Ministrul austriac de Externe elogiază Rusia și apără o mare bancă din Austria care acordă facilități financiare armatei invadatoare


Ministrul austriac de Externe elogiază Rusia și apără o mare bancă din Austria care acordă facilități financiare armatei invadatoare

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, s-a lansat într-o jenantă pledoarie pentru importanța Rusiei în Europa, în contextul unei anchete a SUA ce vizează o bancă austriacă și legăturile acesteia cu Rusia.

Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa, a declarat Schallenberg, într-un interviu pentru Reuters, precizând că a gândi altfel este o iluzie.

„Dostoievski şi Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume", a mai spus ministrul austriac de externe, citat de news.ro.

„A crede că nu va mai exista Rusia şi că ne putem decupla (de la ea) în toate domeniile este o iluzie", a declarat Alexander Schallenberg pentru Reuters, adăugând că, deşi Austria slăbeşte legăturile cu Moscova, acest lucru "nu se poate întâmpla peste noapte".

Alexander Schallenberg a apărat, de asemenea, a doua cea mai mare bancă a Austriei, Raiffeisen Bank International, spunând că este nerezonabil să fie arătată cu degetul pentru că face afaceri în Rusia din moment ce foarte multe alte companii occidentale fac acelaşi lucru.

Austria, care s-a profilat ca o punte între Est şi Vest, transformându-şi capitala Viena într-un magnet pentru banii ruşilor, face parte din alianţa occidentală mai largă care a sancţionat Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Austria importă însă în continuare gaze ruseşti, deşi încearcă să le reducă în următorii ani. Cu toate acestea, unii oficiali austrieci încă au speranţa unei încheieri rapide a războiului şi a unei reveniri la relaţii mai normale cu Rusia, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu această chestiune.

Schallenberg a făcut aceste comentarii despre Raiffeisen după ce autoritatea americană pentru sancţiuni a lansat la începutul acestui an o anchetă asupra băncii austriece în legătură cu afacerile sale din Rusia, sporind atenţia asupra creditorului austriac. 

Raiffeisen este profund implantată în Rusia şi este una dintre singurele două bănci străine de pe lista celor 13 instituţii sistemice a Băncii Centrale ruse, ceea ce subliniază importanţa sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiuni occidentale radicale.

Un sistem rusesc de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru soldaţii care luptă în Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a declanşat, de asemenea, critici aspre din partea investitorilor. Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.