Răsturnare de situație la Soledar! Ucrainenii înregistrează un ușor avans. Drumurile, gara și mina de sare sunt sub controlul forțelor armate ale Kievului!


Răsturnare de situație la Soledar! Ucrainenii înregistrează un ușor avans. Drumurile, gara și mina de sare sunt sub controlul forțelor armate ale Kievului!

Principalele drumuri care leagă Bakhmut și Soledar de Sloviansk și Kostyantynivka se află sub controlul deplin al forțelor armate ucrainene. Invadatorii au încercat să pătrundă pe una din șosele, dar toate încercările au eșuat, cu consecințe devastatoare, scria, acum câteva ore, ucraineanul Taras Berezovets pe contul său de Twitter postând și un film de la fața locului. VIDEO AICI.

Joi seară au venit și primele precizări din partea armatei ucrainene care a anunțat că trupele sale desfășoară contraatacuri în Soledar, oraș despre care Evgheni Prigojin, finanțatorul mercenarilor Wagner,  spunea că ar fi fost capturat de criminalii pe care îi coordonează. 

„După mai multe zile de retragere, am făcut chiar un mic avans", a precizat Brigada 46 aeromobilă ucraineană pe Telegram. 

„Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina".

Rusia încearcă, prin cucerirea Soledarului, să preia controlul asupra orașului Bakhmut, aflat la 15 km distanță, folosind atât contractori privați Wagner, cât și personal militar obișnuit, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, pe Telegram.

„Soldații noștri își mențin cu curaj pozițiile și provoacă numeroase pierderi inamicului", a mai spus ea.

Tot reprezentanții armatei ucrainene au precizat că Rusia a bombardat Soledarul de 91 de ori în ultimele 24 de ore.

De altfel, după ce Prigojin s-a împăunat cu încercuirea Soledarului, miercuri dimineață, pozând în mina de sare din oraș, până și reprezentanții Kremlinului și-au manifestat reticența în privința unei victorii iminente a grupului Wagner. Podul a relatat AICI

De ce Soledar este important pentru Rusia: Orașul Soledar, situat în Donețk, în estul Ucrainei, a fost o țintă pentru forțele rusești începând din luna mai a anului trecut.

Cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori dinainte de război, are o valoare strategică redusă în sine, dar este un punct important de trecere a trupelor ruse spre vest. Forțele Moscovei sunt prinse,  de luni de zile, într-o încleștare sângeroasă, cu pierderi uriașe, la Bakhmut dinspre est. În cazul în care ar captura Soledar, forțele rusești ar putea încerca să se apropie de oraș pe o rută diferită.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. UPDATE. Bătălia pentru Soledar. Posibila încercuire și retragere a ucrainenilor. Unde a greșit Kievul / Jurnalist ucrainean: „Trupele noastre nu au fost încercuite. Prigojin minte!”

FOTO jos: Soledar înainte și după invazia Rusiei

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.