Doi foști oficiali de rang înalt de la Washington avertizează: "Timpul nu e de partea Ucrainei! SUA și aliații săi trebuie să sporească de urgență sprijinul militar pentru forțele Kievului!"


Doi foști oficiali de rang înalt de la Washington avertizează: "Timpul nu e de partea Ucrainei! SUA și aliații săi trebuie să sporească de urgență sprijinul militar pentru forțele Kievului!"

Într-un editorial scris pentru Washington Post, Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA între 2005 și 2009, respectiv Robert M. Gates, secretarul american al Apărării între 2006 și 2011, atrag atenția că timpul nu este de partea Ucrainei în războiul contra invadatorilor ruși, motiv pentru care SUA și NATO per ansamblu trebuie să sporească de urgență sprijinul militar destinat forțelor Kievului. 

Cei doi foști oficiali americani de rang înalt avertizează totodată că este inacceptabilă în circumstanțele actuale negocierea încetării focului, întrucât asta "ar lăsa forțele ruse într-o poziție puternică pentru a-și relua invazia ori de câte ori sunt pregătite".

Redăm integral editorialul scris de Condoleezza Rice și Robert M. Gates: 

"Când vine vorba de războiul din Ucraina, singurul lucru sigur în acest moment e că luptele și distrugerea vor continua.

Vladimir Putin rămâne pe deplin angajat să readucă toată Ucraina sub controlul Rusiei sau, în caz contrar, să o distrugă ca țară viabilă. El crede că destinul său istoric – misiunea sa mesianică – este de a restabili Imperiul Rus și, așa cum a precizat Zbigniew Brzezinski cu ani în urmă, nu poate exista un Imperiu Rus fără Ucraina.

Amândoi am avut de-a face cu Putin de mai multe ori și suntem convinși că el consideră că timpul este de partea lui: crede că îi poate uza pe ucraineni și că unitatea și sprijinul SUA și al Europei pentru Ucraina se vor eroda și se vor rupe în cele din urmă. Cu siguranță, economia și oamenii din Rusia vor avea de suferit pe măsură ce războiul continuă, dar rușii au rezistat unor situații mult mai rele. 

Pentru Putin, înfrângerea nu este o opțiune. El nu poate ceda Ucrainei cele patru provincii estice pe care le-a declarat parte a Rusiei. Dacă nu poate avea un succes militar în acest an, el trebuie să păstreze controlul asupra pozițiilor din estul și sudul Ucrainei care oferă viitoare puncte de plecare pentru ofensive reînnoite, care să cuprindă restul coastei ucrainene de la Marea Neagră, să controleze întreaga regiune Donbas și apoi să se deplaseze spre vest. Opt ani au despărțit ocuparea Crimeei de către Rusia și invazia la scară largă asupra Ucrainei din urmă cu aproape un an. Contați pe Putin că are răbdare pentru a-și îndeplini destinul!

Între timp, deși răspunsul Ucrainei la invazie a fost eroic, iar armata sa a avut rezultate strălucitoare, economia țării este în derivă, milioane de oameni au fugit, infrastructura e distrusă și o mare parte din bogăția sa minerală, capacitatea industrială și considerabilele terenuri agricole sunt sub control rusesc. Capacitatea militară și economia Ucrainei depind acum aproape în întregime de liniile de salvare din Vest - în primul rând, din Statele Unite. În absența unui alt avans ucrainean major și a succesului împotriva forțelor ruse, presiunile occidentale asupra Ucrainei pentru a negocia o încetare a focului vor crește pe măsură ce vor trece lunile de impas militar. În circumstanțele actuale, orice încetare a focului negociată ar lăsa forțele ruse într-o poziție puternică pentru a-și relua invazia ori de câte ori sunt pregătite. Asta este inacceptabil!

Singura modalitate de a evita un astfel de scenariu este ca SUA și aliații săi să ofere de urgență Ucrainei o sporire dramatică a proviziilor și a capacităților militare - suficiente pentru a descuraja o ofensivă rusă reînnoită și pentru a permite Ucrainei să respingă forțele ruse din est și sud. Congresul a oferit suficienți bani pentru a plăti o astfel de accentuare a sprijinului. Acum este nevoie de deciziile Statelor Unite și ale aliaților săi de a oferi ucrainenilor echipamentul militar suplimentar de care au nevoie. Deoarece există provocări logistice serioase privind trimiterea tancurilor grele americane Abrams, Germania și alți aliați ar trebui să satisfacă această nevoie. De asemenea, membrii NATO ar trebui să ofere ucrainenilor rachete cu rază mai lungă de acțiune, drone avansate, stocuri semnificative de muniție (inclusiv obuze de artilerie), mai multe capacități de recunoaștere și supraveghere, respectiv alte echipamente. Aceste capabilități sunt necesare în următoarele săptămâni, nu luni.

Din ce în ce mai frecvent, membrii Congresului, dar nu numai, se întreabă: 'De ce ar trebui să ne pese? Aceasta nu este lupta noastră'. Dar SUA au învățat pe calea cea grea – în 1914, 1941 și 2001 – că agresiunea neprovocată și atacurile asupra statului de drept și ordinii internaționale nu pot fi ignorate. În cele din urmă, securitatea noastră a fost amenințată și am fost atrași în conflict. De data aceasta, economiile lumii - inclusiv ale noastre - văd deja impactul inflaționist cauzat de agresiunea lui Putin. Este mai bine să fie oprit acum, înainte să se ceară mai mult de la Statele Unite și NATO în ansamblu. Avem un partener hotărât în Ucraina, care este dispus să suporte consecințele războiului, astfel încât să nu fim nevoiți să facem noi înșine acest lucru în viitor.

Discursul susținut luna trecută de președintele Volodimir Zelenski în fața Congresului ne-a reamintit de pledoaria lui Winston Churchill din februarie 1941: 'Dă-ne instrumentele și vom termina treaba!'. Suntem de acord cu hotărârea administrației Biden de a evita confruntarea directă cu Rusia. Cu toate acestea, un Putin încurajat s-ar putea să nu ne ofere posibilitatea de a alege. Modul de a evita confruntarea cu Rusia în viitor este de a ajuta Ucraina să-i respingă pe invadator acum. Aceasta e lecția de istorie care ar trebui să ne ghideze și care ar trebui să urgenteze acțiunile ce trebuie întreprinse înainte de a fi prea târziu".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.