VIDEO. Scor dezastruos pentru partidul lui Nehammer. Cel mai slab rezultat din 1945 în cel mai mare land austriac / Tomac: „Nehammer își trăiește începutul sfârșitului politic. Nimeni niciodată nu a tratat cu mai mult dispreț România în ultimii 30 de ani”


VIDEO. Scor dezastruos pentru partidul lui Nehammer. Cel mai slab rezultat din 1945 în cel mai mare land austriac / Tomac: „Nehammer își trăiește începutul sfârșitului politic. Nimeni niciodată nu a tratat cu mai mult dispreț România în ultimii 30 de ani”

Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite dpa.

OeVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional. 

În schimb, FPOe a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt "sistemului OeVP" din Austria inferioară, învinuind totodată OeVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPOe s-a clasat sub FPOe, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS - 6,5%.

„Oamenii au votat împotriva corupţiei", a declarat duminică seara managerul federal al FPOe Christian Hafenecker, adăugând că "este începutul", în referire la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.

Pe plan naţional, FPOe se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPOe şi OeVP, pe locul al treilea.

Este o lovitură puternică pentru Nehammer, care poate pierde conducerea partidului, după ce strategia lui antimigrație – inclusiv prin blocarea aderării României la Schengen – nu a dat rezultate. În cel mai bun caz, va fi nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani.

Numeroși observatori au interpretat gestul Austriei de la finalul anului trecut, când a devenit brusc un opozant al aderării României la Schengen, ca fiind o strategie a cancelarului Nehammer de a salva scorul partidului său de la prăbușire în alegerile regionale.

De zeci de ani, landul Austria Inferioară este considerat fieful partidului conservator OVP, dar acum, lucrurile par să se schimbe dramatic.

„În Austria Inferioară, Nehammer a fost umilit astăzi la alegeri așa cum el însuși și-a permis să umilească 20 de milioane de români. A crezut că își poate păcăli propriul popor, folosind în mod absurd o temă falsă.

I s-a demonstrat însă că minciuna are picioare scurte, iar aroganța și populismul se plătesc. 

România își va câștiga dreptul furat la 8 decembrie. Nehammer însă își trăiește începutul sfârșitului său politic. Nimeni niciodată nu a tratat cu mai mult dispreț România în ultimii 30 de ani. Iar acest lucru nu trebuie uitat!”, a comentat europarlamentarul român Eugen Tomac într-o postare pe Facebook.

„Nehammer a pierdut 10 procente la alegerile din Austria Inferioară, degeaba ne-a ținut afară din Schengen. Însă procentele lui par să se fi dus la dreapta populistă, care nici atât nu cred că ne vrea în Schengen”, a scris și jurnalistul Mircea Marian într-o postare pe Twitter.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul înconjoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară.

O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief fortăreață a conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război. Pe lângă o înfrângere istorică la nivel regional, OVP ar suferi și la nivel național dacă pierde în Austria Inferioară. 

Pierderea voturilor la nivel local ar putea să ducă la un efect semnificativ și asupra alegerilor naționale. Din acest punct de vedere, Austria Inferioară este relevantă geografic, economic și cultural, mai spune varianta austriacă a The Local. Datorită importanței ei, regiunea stabilește tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, acestea urmând să aibă loc în toamna lui 2024.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.