Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat, luni, că în România există o '„uriaşă corupţie'' în zona de construire, dar nu există şi corupţi, exprimându-şi speranţa, totodată, ca aceştia să fie condamnaţi înainte de producerea unui cutremur şi nu după, aşa cum se întâmplă în Turcia, relatează agerpres.ro.
Situația din Turcia, unde numeroase imobile noi s-au prăbușit aparent din cauza nerespectării reglementărilor seismice în construcții, a determinat o îngrijorare reală în rândul opiniei publice din România, având în vedere că de ani de zile se construiește alert și haotic, iar multe imobile vechi nu au fost consolidate. De altfe, chiar edilul capitalei afirma recent că se teme mai ales de cum se vor comporta clădirile construite după 1990 în cazul unui mare cutremur, în condițiile în care autoritățile abilitate au fost multe prea îngăduitoare cu dezvoltatorii/rechinii imobiliari.
„Experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Şi, din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă. Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. Şi de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm. Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi. Eu sper că corupţii din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia", a afirmat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.
El a spus că în România nu există o lege de amnistie a construcţiilor, aşa cum există în Turcia, dar numeroase autorizaţii de construire contestate de către vecini ajung să fie declarate nelegale de către instanţe. El a menţionat că Primăria pierde cam jumătate din procesele de acest tip, în baza autorizaţiilor emise de administraţii anterioare.
„Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii cel puţin 15 ani, după cunoştinţele mele, poate şi mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la Primărie şi legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, adică nu a existat o astfel de lege de amnistie. Însă, există nenumărate... Ca să vă dau un exemplu, pe autorizaţiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administraţiile anterioare, un proces din două îl pierdem, în sensul că instanţa spune că autorizaţia este nelegală", a precizat edilul.
Nicuşor Dan a adăugat că o construcţie, chiar dacă nu respectă prevederile în vigoare, ajunge să intre în circuitul civil în cazul în care nu este contestată.
„Deci, gradul de nelegalitate - etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e sobsol, ci e etaj, mansardă cu două etaje - gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri, atât timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Adică Primăria a dat autorizaţia nelegală, tot Primăria a făcut procesul-verbal de recepţie şi tot Primăria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe", a explicat primarul general.
Anterior, în octombrie 2022, edilul Capitalei își exprimase temerile referitoare la gradul de rezistența a clădirilor noi în caz de cutremur, în sensul că există riscul ca acestea să fi fost construite în anumite cazuri după „modelul turcesc”, adică ieftin, rapid și cu etaje prea multe, fără să se aibă în vedere caracteristicile solului.
„România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică. Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Ca să avem asta trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează”, afirma Nicușor Dan în urmă cu câteva luni.