Emilia Șercan a câștigat procesul intentat RTV după o serie de emisiuni în care a fost terfelită și calomniată de propaganda anti-justiție a fugarului Sebastian Ghiță


Emilia Șercan a câștigat procesul intentat RTV după o serie de emisiuni în care a fost terfelită și calomniată de propaganda anti-justiție a fugarului Sebastian Ghiță

Emilia Șercan a câștigat, în instanță, procesul intentat postului de televizune România TV care a dus o campanie calomnioasă împotriva sa la scurt timă după ce jurnalista de investigații a publicat în Pressone rezultatele analizării tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, concluzionând că acesta a plagiat. Jurnalista a precizat că va ataca decizia Tribunalului București cu apel, întrucât „suma primită ca despăgubire este derizorie, mult mai mică decât amenda primită de RTV de la CNA pentru aceleași emisiuni”.

În martie 2022, CNA a sancționat RTV cu o amendă în valoare de 50.000 de lei, pentru că a lansat acuzații dure în spațiul public, fără a prezenta dovezile necesare care să ateste spusele lor. Astfel, printre alte calomnii, canalul TV  de propagandă și dezinformaer, deținut de fugarul Sebastian Ghiță, a insinuat că jurnalista de investigație Emilia Șercan ar fi un spion rus, burtierele afișate pe ecran titrând zile la rând: „Contraspionajul românesc, în alertă maximă”, „Campanie sălbatică împotriva țării și a premierului”, „Anchetă-bombă despre destabilizarea României”.

„Am câștigat procesul împotriva România TV pentru mizeriile de materiale difuzate acum un an, apărute imediat după ce am publicat dezvăluirea despre teza de doctorat plagiată a lui dr. Nicolae Ciucă, premierul României.

România TV a avut câteva emisiuni în care m-a atacat, defăimat și calomniat, afirmând că motivul pentru care am scris că "eruditul om de știință" Ciucă este un jalnic plagiator a fost pentru că am vrut să destabilizez țara, la comanda Rusiei.

Decizia dată de Tribunalul București este pe fond și o voi ataca în apel pentru că suma primită ca despăgubire este derizorie, mult mai mică decât amenda primită de RTV de la CNA pentru aceleași emisiuni.

În plus, astfel de sume acordate ca despăgubire mie sau altora nu fac decât să-i încurajeze pe detractorii de presă să defăimeze în continuare, poate cu mai multă fervoare, având în vedere cât e de ieftin să compromiți o persoană cu simplul scop de a proteja sau salveza onoarea de carton a unui politician de tip Ciucă, Bode, Cîmpeanu etc”, a precizat Emilia Șercan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Soluția instanței: „Admite în parte cererea. Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei suma de 2.000 euro despăgubiri, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii. Obligă pârâta să redea dispozitivul hotărârii pronunţate în cadrul emisiunii „România de poveste” şi să publice hotărârea, pe cheltuiala sa, pe site-ul România TV https://www.romaniatv.net, pe pagina de media, spotmedia.ro, https://spotmedia.ro, republica.ro. Obligă pârâţii să plătească reclamantei, în solidar, suma de 5.455 lei cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.

CITEȘTE ȘI: Orașul din Turcia unde nicio clădire nu a căzut, nu există sinistrați și nicio viață nu a fost curmată, deși este relativ aproape de epicentru / Primarul Okkesh Elmasoglu: „Nu am permis construcții ilegale”

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.