Nici Kremlinul nu crede în victoria lui Prigojin la Soledar. Dmitri Peskov: „Să nu ne grăbim”


Nici Kremlinul nu crede în victoria lui Prigojin la Soledar. Dmitri Peskov: „Să nu ne grăbim”

Kremlinul a precizat, miercuri la prânz, că este important să nu ne „grăbim" cu clamarea victoriei în Soledar, la doar câteva ore după ce grupul de mercenari Wagner și șeful acestuia, Evgheni Prigojin, s-au împăunat public cu încercuirea și preluarea controlului asupra orașului strategic din estul Ucrainei, transmite AFP.

„Să nu ne grăbim. Să așteptăm anunțurile oficiale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că a existat o "dinamică pozitivă în progresele" din Soledar și salutând "eroismul luptătorilor noștri".

„Succesele tactice, bineînțeles, sunt foarte importante", a mai spus Peskov, subliniind însă că „progresele din Soledar” au fost obținute „cu un preț destul de ridicat”.

„Succesul militar va fi atins atunci când obiectivele stabilite de comandantul suprem vor fi îndeplinite”, a conchis Peskov, declarație care poate fi interpretată ca o respingere a versiunii lui Prigojin și chiar ca o delimitare de acesta. Peskov a mai spus că Rusia este „pregătită” să încheie conflictul cu Ucraina pe calea negocierilor.

În primele ore ale zilei de miercuri, șeful Wagner, Evgheni Prigojin – un aliat al lui Vladimir Putin, dar și un critic virulent al unora dintre cei mai apropiați colaboratori ai liderului rus în contextul războiului din Ucraina - a afirmat că luptătorii săi au preluat controlul orașului minier de sare, precizând totodată că în centrul acestuia se mai duc unele „bătălii urbane".

Ucraina a negat aceste afirmații, armata sa declarând că „Soledar a fost, este și va fi ucrainean". PODUL a detaliat AICI situația în derulare de la Soledar

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.