În Israel decizia premierului Benjamin Netanyahu de a-l demite din funcție de ministrul Apărării, Yoav Galant, care solicitate „o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern", a determinat manifestații de sute de mii de oameni. Aceștia au ieșit pe străzi, îndreptându-se către strada Kaplan din centrul Tel Avivului, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a proiectului de reformă, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.
Potrivit The Times of Israel, cel puțin trei polițiști au fost răniți de pietrele aruncate de manifestanți.
O jurnalistă AFP a relatat că demonstranţii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul, Ayalon.
Fluturând steaguri ale Israelului, demonstranţii au scandat sloganuri precum "Bibi, afară!", preluând porecla lui Benjamin Netanyahu.
Alte mitinguri spontane au avut loc în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim, precum şi în alte oraşe din ţară, la Haifa şi Beersheba, potrivit presei locale.
Brothers in Arms, un important grup de protest condus de rezerviști, alansat un apel la un nou protest care să aibă loc luni, la ora 14.00, în fața Knesset-ului din Ierusalim.
Grupul afirmă într-o declarație că, după două săptămâni de proteste și presiuni pe politicieni, au început să crească numărul de apeluri din partea unor oficiali guvernamentali de a îngheța legislația privind revizuirea sistemului judiciar. Protestatarii nu trebuie să slăbească însă presiunea, mai spune grupul.
„Acum este momentul în care trebuie să intensificăm din ce în ce mai mult presiunea, în orice loc, împotriva miniștrilor și a membrilor Knesset-ului", afirmă grupul într-o declarație.
„Trebuie să ne asigurăm că Israelul va fi întotdeauna evreu și democratic", mai spune grupul.
„Și mâine vom fi prezenți în mai multe locuri și ne vom concentra eforturile asupra Knesset-ului, la Ierusalim", se arată în declarație, adăugând că urmează să se ofere mai multe detalii.
Context. Actualul guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, urmăreşte prin această reformă creşterea puterii parlamentarilor în defavoarea magistraţilor. Potrivit criticilor, acest proiect de reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.
Astfel, ministrul justiţiei, Yariv Levin, a anunţat la începutul lunii ianuarie un plan de reforme judiciare ce include adoptarea unei clauze "derogatorii" care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme, pentru a creşte puterea politică a aleşilor şi a o reduce pe cea a magistraţilor.
Curtea Supremă israeliană este compusă din 15 judecători, care odată numiţi rămân pe post până la vârsta de 70 de ani, iar în lipsa unei Constituţii propriu-zise puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului. Curtea Supremă poate să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.
Yoav Gallant despre „nebunia coaliției”
„Securitatea Israelului a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele", a scris Yoav Gallant (foto jos) pe Twitter. El a cerut întreruperea procesului legislativ timp de o lună, înainte de o săptămână crucială, ce ar urma să fie marcată de alte măsuri legislative şi de noi demonstraţii în masă, la apelul organizatorilor mişcării de protest, care au chemat la "paralizarea" ţării.
„Sunt ataşat de valorile Likud (...), dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog", a spus ministrul sâmbătă, solicitând, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor.
„Netanyahu îl poate elimina pe Gallant, dar nu poate să elimine realitatea şi nu poate elimina poporul Israelului, care se opune nebuniei coaliţiei", a scris pe Twitter liderul opoziţiei, politicianul de centru Yair Lapid."Prim-ministrul Israelului este o ameninţare la adresa securităţii Israelului", a adăugat el.
Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demitera lui Yoav Gallant.
„Nu mai pot continua să reprezint acest guvern", a spus Asaf Zamir pe Twitter. „Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume".
Statele Unite s-au declarat duminică "profund îngrijorate" de situaţia din Israel şi au cerut un "compromis" între părţi.
„Suntem profund îngrijoraţi de evenimentele de astăzi din Israel, care subliniază încă o dată nevoia urgentă de compromis", a declarat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.
Presa israeliană scria, în cursul nopții de duminică spre luni, că liderii coaliției ar urma să aibă o întâlnire în cursul dimineții.
Premierul Netanyahu, șeful partidului Likud, ar susține suspendarea continuării procesului de reforme judiciane, iar partidele ultraortodoxe Shas și United Torah Judaism au declarat că vor susține decizia lui Netanyahu, potrivit unor informații neconfirmate.
În schimb, ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, care conduce partidul Otzma Yehudit, dorește continuarea planului de reforme.
Surse: Agepres, The Times of Israel