Remușcările lui Bill Clinton. Fostul lider american regretă că a convins Ucraina să renunțe la armele sale nucleare. „Mă simt groaznic”


Remușcările lui Bill Clinton. Fostul lider american regretă că a convins Ucraina să renunțe la armele sale nucleare. „Mă simt groaznic”

Fostul președinte american Bill Clinton a declarat, într-un interviu acordat RTÉ, că regretă că a convins Ucraina să renunțe la arsenalul său nuclear.

„Simt o vină personală pentru că i-am determinat (pe ucraineni) să accepte să renunțe la armele nucleare. Niciunul dintre ei nu crede astăzi că Rusia ar fi făcut această cascadorie dacă Ucraina ar fi avut încă acele arme", a spus fostul lider de la Casa Albă.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a devenit a treia putere nucleară a lumii. Dar în 1994, în urma negocierilor purtate de SUA, Rusia și Ucraina, Clinton a anunțat că Ucraina a fost de acord să elimine armele nucleare de pe teritoriul său.

În 1994, președintele ucrainean Leonid Kucima, președintele rus Boris Elțîn, președintele american Bill Clinton și premierul britanic John Major au semnat Memorandumul de la Budapesta, în baza căruia Ucraina a acceptat să elimine toate armele nucleare de pe teritoriul său în schimbul unor garanții de securitate din partea semnatarilor - SUA, Marea Britanie și Rusia.

„Știam că președintele Putin nu a sprijinit acordul pe care (fostul președinte rus) Elțîn l-a încheiat angajându-se de a nu interveni niciodată în limitele teritoriale ale Ucrainei - un acord pe care l-a încheiat pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele nucleare", a declarat Clinton pentru RTÉ.

„Ucraina s-a temut să renunțe la ele pentru că au crezut că este singurul lucru care îi proteja de o Rusie expansionistă".

În februarie 2014, Rusia a invadat și anexat peninsula ucraineană Crimeea, încălcând Memorandumul de la Budapesta, printre alte acorduri.

„Când i-a convenit, președintele Putin l-a încălcat și a luat mai întâi Crimeea. Și mă simt groaznic pentru că Ucraina este o țară foarte importantă", a mai spus Clinton.

O înregistrare video a interviului lui Clinton puteți găsi pe canalul de Telegram al Podul (https://t.me/PodulRo)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.