Câteva sute de persoane au protestat, miercuri seară, în Piața Victoriei după decizia senatorilor de a vota, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Ulterior, ministerul Justiției a transmis că susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Proiectul de la Senat a fost votat cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri, USR, singura formațiune din opoziție care s-a opus vehement, constatând că actuala coaliție împlinește practic ce își dorea Liviu Dragnea, în iarna lui 2017, prin infama OUG13.
„Ai furat până în 250.000 de lei? Atunci scapi nepedepsit. Este visul lui Liviu Dragnea, îndeplinit de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă”, a reacționat USR ai cărei reprezentanți s-au aflat, miercuri seară, și ei în Piața VIctoriei.
„Hoții, hoții”, au strigat oamenii, din nou, în Piața Victoriei.
„Am venit să protestez împotriva nemerniciei politicienilor care, așa cum știm toți, își pun clientela politică în toate funcțiile de conducere pe incompetență, dezincriminează abuzul – exact cum au încercat Dragnea și Grindeanu – libertatea, corectitudinea. nu sunt ceva cucerite pentru totdeauna și trebuie să fim atenți în continuare.
Mulți sunt dezamăgiți de cum a mers treaba în politică în ultimii ani și acum stau acasă, dar nu este o opțiune asta pentru că ești călcat în picioare. Trebuie trași de mânecă, să le fie rușine. Sunt niște nemernici”, a spus actorul Mihai Călin pentru Europa FM, aflat și el în Piața Victoriei.
„Sunt total dezamăgit de actuala coaliție de guvernare, în special de PNL, care în 2020 a cerut votul românilor pentru a preveni modificări din acestea foarte periculoase în Justiție. Acum își bate joc de votul oamenilor”, a spus un alt protestatar.
FOTO protest: Investigatoria/Facebook, EuropaFM
Potrivit USR, ”PSD, PNL şi UDMR tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei! Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune”.
„Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediştii, peneliştii şi udemerişti tocmai au propus şi vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcţionar public produce ,cu intenţie, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracţiune. Ce reprezintă pentru îmbuibaţii din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată. Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susţine în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”, a reacționat și fostul ministru Stelian Ion pe Facebook.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan preciza și el că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. El le cere deputaţilor ”să corecteze varianta votată” în Senat. ”De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”, afirmă el.
Senatorul PNL Cristian Țăgârlaș, președintele comisiei juridice, a declarat miercuri la Digi24 că pragul de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu a fost stabilit „în coaliție” și comunicat membrilor comisiei, care și l-au „însușit” și l-au introdus în proiectul de lege. Țăgârlaș afirmă că nu știe cine a propus valoarea pragului, dar spune că este o decizie politică pe care și-a asumat-o. În privința nivelului, care este mai mare decât pragul de 200.000 de lei, propus în OUG 13 din 2017, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, senatorul a făcut trimitere la inflație și la creșterea prețurilor.
Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri seară, precizări în legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiţiei în anul 2022 şi aprobate de Guvern la 28 decembrie 2022, scrie news.ro.
Astfel, reprezentanţii MJ au arătat că, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Decizia Curţii Constituţionale a României nr.392/2017 prevede:
a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale”;
b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.”
Conform MJ, „nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu”.
„Pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei”, a precizat sursa citată.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, anunţă că propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu va fi susţinută, el adăugând că liderul deputaţilor PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, a fost mandatat să depună acest amendament în numele liberalilor.
„În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui", a scris Ciucă pe Facebook.
„Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a transmis și liderul PSD, Marcel Ciolacu, care este și președintele Camerei Deputaților.