaţi peste 500 de copaci.

Ulterior, Micșunescu i-ar fi vândut terenul lui Ion Chiriță care intenționa să continue dezvoltarea proiectul imobiliar, în ciuda opoziției vehemente a locuitorilor din zonă. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.