Presa din Statele Unite a prezentat un document de strategie al Kremlinului care ar avea detaliate planurile Rusiei de a absorbi republica Belarus până în 2030.
Documentul administrației prezidențiale ruse are două părți în care enumeră obiectivele Rusiei pe termen scurt, mediu și lung și identifică potențialele riscuri, potrivit Yahoo News. Strategia a fost elaborată de șeful Direcției Prezidențiale pentru Cooperare Transfrontalieră, Alexei Filatov, și prezentată superiorului său, adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak, în toamna anului 2021.
Documentul descrie integrarea politică, militară, de apărare, comercială și economică a Belarusului cu Rusia, ca parte a așa-numitului „Stat Uniune”. Serviciile de informații interne, externe și militare ale Rusiei (FSB, SVR și, respectiv, GRU) „au contribuit în mod activ la planul Statului Uniune”, conform unui ofițer de informații occidental nenumit care cunoaște direct documentul, citat de Yahoo News.
Chiar daca războiul actual a făcut conducerea de la Minsk să fie mult mai reticentă la eventualitatea unei uniuni cu Rusia, „obiectivul pe termen lung de a obține controlul total asupra Belarusului este încă în vigoare și nu s-a schimbat”, a mai spus ofițerul de informații pentru Yahoo News.
Acesta a explicat faptul că „Rusia este conștientă de faptul că Belarus încearcă să torpileze aceste procese. Nici politicienii, nici oligarhii locali nu au dorința de a adera la Statul Uniune ... Unele dintre aceste lucruri sunt vizibile public, ca de exemplu tragerea de timp in cazul procesului de integrare politică”. Așa fiind, unul dintre obiectivele planului descris în document - organizarea de reforme constituționale bazate pe prioritățile Rusiei - a avut deja loc în 2022, când Lukașenko a organizat un referendum care a fost descris ca fiind conciliant cu Putin.
Documentul subliniază și expansiunea militară a Rusiei în Belarus, cu un sistem de comandă comun și depozite de arme rusești în țara care a acționat ca rampă de lansare pentru o bună parte din trupele invadatoare, chiar dacă propriile trupe nu au fost implicate direct în război.
Yahoo News a relatat că a obținut documentul cu un consorțiu în care se numără organizații media germane, suedeze, poloneze, estoniene și ucrainene, precum și o instituție de investigație din Belarus și site-ul web de investigații al Centrului de dosare în limba rusă.