Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev! Miliarde de euro din partea Uniunii Europene vor fi transferate Ucrainei în următoarea perioadă


Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev! Miliarde de euro din partea Uniunii Europene vor fi transferate Ucrainei în următoarea perioadă

Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev, a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei, transmite dpa preluată de agerpres.ro.

Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu fusese deja anunţat de un purtător de cuvânt al lui Charles Michel în luna decembrie.

Deoarece summitul urmează să aibă loc la Kiev, acest lucru pune capăt şi speculaţiilor cu privire la o posibilă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei după călătoria surpriză întreprinsă de Volodimir Zelenski la Washington în decembrie.

Potrivit Biroului prezidenţial de la Kiev, în conversaţia cu von der Leyen, Zelenski a abordat situaţia de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE şi sprijinul financiar european pentru Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai transmis luni pe Twitter, după discuţia telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Ucraina aşteaptă să primească în ianuarie prima tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro promis de UE acestei ţări pentru a-i susţine finanţele în timp ce continuă războiul cu Rusia.

„În prima mea conversaţie în acest nou an cu preşedintele Zelenski i-am transmis sprijinul meu din toată inima şi cele mai bune urări pentru 2023 populaţiei Ucrainei'', a scris Ursula la rândul ei, tot pe Twitter, mesaj în care a confirmat că UE va începe în curând să transfere Kievului sume din ajutorul de 18 miliarde de euro.

„UE va fi alături de voi alături de voi atât timp cât va fi nevoie. Susţinem lupta voastră eroică. O luptă pentru libertate şi împotriva agresiunii brutale'', a adăugat ea în acelaşi mesaj, amintind că UE ajută de asemenea Ucraina iarna aceasta ''cu generatoare, becuri, adăposturi şi autobuze şcolare'', ca răspuns la atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.