Ucraina ar putea spulbera Armata a 14-a din Transnistria dacă Maia Sandu ar adresa Kievului o solicitare în acest sens. Dezvăluirile unui jurnalist ucrainean


Ucraina ar putea spulbera Armata a 14-a din Transnistria dacă Maia Sandu ar adresa Kievului o solicitare în acest sens. Dezvăluirile unui jurnalist ucrainean

Un proeminent jurnalist ucrainean, Dmitri Gordon, a opinat într-o emisiune online a publicației Nord News, din R.Moldova, că dacă Maia Sandu s-ar adresa Ucrainei pentru a elibera Republica Moldova de Armata a 14-a rusească, ucrainenii ar putea îndeplini această cerință. Potrivit acestuia, Transnistria reprezintă un pericol nu doar pentru țara noastră, dar și pentru Ucraina, iar armata ucraineană ar putea produce o lovitură distrugătoare armatei rusești.

„Pe teritoriul Republicii Moldova, care este pentru Ucraina o țară prietenoasă, există o formațiune ilegală care se numește Transnistria.  Nu există așa stat Transnistria- dar există  statul Republica Moldova. Transnistria a apărut după ce armata a 14-a rusească a intrat acolo și stă și până astăzi. Problema Ucrainei constă în faptul că suntem obligați să ținem la hotarul cu Republica Moldova trupe care ar putea lupta pentru eliberarea regiunilor Herson, Zaporojie sau Donbas. Ținem trupele acolo deoarece înțelegem că din partea Transnistriei poate fi infiltrată în Ucraina armata 14. Dacă conducerea Republicii Moldova, președintele Maia Sandu,  s-ar fi adresat Ucrainei cu rugămintea de a elibera Moldova de armata rusească, cred că s-ar putea îndeplini această cerință, deoarece aceasta privește interesele naționale ale Ucrainei”, a declarat jurnalistul ucrainean pentru Nord News.

 

Kremlinul are în acest moment în jur de 2000 de militari în inima regiunii separatiste din Republica Moldova, o zonă etnică extrem de complicată nu doar pentru geografia țării, ci mai ales pentru drumul pro-european pe care și l-a propus Guvernul de la Chișinău, scria recent Radio Europa Liberă.

1.500 de militarii ruși din Transnistria fac parte din Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GORT), cum a fost rebotezată Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă după o pretină reformă de la jumătatea anilor 1990. Armata a 14-a a fost o structură creată în 1956 și care a fost implicată în războiul din Transnistria, ce a dus la apariția așa-zisei „Republici Moldovenești Nistrene”.

Pe lângă militarii din cadrul GOTR, în Transnistria se mai află militari ruși și în cadrul unor așa-numite trupe de menținere a păcii. Terminologia aparține Kremlinului, iar aceste trupe au fost trimise în Transnistria la începutul anilor ’90 pentru a justifica intervenția rusească armată de partea separatiștilor din regiune.

Maia Sandu a solicitat, în mai multe discursuri publice, retragerea forțelor ruse din Transnistria și îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna „care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu”. 

La Cobasna sunt stocate aproximativ 20.000 de tone de arme și muniții ce au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia și alte state controlate de regimul sovietic.

Potrivit zonadesecuritate.md, „o eventuală explozie a acestor depozite care nu pot fi transportate ar provoca un dezastru ecologic și uman”.

Soldații ruși al căror rol este, teoretic, de a păzi depozitele de la Cobasna nu se rezumă doar la asta, însă, spun analiștii.

„Transnistria are o proprie așa-numită armată. Iar militarii ruși, ignorând Acordul de încetare a focului din 1992, organizează cu regularitate exerciții militare comune cu transnistrenii. Asta, chiar dacă atunci când au rămas pe Nistru, se discuta doar despre faptul că ei vor păzi depozitul de armament de la Cobasna și că vor avea o poziție complet neutră”, opina, în urmă cu câteva luni, pentru Europa Liberă Moldova Serghei Gherasimciuk, vicepreședintele Consiliului pentru politică externă de la Kiev.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.