Rusia transformă Avdiivka, oraș aflat la sud de mult mai celebrul Bahmut, într-o ruină „post-apocaliptică”, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului, a apreciat un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază însă că rușii își risipesc, la Bahmut și Avdiivka, fără câștiguri semnificative, resursele și capacitățile de război, fiind în situația de a nu mai putea să facă față corespunzător unei contraofensive ucrainene despre care se vorbește tot mai mult în ultimele zile.
Aproximativ 2.000 de civili din cei peste 30.000 de locuitori înainte de război au mai rămas la Avdiivka, localitate din regiunea Doneţk, conform oficialilor ucraineni.
„Mă întristează să spun acest lucru, dar Avdiivka seamănă tot mai mult cu un loc din filmele post-apocaliptice", a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a oraşului, Vitali Barabaş, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
A început evacuarea lucrătorilor de la utilităţi care mai rămăseseră în oraş, iar recepţia telefoniei mobile va fi suspendată în curând 'pentru că în oraş există informatori ai ocupanţilor ruşi', a adăugat Barabaş.
În condiţiile în care forţele ruse au obţinut câştiguri graduale pe flancuri la Avdiivka, armata ucraineană a avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un „al doilea Bahmut" - unde luptele crâncene de luni de zile au transformat localitatea în dărâmături.
Bombardamentele ruseşti au vizat duminică două clădiri înalte din Avdiivka, localitate situată la doar 10 km de periferia nordică a oraşului Doneţk, care se află sub controlul Moscovei din 2014.
O persoană a fost rănită în urma numeroaselor lovituri aeriene asupra Avdiivka sâmbătă, potrivit armatei ucrainene.
„Trebuie să vă împachetaţi lucrurile, să plecaţi şi să vă evacuaţi mai ales copiii!", i-a îndemnat Barabaş pe localnicii care au mai rămas la Avdiivka şi ezită să părăsească oraşul.
Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a precizat luni că trupele sale continuă să respingă atacurile masive ale Rusiei asupra orașului Bahmut, cel mai fierbinte punct de pe harta războiului, și că apărarea acestuia este o „necesitate militară".
Sîrskîi a vizitat din nou linia frontului estic pentru a rezolva „aspectele problematice care împiedică executarea eficientă a sarcinilor de luptă", iar comentariile sale după această deplasare indică intenția Ucrainei de a continua să lupte în Bahmut, în ciuda pierderilor importante de vieți omenești.
„Cea mai intensă fază a bătăliei pentru Bahmut continuă. Situația este în mod constant dificilă. Inamicul suferă pierderi semnificative în resurse umane, arme și echipamente militare, dar continuă să desfășoare acțiuni ofensive", a precizat generalul ucrainean.
Lăudând rezistența forțelor ucrainene în „condiții extrem de dificile", generalul Sîrskîi a mai spus că „apărarea Bakhmut se datorează unei necesități militare... Calculăm toate opțiunile posibile pentru evoluția evenimentelor și vom reacționa în mod adecvat la situația curentă".
În analiza sa zilnică, ISW a apreciat că continuarea ofensivei din jurul orașelor Bahmut și Avdiivka a devenit „nu doar inutilă, ci chiar dăunătoare pregătirilor rusești pentru următoarea fază a acestei săptămâni".
Think tankul american specializat în analize militare (ISW) a mai estimat că pierderile de personal și echipamente înseamnă că forțele rusești nu vor obține niciun avantaj operațional prin cucerirea Bahmut și Avdiivka, deoarece vor fi „incapabile să exploateze astfel de progrese".
Continuarea de către Putin a acestor operațiuni ofensive în actualul context operațional și strategic echivalează cu un abuz strategic. Liderul de la Kremlin risipește și așa redusa capacitate de război a forțelor sale urmărind câștiguri lipsite de sens din punct de vedere operațional, în loc să permită acestora să-și conserve capacitățile pentru a face față contraofensivei ucrainene pe care toată lumea pare să o aștepte în mod iminent.
ISW a apreciat că totuși înverșunarea lui Putin ar putea avea un oarecare sens „într-un conflict prelungit în timpul căruia sprijinul occidental pentru Ucraina ar urma să se diminueze sau chiar să înceteze”.
Putin ar putea avea în vedere aceste operațiuni pentru a stabili condițiile unei înțelegeri în termenii pe care i-a articulat deja și care includ recunoașterea internațională a anexării de către Rusia a tuturor oblasturilor Donețk, Luhansk, Zaporojia și Herson; "neutralitatea" ucraineană; "demilitarizarea" Ucrainei; și așa zisa "denazificare" a guvernului ucrainean.
ISW a mai apreciat că Ucraina ar avea nevoie de „multiple victorii majore la nivel operațional" pentru a-și crea „perspectivele de soluționare printr-un acord negociat a prezentului conflict sau pentru a-l forța pe Putin să accepte realități militare nefavorabile, în absența unei înțelegeri formale".
Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că nici măcar o serie de contraatacuri ucrainene de succes nu ar putea fi suficientă pentru a-l forța pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze încheierea conflictului.