Antony Blinken: „Țările europene să-l aresteze pe Putin și să-l predea Curții Internaționale! / Procurorul CPI Karim Khan: Rusia tratează copiii ucraineni ca pe o „pradă de război”


Antony Blinken: „Țările europene să-l aresteze pe Putin și să-l predea Curții Internaționale! / Procurorul CPI Karim Khan: Rusia tratează copiii ucraineni ca pe o „pradă de război”

Țările europene ar trebui să-l rețină pe Vladimir Putin și să-l predea Curții Penale Internaționale dacă președintele rus intră pe teritoriul, a declarat, miercuri, secretarul de stat american Antony Blinken în fața parlamentarilor SUA, relatează Washington Post.

Comentariile lui Blinken, făcute ca răspuns la o serie de întrebări, vin în urma deciziei de săptămâna trecută a CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin, pe care îl acuză că este personal responsabil pentru răpirile de copii din Ucraina. Este pentru prima dată când instanța mondială de la Haga emite un mandat împotriva unui lider al unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, arată presa americană.

„Cred că oricine este parte a acestui tribunal și are obligații, ar trebui să le îndeplinească", a spus Blinken când a fost întrebat de senatorul american Lindsey Graham, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru credite din Senat, dacă i-ar încuraja pe aliații europeni să îl „predea” pe Putin.

Deși Statele Unite nu sunt parte a CPI, președintele american Joe Biden a declarat, vinerea trecută, că Putin a comis în mod clar crime de război, adăugând că mandatul CPI a fost justificat.

Demersul juridic obligă cele 123 de state membre ale CPI să îl aresteze pe Putin și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat, dacă acesta ajunge pe teritoriul lor. 

De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare pe numele comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru rolul său în presupusa deportare ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Este puțin probabil ca Putin să viziteze în curând țările europene ostile, mai ales în lumina mandatului de arestare emis de CPI - o decizie care a primit atât laude pentru că i-a ținut piept lui Putin, cât și critici pentru că ar putea închide căile diplomatice pentru a ajunge la o rezoluție politică care să pună capăt luptelor.

Mandatul emis pe numele lui Putin. Procurorul CPI, Karim Khan, a opinat recent că, după analizarea probelor, a ajuns la concluzia că Rusia tratează copiii ca pe o „pradă de război"

Guvernul ucrainean a informat că 16.221 de copii au fost duși în Rusia de la începutul războiului. Săptămâna trecută, un raport al Comisiei de anchetă a ONU privind Ucraina a afirmat că există dovezi privind transferul ilegal a sute de copii ucraineni în Rusia.

Khan a adăugat că Statutul de la Roma al Convențiilor de la Geneva clarifică faptul că „nu poți deporta civili într-o țară străină". 

„Trebuie să ai grijă de ei", a spus Khan despre copiii ucraineni. „Dacă nu sunt în siguranță, îi muti într-o parte sigură a Ucrainei. Dacă acest lucru nu este posibil, într-o țară terță neutră. Și se pare că nu este vorba doar de deportarea în Federația Rusă, ei sunt repartizați unor străini care devin părinți adoptivi. Iar copiii nu devin proprietatea ta odată ce ai pus mâna pe ei, nu pot fi pradă de război."

karim-khan
Karim Khan

 

SUA. Blinken a mai spus  că bugetul Departamentului de Stat va pune Washingtonul în situația de a aborda toate provocările sale cheie, pe care le-a clasificat în două "seturi".

„Primul set este reprezentat de concurenții noștri strategici - amenințarea imediată, acută, reprezentată de autocrația și agresiunea Rusiei, cel mai distructiv prin războiul brutal împotriva Ucrainei ... și provocarea pe termen lung din partea Republicii Populare Chineze", a spus Blinken. 

„Al doilea set este reprezentat de testele globale comune, inclusiv criza climatică, migrația, insecuritatea alimentară și energetică și pandemiile, toate acestea având un impact direct asupra vieții și mijloacelor de trai ale americanilor și ale tuturor popoarelor", a adăugat el.

„Lumea de după Războiul Rece s-a încheiat și există o competiție intensă în curs de desfășurare care va determina ce va urma", a declarat Blinken în fața grupului de experți ai Senatului american. „Acest buget ne va ajuta să avansăm propria viziune și să ne ocupăm de problemele care contează cel mai mult pentru poporul american."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.