VIDEO. Fermierii polonezi amenință să strice vizita lui Volodimir Zelenski la Varșovia. Liderul de la Kiev vine să le mulțumească polonezilor, dar producătorii agricoli sunt revoltați că piețele din Est au fost inundate de grâne ucrainene scutite de taxe


VIDEO. Fermierii polonezi amenință să strice vizita lui Volodimir Zelenski la Varșovia. Liderul de la Kiev vine să le mulțumească polonezilor, dar producătorii agricoli sunt revoltați că piețele din Est au fost inundate de grâne ucrainene scutite de taxe

Fermierii polonezi amenință să tulbure vizita la Varșovia a liderului ucrainean Volodimir Zelenski, programată pentru miercuri, acuzând că suferă pierderi importante din cauza cerealelor ucrainene care inundă piețele din estul Europei. 

Și fermierii bulgari au protestat recent la granița cu România, dorind să atragă atenția că despăgubirile acordate de Bruxelles pentru pierderile suferite sunt nesemnificative în condițiile în care grânele ucraiene, beneficiind de scutiri de taxe, au invadat piața la prețuri incomparabil mai mici. 

The Guardian a comentat anunțata acțiune din Polonia, în contextul vizitei lui Zelenski, drept un gest care ar putea oferi Rusiei dovezi semnificative ale unei fisuri în solidaritatea occidentală.

Președintele Ucrainei a precizat că vizita din Polonia este destinată exprimării recunoștinței pentru solidaritatea și suportul oferit de polonezi în timpul războiului cu Rusia.

„Varșovia ar trebui să se gândească mai bine la asta", a declarat Marcin Sobczuk, șeful Asociației fermierilor din Zamość, într-un interviu acordat site-ului polonez de știri Interia. El a mai spus că asociația sa este pregătită să „compromită" vizita liderului de la Kiev, adăugând: „Există o mulțime de idei, dar este prea devreme pentru a vorbi despre asta".

Ca urmare a unei inițiative a UE, toate taxele au fost ridicate pentru exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, pentru a facilita tranzitul produselor în întreaga lume, inclusiv în Africa, unde blocada rusă asupra exporturilor ucrainene a fost deosebit de dureroasă.

Cu toate acestea, cerealele nu au mai ieșit de pe teritoriul unor țări din Est, inclusiv Polonia, Ungaria și România, ceea ce a forțat scăderea prețurilor în zonele respective și a alimentat resentimentele comunităților agricole.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că va cere Comisiei Europene și statelor membre să reimpună barierele vamale pentru exporturile de cereale ucrainene, dar fermierii polonezi susțin că nu s-a întâmplat nimic în acest sens

„Am crezut că ministrul ne-a luat în serios, dar s-a dovedit a fi altfel", a declarat Sobczuk.

Polonia a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei de când Vladimir Putin și-a trimis armata la război, în februarie 2022, și a îndemnat UE să meargă mai departe și mai repede cu sancțiuni economice la adresa Rusiei.

Morawiecki a fost unul dintre primii lideri europeni care au vizitat Kievul și a fost un avocat deosebit de vocal al aderării rapide a Ucrainei la UE, în cadrul căreia exportatorii acesteia s-ar bucura de comerț liber și neîngrădit.

Cu toate acestea, politica internă este pe cale să dilueze mult din acest sprijin, guvernul reducând recent oferta financiară pentru refugiații ucraineni și manifestându-și în prezent îngrijorarea față de acumularea de grâne provenind din Ucraina devastată de război.

Luna trecută, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Agriculturii Henryk Kowalczyk și comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, fermierii polonezi au aruncat cu ouă în cei doi oficiali. VIDEO mai jos



Cerealele se acumulează însă și din cauza incapacității de a le transporta mai departe. Pe lângă problemele specifice de infrastructură - trenurile de marfă ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al căilor ferate din UE – a apărut și în necesitatea de a acorda prioritate importului de cărbune în Polonia, după interzicerea importurilor rusești.

De asemenea, a existat o reducere a cererii venind dinspre Africa pe fondul crizei economice mondiale.

În condițiile în care războiul continuă, fermierii locali s-au plâns din ce în ce mai vehement de faptul că sunt defavorizați de importurile de cereale ucrainene, care au crescut la 2,45 milioane de tone în 2022, de la puțin sub 100.000 de tone într-un an normal anterior.

Statele membre ale UE au aprobat recent un sprijin de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, iar ministerul polonez al agriculturii a anunțat compensații. Fermierii afectați au catalogat însă suportul acordat o "picătură în ocean". 

Și în timp ce grânele ucrainene se acumulează în Europa de Est, exporturile Ucrainei rămân în scădere cu aproape 18%, la 36,9 milioane de tone pe an, după invazia rusă și blocarea unor porturi cheie precum Odesa, precum și aplicarea inegală a unui acord cu Moscova pentru a permite liberul tranzit.

Printre măsurile propuse de țările europene din Est se numără suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu. Alte măsuri propuse sunt crearea de către UE, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial, a unei soluţii prin care cerealele ucrainene să fie achiziţionate, pentru a nu rămâne în UE, urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni şi crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.